Farida
Farida
  11 maja 2009 (pierwszy post)
W tym wątku możesz pochwalić się swoimi fotkami i wklejać do nich linki, a inni oceniają, komentują, udzielają rad itd;)
razotka
razotka
  11 października 2010
Flo
Flo: no ja ogólnie mam taką niesymetryczną twarz, tylko jak robię z góry to mniej widać ;p

No właśnie jak masz z góry autoportrety to są naprawdę dobre, te mi do Ciebie nie pasuje :)
razotka
razotka
  11 października 2010

kawałek wczoraszej pracy :)

AlicjaBezKrainy
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
AlicjaBezKrainy
  11 października 2010
Konto usunięte
Konto usunięte:

Bardzo podoba się uroda tej pani :) Świetne zdjęcie.

Flo
Flo: nie działa

cytadela? :) :woot:

Konto usunięte
Konto usunięte:

świetne prace :)
Flo
Flo
  11 października 2010
AlicjaBezKrainy
AlicjaBezKrainy: cytadela? :)

nie ;)
oskar
oskar
  11 października 2010
Flo
Flo: boo?

Boo maźnięte nieładnie włosy (ruszone)
Boo brzydka mina
Boo masz kropke na czole.
Boo na rogach jakieś syfy są na zdjęciu nie wiem czy to tam coś wycinane bylo, czy jakiś zły pędzel się wkradł.
Flo
Flo
  12 października 2010
oskar
oskar: Boo masz kropke na czole.

bez kitu, ale pieprzyki są chyba ostatnią rzeczą jaką będę retuszować Oo
oskar
oskar
  12 października 2010
Flo
Flo: bez kitu, ale pieprzyki są chyba ostatnią rzeczą jaką będę retuszować Oo

Na początku myślałem ze to mój zasyfiony monitor:> Ale ta kropka to taka dziwna kropka beejbe. :)
dragonfly82
dragonfly82
  12 października 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: następne jakies ;d które tu wrzucam ;) . Pozdrawiam Panie i Panowie ;d

Mnie się podoba. Odrobinę za jasna twarz, ale z oglądanych tutaj się wyróżnia.

oskar
oskar: Wyszlo mi słabo racze, jestem ciekaw tylko waszych rad co w tym zdjęciu idzie jeszcze porawić.

Wszystko. Kadr, tło, panowanie nad światłem, obróbka, kolorystyka. Po Twoich uwagach co do innych fot, dziwię się, że coś takiego się tutaj znalazło.
Pozdrawiam.
dragonfly82
dragonfly82
  12 października 2010
Flo
Flo: dzisiejsze ;>

Bardzo fajne foto. Gratuluję :)
oskar
oskar
  13 października 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Wszystko. Kadr, tło, panowanie nad światłem, obróbka, kolorystyka. Po Twoich uwagach co do innych fot, dziwię się, że coś takiego się tutaj znalazło. Pozdrawiam.

Ale co jest nie tak z kadrem, tłem obróbką i kolorystyką? Ja nie potrzebuje ataków bo kiedyś Cię skrytykowałem lub kogoś z Twojego otoczenia, tylko rad. :)
dragonfly82
dragonfly82
  13 października 2010
oskar
oskar: Ja nie potrzebuje ataków bo kiedyś Cię skrytykowałem lub kogoś z Twojego otoczenia

Nie zdarzyło się, więc nie jest to atak :)

oskar
oskar: Ale co jest nie tak z kadrem, tłem obróbką i kolorystyką?

W kadrze niepotrzebnie znalazło się niebo, czyli ta biała plama dająca po oczach. Trzeba było posadzić dziewczynę, samemu kucnąć i nie było by tego problemu :)
Poza tym przesunąć obiekt odrobinę bardziej w prawo.
Obróbka przydała by się. Twarz ma dziwny kolor, nienaturalny. Rozumiem że robione pod światło, ale z mojego doświadczenia wiem, że kolor powinien być ciepły a nie w tonacji spranej dyni. Jeśli robiłeś to zdjęcie o innej porze dnia niż poranek lub późne popołudnie, to trzeba było od razu sobie darować i postawić dziewczynę w cieniu.
Flara na twarzy wiadomo, nie jest to śliczna okrągła flarka nadająca klimat, ale coś co szpeci.
Nie podoba mi się ogólnie, całokształt nie gra wcale. Modelka poprzez swoją minę i ułożenie głowy również nie wygląda korzystnie.
Oglądając to zdjęcie mam wrażenie, że porwałeś się z motyką na słońce...
Mam nadzieję, że moja odpowiedź Cię usatysfakcjonowała. Jeśli nie to trudno, jaśniej i grzeczniej się nie da.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej nauce :)
oskar
oskar
  13 października 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: W kadrze niepotrzebnie znalazło się niebo, czyli ta biała plama dająca po oczach. Trzeba było posadzić dziewczynę, samemu kucnąć i nie było by tego problemu :)

