07Migotka
07Migotka
  8 Aprilie 2015 (pierwszy post)
Jak w temacie, dzis szukajac samochodu dowiedzialam sie, ze nikt nie chce manualnycj skrzyni... co sadzicie? Osobiscie wole manual bo daje mi poczucie wladzy nad samochodem zwlaszcza w terenie...
Ale jak wszyscy wiemy kobieta i auto to slabe polaczenie, ciekawa jestem waszych opini.
neverknowing
neverknowing
  20 Aprilie 2015
Do samochodu na co dzień… poniżej 200KM, od biedy może być manual. Więcej - automat, szczególnie w dieslu.
alaskadzordz
alaskadzordz
  21 Aprilie 2015
Konto usunięte
Konto usunięte: Do samochodu na co dzień… poniżej 200KM, od biedy może być manual. Więcej - automat, szczególnie w dieslu.

Jaki związek ma tu moc? szczególnie w dieslu? od biedy może być manual WTF? nie kapuje twojej wypowiedzi.
neverknowing
neverknowing
  21 Aprilie 2015
W dieslu z wielkim momentem i małym zakresem obrotów pierwsze biegi są strasznie krótkie. Przynajmniej u mnie w Audi jak i pozostałych dwóch niemcach jakimi jeździłem.
raugi
Reputacja: 16 | BluzgometrTM: 17
raugi
  2 Mai 2015
manual or automatic gear box??? hmmm oto jest pytanie, ty musisz wybrać, nikt za ciebie, i tyle w temacie
jolbiczes
jolbiczes
  3 Mai 2015
Polacy wolą manualną skrzynie ze względu na różnicę ceny. Dzieci swoją drogą też, argumentując to tym, ze na automacie dobrze nie polatasz bokami etc. Ja w życiu już nie kupie prywatnego samochodu w manualnej skrzyni biegów, od 3 lat jeżdżę automatem i świętością jest picie kawy stojąc w korku, jadąc w mieście.
pawciomistrz94
pawciomistrz94
  4 Mai 2015
Manualną skrzynie kup
xkruk
xkruk
  5 Mai 2015
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja w życiu już nie kupie prywatnego samochodu w manualnej skrzyni biegów, od 3 lat jeżdżę automatem i świętością jest picie kawy stojąc w korku, jadąc w mieście.

co za problem pić kawę jadąc autem z manualną skrzynią biegów? w korku nawet nie musisz dotykać kierownicy, ani lewarka tylko puszczasz sprzęgło i ewentualnie dodajesz trochę gazu jeśli trzeba szybciej. Chyba, że picie kawy i obsługa sprzęgła to za dużo na raz d83dde09
piotrpila90
piotrpila90
  5 Mai 2015
To zyczę powodzenia gdy staniesz na swiatlach przed skrzyzowaniem :D chyba ze po ruszeniu w manualu bedziesz jechal ciagle na "1" :D
jolbiczes
jolbiczes
  5 Mai 2015
Konto usunięte
Konto usunięte: co za problem pić kawę jadąc autem z manualną skrzynią biegów? w korku nawet nie musisz dotykać kierownicy, ani lewarka tylko puszczasz sprzęgło i ewentualnie dodajesz trochę gazu jeśli trzeba szybciej. Chyba, że picie kawy i obsługa sprzęgła to za dużo na raz

Zależy od skrzyni, samochodu oraz korku. Jak masz krótką jedynkę to zarżniesz samochód
xkruk
xkruk
  5 Mai 2015
była mowa o jeździe w korku, jeśli nie jedzie się szybko to spokojnie można obsługiwać samochód jedną ręka

Konto usunięte
Konto usunięte: Jak masz krótką jedynkę to zarżniesz samochód

miałem w samochodzie krótką skrzynie i na jedynce spokojnie do 60 można było dobić, a skrzynia, sprzęgło, silnik i cały układ napędowy był w idealnym stanie.

