Witam, szukam jak najlżejszego systemu operacyjnego ale takiego żeby wszystko miało ręce i nogi mianowicie bezproblemowe odtwarzanie filmów i przeglądanie stron internetowych może być jakiś system z rodziny LINUX (ale bedzie problem ze sterownikami do grafiki RADEON 9600 jest tak stara że już nie wspierana)
Najlżejszy system operacyjny. strona 1 z 3
To podaj może pozostałe parametry komputera? Jeśli zależy ci na wysokiej wydajności to Gentoo z tym że instalacja jest czasochłonna i nie należy do zbyt prostych dla początkującego użytkownika. Do tego jakieś lekkie środowisko graficzne LXDE, Fluxbox?
Karta graficzna: Radeon 9600 series
Procesor: AMD Sempron 2500+ 1,7 GHz
Ram: 1 GB
instalowałem już na nim Ubuntu Jarząbek i Xbuntu ale miałem problem ze sterownikami do karty graficznej teraz mam zainstalowany na nim system Windows MX8 (przerobiony xp)
Xubuntu nawet by mi odpowiadalo ale nie mam pojęcia skąd wziąć jakies strerowniki do karty graficznej bo bez tego to jest profblem z przegladaniem stron :( a głownie do tego używam tego komputera
Jest jeszcze xp lite ma wymagania jak 95 ale daje rade z antykami badz symilion tez dobra kompilacja i co wazne sprawdzona
z tego co czytałem i słyszalem o "xp lite" to jest on tak okrojony że nic nie ma i trzeba wszystko instalowac i mamy już coś z seri MX8.
Tak myśle że chyba wolal bym coś z rodziny LINUX bo te "okrojone" wersje xp to takie sobie sa a nie oszukując sie ten komputer bez problemu hula na pełnej wersji XP
Sorki za spam , moze jeszcze SLAX albo Pupy wszystko na KDE
albo http://distrowatch.com/?newsid=06045 "lubuntu" chyba najmniej potrzebuje bo 90 mb ramu ;]