Totalnie się z tym nie zgodzę. Linia nieba jest ciut wyżej niż jej włosy. Gdybym kucnął to linia złapał bym zdecydowanie więcej nieba. To przecież oczywiste. Już nie wspominam o przerysowaniu. Kobieta wydawała by się większa Jak to z ludźmi jeśli fotografujesz ich z dołu.

Konto usunięte
Konto usunięte: Poza tym przesunąć obiekt odrobinę bardziej w prawo.

Tylko po co? Obiekt miał być niemalże centralnie. Tak sobie założyłem i tak zrobiłem.
Powiedz mi co jest złego w forografowaniu tak centralnie osoby?

Konto usunięte
Konto usunięte: Obróbka przydała by się. Twarz ma dziwny kolor, nienaturalny. Rozumiem że robione pod światło, ale z mojego doświadczenia wiem, że kolor powinien być ciepły a nie w tonacji spranej dyni. Jeśli robiłeś to zdjęcie o innej porze dnia niż poranek lub późne popołudnie, to trzeba było od razu sobie darować i postawić dziewczynę w cieniu.

Oprócz usunięcia z twarzy niedoskonałości i dodania światła na twarz w wielkości 0.1-2 z twarzą nic nie robiłem. Więc nie rozumiem Twoich aluzji co do dziwnej barwy.
Tak z ciekawości spytam jakiego monitora używasz? Może warto by go skalibrować?:)
Bo powiem Ci ze jest różnica w wyglądzie na moim LG i Eizo. :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Flara na twarzy wiadomo, nie jest to śliczna okrągła flarka nadająca klimat, ale coś co szpeci.

Tu się zgodzę. Flara wyszła jak wyszła.

Konto usunięte
Konto usunięte: Modelka poprzez swoją minę i ułożenie głowy również nie wygląda korzystnie.

Przecież ona ma postawę prosto, i głowę przekręconą gdzieś o 20stopni, może 25. To co tu jest złego w ułożeniu? Przecież to jest standardowa poza, kiedy robi się te tzw popiersia. Jedyny problem jaki tu widzę to fakt ze jestem od niej sporo wyższy, Twarz jest ciut bardziej okrągła przez zdjęcie pod kątem a i podbródek wydaje się opadać w dół.

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie zdarzyło się, więc nie jest to atak :)

Hmm, a ja właśnie widzę moją krytykę na temat tego co napisałaś. :)
Wystarczyło parę stron przewertować. :)
dragonfly82
dragonfly82
  13 października 2010
oskar
oskar: Totalnie się z tym nie zgodzę.

Masz prawo, co nie znaczy, że masz rację :

Konto usunięte
Konto usunięte: Trzeba było posadzić dziewczynę, samemu kucnąć i nie było by tego problemu :)

Chyba, nie przeczytałeś dokładnie.

oskar
oskar: Powiedz mi co jest złego w forografowaniu tak centralnie osoby?

Nie ma w tym nic złego, jeśli się już umie fotografować. Zasady się łamie przeważnie wtedy, gdy się już je wszystkie pozna i opanuje :)

oskar
oskar: nie rozumiem Twoich aluzji co do dziwnej barwy.

Nic nie poradzę na to że nie rozumiesz. Obejrzałam to zdjęcie na 3 monitorach i kolor jest niestety mało interesujący. Nie rozumiem dyskusji na ten temat, przecież ma prawo mi się nie podobać prawda ??

oskar
oskar: Przecież ona ma postawę prosto, i głowę przekręconą gdzieś o 20stopni, może 25. To co tu jest złego w ułożeniu? Przecież to jest standardowa poza, kiedy robi się te tzw popiersia. Jedyny problem jaki tu widzę to fakt ze jestem od niej sporo wyższy, Twarz jest ciut bardziej okrągła przez zdjęcie pod kątem a i podbródek wydaje się opadać w dół.

