lista tematów
Wasze fotki - oceniamy i komentujemy! strona 327 z 524
W tym wątku możesz pochwalić się swoimi fotkami i wklejać do nich linki, a inni oceniają, komentują, udzielają rad itd;)
Konto usunięte: Ja bym się raczej skupił na dobrym kadrowaniu, ćwiczeniu kompozycji, zabawie światłem i odpowiednim doświetlaniu, korekcją tonalną a później brał się za photoshopy i inne bajery
Ekstra. Ciesze się ze masz takie zdanie.
Tylko zastanów się, wszystko co wymieniłeś to albo względna sprawa, jak kadrowanie, bo może Ci się to nie podobać, ale np takie jest założenie fotografa. Lub też doświetlenie, które w łądny prosty sposób robisz w ps'ie. To samo z korekcją tonalną.
oskar: Ekstra. Ciesze się ze masz takie zdanie.
Tylko zastanów się, wszystko co wymieniłeś to albo względna sprawa, jak kadrowanie, bo może Ci się to nie podobać, ale np takie jest założenie fotografa. Lub też doświetlenie, które w łądny prosty sposób robisz w ps'ie. To samo z korekcją tonalną.
mialem juz nic nie pisac bo zaraz przerodzi sie to w kolejna krucjate oskara przeciw mnie, ale musze to napisac... przestan juz udzielac tu tych swoich zlotych rad bo normalnie slabo sie czlowiekowi robi jak czyta te twoje zlote mysli...serio, bez zlosliwosci najmniejszej to pisze.
@Ketox
Super prace, widac ze wiesz co jest na rzeczy i troche sie tym bawisz.
@Flo
a Twoje zdjecia jak widze to normalnie profeska :)
Konto usunięte: mialem juz nic nie pisac bo zaraz przerodzi sie to w kolejna krucjate oskara przeciw mnie, ale musze to napisac... przestan juz udzielac tu tych swoich zlotych rad bo normalnie slabo sie czlowiekowi robi jak czyta te twoje zlote mysli...serio, bez zlosliwosci najmniejszej to pisze.
Dziękuje za wspaniałą jak zawsze radę popartą masą argumentów. :)
HandofFate. Żyjemy w 21wieku, w czasie kiedy technika tak poszła do przodu ze niedoróbki fotografa w łatwy sposób można załatwić oprogramowaniem. No i z tego co mi wiadomo tak właśnie w wielu przypadkach się dzieje. Aby nie być gołosłownym więsz kim jest Ania Rubik? Jeśli nie to bardzo szybko wyjaśnię Ci, to taka sławna super modelka Polska. W tamtym roku jeśli dobrze pamiętam jej ciało zostało podstawione pod zdjęcie Demi Moore na okładce pewnego czasopisma. Tak więc to tylko potwierdza ze rynek nie kręci się w około Super Extra wykonanych zdjęć a możliwości cyfrowej obróbki obrazku. :) I to nie tylko moje zdanie.
I nie mów ze to jakaś krucjata. Musisz przywyknąć ze jeśli dyskutujesz ze mną, to swoje wypowiedzi podpieraj jakimiś argumentami, a Ty tego nigdy nie robisz. Wypowiedzi są typowo tendencyjne typu "Tak jest, bo tak mówię i tak ma być" A ja w takich przypadkach raczej nie zaliczam się do osób które przyjmują to z pokorą, a staram się ciągnąc temat w celu wyjaśnienia wszystkich nieścisłości, a Ty wtedy prawdopodobnie z braku argumentów uznajesz to za czepianie się Twojej osoby.
Do usług.
oskar: HandofFate. Żyjemy w 21wieku, w czasie kiedy technika tak poszła do przodu ze niedoróbki fotografa w łatwy sposób można załatwić oprogramowaniem.
