Zibi01
Zibi01
  11 November 2015 (pierwszy post)
Witam. Zakładam nowy temat , bo nic podobnego nie mogę tu znaleźć co byłoby aktualne. Dużo osób ma dylemat co kupić ? BMW czy Audi a może Mercedes etc. Zaraz znajdzie się jak to w Polsce milion takich , którzy napiszą , że BMW to auto dresiarza , wieśniaka itp. Ale nie ma co dyskutować z ludźmi którzy mają kompleksy i ich na takie auta nie stać. Post jest skierowany do tych którzy mają ochotę na lekko usportowiony samochód. Ja akurat nie mieszkam w Polsce od ponad 17-tu lat i mam swoje hobby. Kolekcjonuję samochody BMW. Nie traktuję tych aut ani jako samochodu dla szpanu bo miałem też Lamborghini Galardo , nie traktuję też tych aut jako samochodów na podryw bo jest to tylko samochód. Raczej bawię się professionalnym Tuningiem tych aut. Ostatnim modelem do Tuningu jest E36 z roku 1998 , gdzie na chwilę obecną zakończyłem prace związane z silnikiem i podwoziem,ale sporo jeszcze przede mną.Pytacie Audi czy BMW ? Miałem sportowe Audi A3 i mam kilka modeli BMW w tym Roadster Z4 czy 530D z roku 2007. Szczerze ? Jeździłem wieloma autami, nie będę BMW porównywał z możliwościami Lamborghini Galardo , bo to są różne kategorie aut , ale gdybym miał wybierać , postawiłbym mimo wszystko na BMW. Niestety należy pamiętać - jest to auto usportowione , zatem nie ma co liczyć na miękką jazdę i komfort podróży - to samochód dla tych , którzy wiedzą czego chcą.Zapraszam do rozmowy.
LockOn
LockOn
  20 November 2015
Konto usunięte
Konto usunięte: Roadster Z4

Jedyne sensowne auto.
adiluki
Reputacja: 55 | BluzgometrTM: 205
adiluki
  21 November 2015
Konto usunięte
Konto usunięte: He! He! Staram się to wszystko godzić ale chyba mam tego za dużo. Poza Fotką , prywatnie dużo czasu spędzam na krótkofalarskich łącznościach , które pochłaniają niewiarygodnie dużo czasu , nie wiem czy nie więcej niż komputer. Chyba zdecydowanie więcej. Ale spróbuję się poprawić. Poza tym chwilowo usunąłem z profilu zdjęcia z BMW bo niektóre dziewczyny źle to odbierały. Będę się starał dokładać tu tematów na techniczne tematy BM szczególnie modeli E30 , E36 Sedan 4 drzwiowy (1990-1998) których to wersji fabryka wypuściła aż 23 , piszę aż bo np. modelu E46/4 Sedan czterodrzwiowy (2001-2005) było dla porównania tylko 16 modeli a np. BMW E46 (1998-2002) w wersji Sedan 4-drzwiowy było tylko 11 modeli z silnikami Diesla i Benzynowymi. To przy okazji świadczy o zainteresowaniu modelem E36 i jego popularności do dziś. Jest wiele Klubów BMW na całym świecie gdzie często są spotykane wersje E30,E36 w oryginale czy Tuningowane. Często z uwagi na dość proste konstrukcje. Są też bardzo popularne z bo zwyczajnie nie są naszpikowane nowoczesną elektroniką i dają większą satysfakcję w prowadzeniu. BMW E36 było też jednym z najważniejszych modeli jakie kiedy kolwiek powstały w Historii Fabryki BMW , którą założono w 1916 roku i wtedy nazywała się ona Bayerische Flugzeugwerke, a od 1917 już jako BMW. Fabryka jednak nie od razu zaczęła produkować samochody.Przygoda z autami zaczęła się dopiero w 1928 roku !!! Pierwszym autem było wyprodukowane Dixi , dziś marzenie nie jednego kolekcjonera , ten sam samochód został nazwany już BMW rok od rozpoczęcia produkcji.

BMW i BMW e36 e46 same typy dla młodzieży nic na temat E39 czy tez E38 to sa auta udane z produkcji dla którego można temat ciągnąc
BMW z serii 3 kupuje byle kto a kup serie 5 i ja utrzymaj to jest wyzwanie dla posiadacza
cyckisom
cyckisom
  22 November 2015
Cześć adiluki.

To przecież logiczne, że im większa cyferka tym większe koszty:).
Wiecie co mnie szczerze bawi w tym temacie, zero krytycyzmu i trzeźwego spojrzenia. Miałem e36, które świetnie się wpisywało w stereotypowy podgląd o tych samochodach, trup nie z tej ziemi, a dodatkowo jeszcze ja go męczyłem i męczyłem aż w końcu trzeba było oddać handlarzowi za marny grosz. Ale wiecie co? Ten handlarz popucował ,,moje" BMW i sprzedał je następnemu napalonemu, młodemu głupkowi :lol:. Wystarczył tłumik jak koryto w chlewie i tylni napęd:lol:.
BMW jako marka jest dobra, a nawet prestiżowa, ale większość serii 3 w tym kraju niewiele różni się od opisanej przeze mnie, ,,mojej" beemki, skatowane złomy i zlepki z kilku aut dobijane sukcesywnie przez młodzież...