wolę manual, bo lepiej czuję auto i jazda sprawia mi przyjemność, której żaden automat mi nie dał. Nie chodzi tu o wolniejszą reakcje na gaz czy cokolwiek innego bo obecnie DSG pod tym względem bije na głowę manual.
jolbiczes
jolbiczes
  5 Mai 2015
Konto usunięte
Konto usunięte: była mowa o jeździe w korku, jeśli nie jedzie się szybko to spokojnie można obsługiwać samochód jedną rękajolbiczes: Jak masz krótką jedynkę to zarżniesz samochód miałem w samochodzie krótką skrzynie i na jedynce spokojnie do 60 można było dobić, a skrzynia, sprzęgło, silnik i cały układ napędowy był w idealnym stanie. wolę manual, bo lepiej czuję auto i jazda sprawia mi przyjemność, której żaden automat mi nie dał. Nie chodzi tu o wolniejszą reakcje na gaz czy cokolwiek innego bo obecnie DSG pod tym względem bije na głowę manual.

Można, ale nie zaleca się tak robić.
Dsg sa idealne, przejezdzilem przez ostatni rok nie oklamując się może tysiącem samochodów z tą skrzynią, rozglądam się teraz za samochodem i będzie miał Dsg bez wątpienia.
xkruk
xkruk
  5 Mai 2015
Konto usunięte
Konto usunięte: nie zaleca się tak robić.

nie widzę najmniejszych przeciwwskazań, żeby korzystać w samochodzie z całego zakresu obrotów. Zdrowsze to niż zmienianie biegu przy 1500 obr czy przyśpieszenie na piątce z 2tys d83dde12
jolbiczes
jolbiczes
  5 Mai 2015
Konto usunięte
Konto usunięte: jolbiczes: nie zaleca się tak robić.nie widzę najmniejszych przeciwwskazań, żeby korzystać w samochodzie z całego zakresu obrotów. Zdrowsze to niż zmienianie biegu przy 1500 obr czy przyśpieszenie na piątce z 2tys

Masz jakiś zakres obrotów w którym powinno się zmieniać biegi. Jeśli będą za niskie, zarżniesz, jeśli za wysokie również. Sama ta dyskusja utwierdza mnie w tym, że automat jest dużo lepszym rozwiązaniem. Niekoniecznie tańszym, ale na pewno lepszym.
xkruk
xkruk
  5 Mai 2015
Tak i ten zakres jest ograniczony odcięciem paliwa, albo zapłonu. I używając samochodu z głową, olej części i pilnowanie temperatury i ciśnienia niczego się nie zarżnie. Pomijając redukcje na dwójkę przy 140km/h d83dde0a
Automat jest wygodny i moim zdaniem to jedyna jego zaleta. Eksploatacja automatu nie zawsze jest droższa, nie wiem kto to wymyślił.
jolbiczes
jolbiczes
  5 Mai 2015
Konto usunięte
Konto usunięte: fica w manualnej skrzyni biegów, bo był mi potrzebny samochód towarowy na wczoraj i

Serio uważasz, że da sie osiągnać 140 na dwójce i rżnięcie samochodu do odcięcia nie da o sobie znać?
Konto usunięte
Konto usunięte: Tak i ten zakres jest ograniczony odcięciem paliwa, albo zapłonu. I używając samochodu z głową, olej części i pilnowanie temperatury i ciśnienia niczego się nie zarżnie. Pomijając redukcje na dwójkę przy 140km/h Automat jest wygodny i moim zdaniem to jedyna jego zaleta. Eksploatacja automatu nie zawsze jest droższa, nie wiem kto to wymyślił.

Automat jest dla ludzi którzy mają pieniądze przeznaczone na samochód, który ma służyć do poruszania się, a nie robienia z siebie pajaca odcinającego swojego civica na światłach, wmawiając sobie, że ma 200 koni, mając jedynie 70.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.