Niebywałe...
oskar: Aby nie być gołosłownym więsz kim jest Ania Rubik? Jeśli nie to bardzo szybko wyjaśnię Ci, to taka sławna super modelka Polska. W tamtym roku jeśli dobrze pamiętam jej ciało zostało podstawione pod zdjęcie Demi Moore na okładce pewnego czasopisma. Tak więc to tylko potwierdza ze rynek nie kręci się w około Super Extra wykonanych zdjęć a możliwości cyfrowej obróbki obrazku. :) I to nie tylko moje zdanie.
Stały czytelnik serwisu pudelek.pl albo innych tego typu "blogasków" jak widze? Doskonale wiem co potrafi zdzialac grafika komputerowa, poniewaz posiadam wykształcenie wyzsze w tym kierunku, oraz pracuje w tym zawodzie. Natomiast NIE NA TYM polega fotografia. Owszem - kazdy lepszy i gorszy a nawet swiatowej slawy fotograf poprawia swoje zdjecia, ale dobry fotograf po prostu robi dobre zdjecie, a nastepnie przy opmocy delikatnej kosmetyki czyni je tylko lepszym, a nie:
oskar: Lub też doświetlenie, które w łądny prosty sposób robisz w ps'ie. To samo z korekcją tonalną.
...wychodzisz z zalozenia ze zdjecie mozna zrobic, ot jakies tam sobie, bo pozniej i tak wszystko mozna poprawic w photoshopie, blad. wybierz sie na jakas mniej lub bardziej ale profesjonalna sesje fotograficzna i przyjzyj sie uwaznie temu, jak czlowiek ktory zna sie na swoim fachu wykonuje zdjecia. Photoshop, oraz jemu podobne edytory sa tylko "upiekszaczem", a nie glownym atutem fotografa chlopie.
oskar: I nie mów ze to jakaś krucjata. Musisz przywyknąć ze jeśli dyskutujesz ze mną, to swoje wypowiedzi podpieraj jakimiś argumentami, a Ty tego nigdy nie robisz. Wypowiedzi są typowo tendencyjne typu "Tak jest, bo tak mówię i tak ma być" A ja w takich przypadkach raczej nie zaliczam się do osób które przyjmują to z pokorą, a staram się ciągnąc temat w celu wyjaśnienia wszystkich nieścisłości, a Ty wtedy prawdopodobnie z braku argumentów uznajesz to za czepianie się Twojej osoby.
Ale ja z Toba nie zamierzam dyskutowac, wrecz przeciwnie. Jakis czas temu przy wczesniejszej wymianie zdan zauwazylem ze to nie ma najmniejszego sensu. Ty po prostu jestes z tych ktorzy wszystko krytykuja. Jesli krytykujesz zdjecia kogos takiego jak @Ketox robiac zdjecia takie, jak robisz....to o czym tu dyskutowac w ogole?
Wiem, czepiam sie Twojej osoby, ale ja juz tak mam, zwyczajnie nie trawie charakterow ktore wyzej sr#ją niz du#ę mają i uwazaja ze pozjadali wszystkie rozumy, a Ty wlasnie za takiego (w moim mniemaniu przynajmniej) uchodzisz - pan ekspert ktory naczytal sie po forach fotograficznych, zwyczajny teoretyk ktory przy okazji nie potrafi przelozyc tych swoich teorii na praktyke.
A te twoje hasla o argumentach wloz sobie w skarpety, bo zacialas sie jak stary gramofon, powinno byc Cie stac na wiecej.
Tak się składa ze usłyszałem to od pewnego Pana fotografa który współpracował z Anna. :)
Konto usunięte: Natomiast NIE NA TYM polega fotografia. Owszem - kazdy lepszy i gorszy a nawet swiatowej slawy fotograf poprawia swoje zdjecia, ale dobry fotograf po prostu robi dobre zdjecie, a nastepnie przy opmocy delikatnej kosmetyki czyni je tylko lepszym, a nie:
Ty mówisz w tym momencie pewnie o zdjęciach reporterskich. :) Albo jakiś krajobrazów lub miejsc. Ale gdy mowa mój drogi o zdjęciach ludzi, coś studyjnego, może jakieś pokazy, to raczej mój drogi nie nazwe tego małym retuszem. Kiedyś dostałem od kumpla taki fajny filmik pokazujący obróbkę zdjęcia przez jednego z sławniejszych fotografów. Filmik trwał 45min, gdzie pokazane było około 2-3h pracy nad jednym zdjęciem. :)
Konto usunięte: ...wychodzisz z zalozenia ze zdjecie mozna zrobic, ot jakies tam sobie, bo pozniej i tak wszystko mozna poprawic w photoshopie, blad.
