DagixFire
DagixFire
  16 września 2012 (pierwszy post)

witam,
od jakiegos czasu komputer zawiesza mi sie, pomaga tylko restart. nie zawsze odpala, tzn. odpala, slysze w glosnikach ze windows startuje ale obrazu brak, wykluczylem wirusy, ram, hdd, przeskanowalem grafike programem Video Card Sta­bi­lity Test, szedl 30min, nie zlapal zawiechy ani sie nie zrestartowal, jednak nie wiem na ile ten program jest wiarygodny... zasilacz to jakis 450w no name, ale nie wiem czy to on moze byc przyczyna, postaram sie zalatwic jakis inny zeby sprawdzic, jak nie to zostaje procek/plyta glowna...
co sadzicie? co to moze byc?

Pszystojniaczek695
Pszystojniaczek695
  17 września 2012

raczej to zasilacz,odkrec kompa i podaj jego marke

DagixFire
DagixFire
  17 września 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: podaj jego marke


Konto usunięte
Konto usunięte: zasilacz to jakis 450w no name

byl juz z obudowa z mustanga, to komp siostry, kupila gotowy zestaw wiec i zasilacz lipny, mialem gdzies w domu moj stary to poszukam, podlacze i zobaczymy
DagixFire
DagixFire
  17 września 2012

zmierzylem napiecia na zasilaczu:
12,51V
5,39V
3,49V
sa lekko zawyzone, jednak nie wiem czy takie male wykroczenia poza norme maja jakies wieksze znaczenie?

MuchaNaPlecach
Posty: 40 (po ~247 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
MuchaNaPlecach
  18 września 2012

Przy okazji sprawdz czy jakieś mostki na płycie sie nie przegrzewaja (jesli sa chlodzone malymi radiatorkami z wentylatorkami sprawdz czy te wentylatorki czasami sie nie zakurzyly do tego stopnia ze przestaly sie obracac). Testy programami obciazaly jeden dany podzespol a wiadomo ze jak np grasz to zasuwa naraz grafa proc i dyski wiec temperatura w obudowie jest wyzsza.
Mój kumpel miał podobny problem ze zwiechami systemu w starym kompie (ale jemu nie padal obraz), okazalo sie ze mostek sie przegrzewal bo wlasnie wentylatorek "umarl" i przez to komp zachowywal sie tak jakby ktos podczas pracy odpial dysk twardy od plyty glownej - dzwiek zapetlal sie odtwarzajac ostatnia sekunde w nieskonczonosc i zero reakcji na bodzce inne niz przycisk reset (i tez nie zawsze chcial wstawac od razu przy pierwszym resecie - mostek musial sie odpowiednio schlodzic).
Wiem, że to tylko ślepy strzał ale zawsze warto sprawdzić :)

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  18 września 2012

W trybie awaryjnym również nie startuje?

DagixFire
DagixFire
  18 września 2012
MuchaNaPlecach
MuchaNaPlecach: Przy okazji sprawdz czy jakieś mostki na płycie sie nie przegrzewaja (jesli sa chlodzone malymi radiatorkami z wentylatorkami sprawdz czy te wentylatorki czasami sie nie zakurzyly do tego stopnia ze przestaly sie obracac). Testy programami obciazaly jeden dany podzespol a wiadomo ze jak np grasz to zasuwa naraz grafa proc i dyski wiec temperatura w obudowie jest wyzsza. Mój kumpel miał podobny problem ze zwiechami systemu w starym kompie (ale jemu nie padal obraz), okazalo sie ze mostek sie przegrzewal bo wlasnie wentylatorek "umarl" i przez to komp zachowywal sie tak jakby ktos podczas pracy odpial dysk twardy od plyty glownej - dzwiek zapetlal sie odtwarzajac ostatnia sekunde w nieskonczonosc i zero reakcji na bodzce inne niz przycisk reset (i tez nie zawsze chcial wstawac od razu przy pierwszym resecie - mostek musial sie odpowiednio schlodzic). Wiem, że to tylko ślepy strzał ale zawsze warto sprawdzić :)

na mostkach sa tylko radiatorki

tomas
tomas: W trybie awaryjnym również nie startuje?

generalnie to komputer chodzi, raz na jakis czas nie chce odpalic z obrazem i nawet kilkukrotny reset nic nie daje, po jakims czasie odpala normalnie, czesto tez zawiesza sie (przy nawet stosunkowo nieduzym obciazeniu) tak ze trzeba resetowac
oOZyxak0o
oOZyxak0o
  19 września 2012

procki ze starych kompow daja rade duuuzo czasu. raczej plyta glowna

DagixFire
DagixFire
  21 września 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: raczej plyta glowna

jak mam spradzic czy to plyta nie wymieniajac jej? to jest socket amd, mam w domu jedynie plyty pod intela wiec nie da rady ;x
Pawel1202mmx
Posty: 14 (po ~97 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
Pawel1202mmx
  24 września 2012

Też miałem tak że komp nie zawsze startował albo się zawieszał, wyczyść wtyczke do zasilania płyty głównej sprawdź kondensatory czy nie są wypukłe, bo pisałeś że napięcia masz ciut zawyżone jeżeli wszystko sprawne to pewnie płyta główna. Może być przez karte graficzną, jest taki hardkorowy sposób, rozbierasz karte ze wszystkiego co plastikowe i wsadzasz ją do piekarnika na około 10 min na 180 stopni po tym zabiegu już nie jedną karte odratowałem.

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.