A te Wasze pisanie to takie tam pisanie dla samego pisania.
CichyBob18
Reputacja: 4 | BluzgometrTM: 42
CichyBob18
  22 November 2015
Tu sie akurat zgodzę, 3 mają taką opinie, silnik 1.6 a z tyłu zamiast wydechu wiadro i naklejka m power :). Ale do takich aut można też zaliczyć vw golf III i opla calibre. Pomimo tego że jest multum "trupów" serii 3 to są też rzadko spotykane perełki.
cyckisom
cyckisom
  22 November 2015
Ja miałem 1.8 :zakrecony:.
CichyBob18
CichyBob18
  22 November 2015
115 czy 140 koni?
cyckisom
cyckisom
  22 November 2015
Te słabsze, ale mimo to ,,driftowałem", na szczęście człowiek z czasem dorasta.
CichyBob18
CichyBob18
  22 November 2015
dawała rade na suchym? jakie koła miałeś?
cyckisom
cyckisom
  22 November 2015
Nie dawała :lol:. Chyba, że mówimy o betonowych płytach pokrytych pyłem. Opony coś koło 205 szerokości, ale mało bieżnika. Zamiast kupić dobre koła wymieniłem lampy na angels eyes :lol:.
CichyBob18
CichyBob18
  22 November 2015
angels eyes dodaje dużo uroku tej marce :D
xkruk
xkruk
  22 November 2015
mogłeś spawać dyfer. Ze 100% szperą nawet seryjny polonez dobrze leciał bokiem na suchym d83dde04

CichyBob18
CichyBob18
  22 November 2015
poldek z silnikiem rovera też dawał rade tylko dyfer za słaby do zabawy i szybko siadał :D
Zibi01
Zibi01
  28 November 2015
Niewiem ja mam porobione E36 i chwalę sobie ten model,jest fajnym samochodem . Daje satysfakcję z jazdy ale ja go nie katuję.Silnik jest tuż po dotarciu-wymieniłem wszystko od chłodnicy i pompy wody przez pierścienie na tłokach,zawory,łańcuch rozrządu i wszystko poza obudową bloku. Nie katuję jej ale to nie jest auto dla szczeniaków.to zależy od człowieka ja jestem w trakcie Tuningowania E36 które dostanie w Toronto Nowe zderzaki,kolektor wydechowy,nowy Tłumik też,ale nie komin,bo nie o to w tym chodzi-to nie wieś tuning,do środka idzie skórzana tapicerka ale tylko na desce rozdzielczej i podsufitce-Przednie Fotele Rajdowe Kubły czerwone z kompletem pasów bezpieczeństwa i homologacją FIA.Felgi chrom,zawieszenie Sprężyny Einbach i amortyzatory gwint Sport Bilstein B4-lekka gleba.To wszystko w przygotowaniu a do tej pory skończona wymiana reszty elementów zawieszenia+cały silnik + przenie reflektory.To nie jedyne moje BMW mam kilka tych aut bo ich utrzymanie w Kanadzie nie jest tak drogie.Sprowadziłem kilka modeli z Wielkiej Brytanii gdzie też mieszkałem wiele lat mam BMW Z4 Roadster z silnikiem 2,2 Benzyna i BMW 530D i dalej twierdzę że E36 to E36 i nie ma sobie równych.Z4 to auto szpanerskie ale nie praktyczne i dlatego chcę je sprzedać.
Zibi01
Zibi01
  28 November 2015
Więc to nie jest tak ,że BMW E36 kupuje gówniarstwo co nie stać ich na droższe modele,mnie stać nawet na BMW z najnowszej seri 7 bo mam w Kanadzie własną Firmę ale wolę dokupić jeszcze kilka ciężarówek.Tym nie mniej jest sporo ludzi co ma bardzo drogie auta nawet Lamborghini Galardo a jednak chcą mieć coś co daje adrenalinę i emocje w prowadzeniu na lodzie bez elektroniki i jest to na pewno E36

Po wymianie Reflektorów a przed wymianą zderzaków

Efekt wieczorny - side lights

Stan progów i karoserii przed rozpoczęciem prac nad BMW E36

Żaden z moich samochodów BMW nie jest z kierownicą po stronie Polskiej
Zibi01
Zibi01
  28 November 2015
Dla tych którzy wyśmiewają tych których nie stać na lepszy model pokazuję resztę moich samochodów-tyle że ja nie śmieję się z Polaków których nie stać na Lamborghini Galardo i jeżdżą BMW E36.

Moja Z4 i wcale nie jest lepsza od E36 to taka informacja dla znawców co często dużo piszą a nigdy tym nie jeździli

Wypad za miasto na picnic - BMW Z4 może się prezentuje i nic poza tym-jest niewygodna i niepraktyczna

Może i fajny samochód jako dodatkowa zabawka - mi się szybko to znudziło...

Niby super auto, otwierany dach ...a ja??? WOLĘ BUDĘ BMW E 36 chociaż mam własne Lamborghini Galardo

Tak ,tak mam i co z tego ? Jak poza Torami wyścigowymi i zlotami na takich torach , nie mam gdzie nią poszaleć...

I moja BMW 530 -Fajna ale naszpikowana elektroniką i już nie ma emocji mimo ,że mam silnik 3.0
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.