Musisz czytać ze zrozumieniem i przestać dopowiadać sobie niektóre fakty. Można zrobić zdjęcie, ale to jak będzie padało światło, jak będzie wyglądać modelka ewentualnie w jakiej będzie kolorystyce lub też wycięcie niektórych elementów można dokonać w photoshopie. Jeśli utniesz komuś twarz w połowie albo zrobisz nieostre zdjęcie (chociaż tu niekiedy da się coś wyciągnać) to nic nie zrobisz.
Konto usunięte: wybierz sie na jakas mniej lub bardziej ale profesjonalna sesje fotograficzna i przyjzyj sie uwaznie temu, jak czlowiek ktory zna sie na swoim fachu wykonuje zdjecia. Photoshop, oraz jemu podobne edytory sa tylko "upiekszaczem", a nie glownym atutem fotografa chlopie.
Byłem:) I widziałem zdjęcia które wyszły z hasselblad i potem jak wyglądały w wersii finalnej. : )Dla mnie tylko wizerunek osoby pozostał ten sam. :)
Konto usunięte: Ale ja z Toba nie zamierzam dyskutowac, wrecz przeciwnie. Jakis czas temu przy wczesniejszej wymianie zdan zauwazylem ze to nie ma najmniejszego sensu. Ty po prostu jestes z tych ktorzy wszystko krytykuja. Jesli krytykujesz zdjecia kogos takiego jak @Ketox robiac zdjecia takie, jak robisz....to o czym tu dyskutowac w ogole?
No tak, bo przecież najlepszymi smakoszami są kucharze degustatorami win ich producenci a krytykami sztuki malarze. :) Wiesz co musisz zrozumieć ze nie każdy będzie adorował Ciebie i Twoich kolegów. Jeśli chcesz być poklepany w ramię i usłyszeć ze zrobiłeś kawał dobrej roboty. Hmm to zrób kawał dobrej roboty a ja Ci wtedy to powiem, inaczej nie masz co liczyć.
A i od kiedy muszę robić super świetne zdjęcia aby móc powiedzieć Ci ze Twoje są kiczowe?:)
Konto usunięte: A te twoje hasla o argumentach wloz sobie w skarpety, bo zacialas sie jak stary gramofon, powinno byc Cie stac na wiecej.
Na razie jedyne co pokazujesz swoimi argumentami to wypowiedzi typu ze takie masz zdanie, ty tak uważasz więc tak musi byc:) Jeśli to pomoże Twojemu rozdętemu ego, to jesteś wypas git malina fotograf grafik super wikipedia która wie wszystko:>
1) rozmyte, do tego źle zrobione rozmycie, nie rozmywaj oczu, ani też brwi, rzęs, czy innych włosów. Czoło nierówno rozmyte
2) Oczy matowe pozostały, troche to się gryzie. Usta niepomalowane dokładnie są jak by od wycięcia zacinki. No i te mazy na meblach.
3) Nierówno wycięte w okolicach włosów i czoła. Nie wiem co to za dwie święcące kropki na ciele, Jedna na nosie druga na dłoni. Plus jakas kropka jak pryszcz wygladajaca na brodzie
4) Zdjęcie rozmyte, ciężko co kolwiek innego stwierdzic, bo na starcie juz jest kiszka.
Ogólnie nie podobało mi się to co zrobiłaś. Ale życzę powodzenia.