Wasze fotki - oceniamy i komentujemy! strona 233 z 524
Za takie coś serdecznie dziękuje :) ! To właśnie krytyka jaką lubię, dzięki niej wiem nad czym popracować, bo zdaję sobie sprawę, że dopiero raczkuje w fotografii ;) Taka wypowiedź dała mi o wiele więcej, niż Twoja poprzednia ;)
ok siemano,
"bez szczelnie" wracam, tym razem wiedząc na czym to forum polega :-)
ktoś napisał,że nie aparat czyni fotografa..jest to prawda,ale..
kiedy mie mogę manualnie wiele ustawić w aparacie "gorszej produkcji", no to zastanawiam się czy nie umiał bym więcej lepszym aparatem...robię foty :
SAMSUNG L310W
nie chodzi mi o to by się chwalić tylko czy ma SENS ZAKUP LEPSZEGO APARATU ?
chce się dowiedzieć przede wszystkim osób : Barteq , Flo, Joker
dzięx.
lub strona i reszta moich zdjęć , które są też na noim profilu
http://www.digart.pl/praca/5188077/byla_kopalnia_.html
:-nie kupuj nic lepszego bo nie wiesz co to znaczy robić zdjęcie ?
dzięki
narazie jedna opinia , czekam na więcej...
może Śpioch, ma dobre techniczne oceny :)
Z tych wszystkich zdjęć to tylko to które wkleiłeś tutaj.
Postaraj się robić zdjęcia tak by pokazać komuś coś nowego. Tzn widzisz coś co wydaje Ci się super ekstra mega. Więc rób zdjęcia tak by dla kogoś kto tego nie widzi też tak to wyglądało. Jeśli widzisz ciekawe miejsce w lesie postaraj się o ciekawe ujęcie, spróbuj z różnych miejsc z rożnym światłem.
Kombinuj z kadrem ... Jeśli zrobisz zdjęcie od tak to nic z tego nie będzie.
Przeważnie jest tak że jeśli Ty masz jakieś Ale do swojego zdjęćia to ono spodoba się ludziom bo tzn że masz wobec siebie wymagania. Jeśli każde Twoje zdjęcie podoba Ci się to oznacza że stawiasz za nisko poprzeczkę i wtedy otrzymasz krytykę.
Może i głupie rozumowanie ale się sprawdza.
Zachowuj zasady podziału w kadrze , korzystaj z siatki pomocniczej kombinuj kombinuj i jeszcze raz kombinuj.
musisz sobie sam na pytanie odpowiedzieć czy i gdzie ogranicza Cie obecnie posiadany sprzęt
Robisz widoki wiec szeroki kąt by się przydał zwróć na to uwagę przy ewentualnej zmianie a także aby była możliwość nakręcania filtrów na obiektyw jeśli wybierzesz jakąś hybrydę
To ja może się wypowiem. Takie zdjęcia jak to trafiają do mnie tylko w kolorystyce czarnej albo dużym zróżnicowaniu kolorystycznym. Dodam też ze zdecydowanie lepiej wyglądają pewne elementy całej układanki, zniszczony róg ściany, hala a na niej walające się śmieci niż całość hali z odległości 200m.
Zależy czy Cie to kręci czy robisz to na siłę.
Powiem Ci ze znajoma ma podobnego samsunga model wyższy. To aparat na imprezy rodzinne do albumu. Mały poręczny wszędzie wpakujesz. Fotografia zaczyna się dopiero przy możliwości kombinowania. Zmienne obiektywy, filtry, lampy etc ...
Ja np ostatnio bardzo jaram się czymś tak trywialnym jak cokiny. (nie wiem czy dobrze napisałem) Kupiłem parę szkiełek do tego koszt coś ponad 200zł za full zestaw. A do widoków piękne. Niby można zrobić taki efekt w photoshopie ale to jednak trafia do mnie o wiele lepiej. A gdy aparat już ma raw'y. Powiem Ci ze dopiero wtedy zabawa w cyfrową obróbkę zdjęcia dla mnie się zaczęła.:)
Wybór należy do Ciebie na prawdę. Ale to czym teraz robisz zdjęcia nadaje się dla córki albo żony. Kiedy ona chce sobie pojechać i zrobić parę zdjęć nad wodą:)
http://aceed-.deviantart.com/art/Sleepy-Place-75312055
Ot takie przykładowe fotki, które robiłem jakiś czas temu :)