Postawę ma jaką ma. Jako fotograf pracujący z niedoświadczonymi modelkami powinieneś sam panować nad tym jak się ustawiają. Wystarczy popatrzeć na inne zdjęcia w tym temacie i porównać co wygląda lepiej a co gorzej. Tutaj mówimy już o jako takiej estetyce i odbiorze osób trzecich, jaką jestem np ja i o odczuciach jakie mam po obejrzeniu tego zdjęcia. Nie jestem w stanie spierać się z Tobą w tej kwestii, ponieważ nie przyjmujesz słów krytyki jako naukę, tylko jako atak na Twoją osobę :)

oskar
oskar: Hmm, a ja właśnie widzę moją krytykę na temat tego co napisałaś. :) Wystarczyło parę stron przewertować. :)

Na siłę starasz się zrobić z siebie pogromcę innych czy to w stosunku do zdjęć, czy wypowiedzi, ale muszę Cię rozczarować, na mnie to nie robi wrażenia i jak widzisz, zapomniałam o jakiejkolwiek wcześniejszej wymianie zdań z Tobą, co oznacza, że raczej słabo mnie to obeszło, żeby nie powiedzieć wcale :)

Piszę na temat prac wtedy gdy mam coś do powiedzenia. Gdy praca jest na tyle dobra, żeby chciało mi się zalogować, lub gdy jest nieprzeciętnie nieudana :)
Zamiast urządzać puste i do niczego nieprowadzące dyskusje o gustach, lepiej weź dobrą książkę(na temat fotografowania), aparat i rób zdjęcia. Najlepsza rozrywka jaką znam :mrgreen:
Pozdrawiam.
andzey
andzey
  13 października 2010
oskar
oskar:

Zacytuję ci coś:

"...fotografia to dzieło sztuki rozpisane na klatkę wybranego formatu.
Nie jest zapisem rzeczywistości tylko czymś więcej:
jest opowiadaniem o tym co zobaczył fotograf - historia pewnej chwili z jego życia.
Dobrych fotografów od złych odróżnia to, ze ci pierwsi maja coś do powiedzenia, a ci drudzy tylko gadają..."

Więc przestań gadać.
oskar
oskar
  13 października 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Masz prawo, co nie znaczy, że masz rację :

Tyle ze to nie tylko moja opinia. :) Ale ok, Ty oczywiście wiesz lepiej. :) I niech tak zostanie. :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Chyba, nie przeczytałeś dokładnie.

Gdzie mam ją sadzać w trawie... Nie no leże i kwiczę. :)
Wiesz tak się składa ze kadrowanie na wprost to podstawowe kadrowanie, dopiero po tym człowiek powinien uczyć się kadrowania na strony. Przynajmniej tak uczono mnie na warsztatach. :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie ma w tym nic złego, jeśli się już umie fotografować. Zasady się łamie przeważnie wtedy, gdy się już je wszystkie pozna i opanuje :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Nic nie poradzę na to że nie rozumiesz. Obejrzałam to zdjęcie na 3 monitorach i kolor jest niestety mało interesujący. Nie rozumiem dyskusji na ten temat, przecież ma prawo mi się nie podobać prawda ??

Tak się składa ze kłamiesz. :)
Sprawdziłem sobie z jakich adresów, jakich przeglądarek i jakich rozdzielczości monitorów ludzie wchodzili. :) Oprócz mojego odpalenia obrazka są 2 inne. W tym jedno mojego kolegi. :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Postawę ma jaką ma. Jako fotograf pracujący z niedoświadczonymi modelkami powinieneś sam panować nad tym jak się ustawiaj

Ja w jej postawie jak już napisałem nie widzę dużych uchybień. Ale Ty oczywiście znowu wiesz lepiej. :)

Konto usunięte
Konto usunięte: Na siłę starasz się zrobić z siebie pogromcę innych czy to w stosunku do zdjęć,

Pogromce? Czy każda krytyka Ciebie albo innych obierasz jako specjalne ataki w ich lub Twoja stronę. Mam pewną wiedzę, która uzyskałem od ludzi na prawdę o niebo lepszych ode mnie, od Ciebie. Mówię co widzę. Ale nie mam w naturze jak to u Ciebie jest, naciąganie faktów pod sytuacje. :) Mówię co widzę, czasem podsyłam linki też znajomym a dopiero potem wypowiadam się na temat zdjęcia. :)
I na tym masz rację zakończe konwersacje z Tobą. Ja nic z tego nie uzyskam, bo widzę ze wiedze masz tak "wielką" ze chyba lepiej będzie aż matki zapytam co sądzi na temat zdjęcia. :)
Jeszcze raz bardzo dziękuję. :)