| Fotka.com
Maturo
Maturo
  24 March 2012 (pierwszy post)

Witam mam taki problem kupiłem komputer na allegro no i niby wszystko jest ok mam zainstalowanego windowsa xp , wszystkie sterowniki i wszystko chodzi bez zarzutu , ale w przeciągu dwóch godzin zawiesił mi się z 2 razy , nie szło nic zrobic musialem zresetowac , kiedy zresetowalem przez jakies 10 sec nie chcial sie wlaczyc , wylaczylem na listwie i zasilaczu poczekalem , no i się załączył , czy ktos moze mi pomoc ? czego to moze byc przyczyna

Jacek80
Jacek80
  24 March 2012

możliwe, że zasilacz walnięty albo coś nie tak z płytą główną
w pierwszym wypadku możesz podmienić (jak nie masz to pożycz) zasilacz, a jeżeli problem jest w płycie, to zostaje wymiana, bo raczej Ci nikt podobnej nie pożyczy na sprawdzenie.
Jak otworzysz obudowę, sprawdź czy wszystkie wiatraki się kręcą oraz czy kondensatory na płycie głównej nie wyglądają tak albo gorzej

Maturo
Maturo
  24 March 2012
Jacek80
Jacek80: możliwe, że zasilacz walnięty albo coś nie tak z płytą główną w pierwszym wypadku możesz podmienić (jak nie masz to pożycz) zasilacz, a jeżeli problem jest w płycie, to zostaje wymiana, bo raczej Ci nikt podobnej nie pożyczy na sprawdzenie. Jak otworzysz obudowę, sprawdź czy wszystkie wiatraki się kręcą oraz czy kondensatory na płycie głównej nie wyglądają tak albo gorzej

Wiec tak nie mam niestety mozliwosci jak narazie pozyczenia zasilacza , kondensatory wyglądają tak :

wiatraki wszystkie się kręcą mam jeszcze dodatkowy taki :

ale to chyba nie przez niego
temperatury z everesta :
Podgur
Podgur
  24 March 2012

Jaki zasilacz?:)

Maturo
Maturo
  24 March 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Jaki zasilacz?:)

Xilence 400W
Maturo
Maturo
  24 March 2012

teraz mnie nie bylo w domu dwie godziny i po powrocie chcialem wlaczyc komputer pokazaly sie tam informacje o sprzecie , potem intel i na tym stanelo i nie ruszylo dalej dopiero po 3-4 resetach i odczekaniu kilku chwil w końcu się wlaczyl jak juz sie wlaczyl to nagle lag - zacinka i cos piklo w komputerze taki jakby bład ale z jednostki i musialem zresetowac , zresetowalem i teraz juz znowu normalnie chodzi czy ktos wie co to moze byc

Jacek80
Jacek80
  24 March 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: ale to chyba nie przez niego

o ile Everest pokazuje prawidłowe dane, to z napięciem 12V coś jest nie halo
Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  25 March 2012
Jacek80
Jacek80: o ile Everest pokazuje prawidłowe dane, to z napięciem 12V coś jest nie halo

Everest często pokazuje przekłamane informacje ;) Przy takim napięciu komputer nie miałby prawa się nawet włączyć :)
Konto usunięte
Konto usunięte: Witam mam taki problem k

Odłącz dysk i przeskanuj pamięć RAM memtest`em.
Konto usunięte
Konto usunięte: dopiero po 3-4 resetach i odczekaniu kilku chwil w końcu się wlaczyl jak juz sie wlaczyl to nagle lag - zacinka i cos piklo w komputerze taki jakby bład ale z jednostki i musialem zresetowac

Jako wstępną diagnozę obstawił bym płytę główną, jeśli program memtest nie wykryje błędów pamięci. Standardowo zresetuj jeszcze ustawienia biosu. Podaj jeszcze nam konfigurację sprzętową komputera...w sumie od tego fajnie by było rozpocząć temat z opisem problemu :)
Maturo
Maturo
  25 March 2012
tomas
tomas: Odłącz dysk i przeskanuj pamięć RAM memtest`em.


a masz moze jakis inny program? cos latwiejszego , bo nie wiem nawet co z tym zrobic nawet czytam na forum ze dla początkującego to moze byc bardzo skomplikowane.

tomas
tomas: Jako wstępną diagnozę obstawił bym płytę główną, jeśli program memtest nie wykryje błędów pamięci. Standardowo zresetuj jeszcze ustawienia biosu. Podaj jeszcze nam konfigurację sprzętową komputera...w sumie od tego fajnie by było rozpocząć temat z opisem problemu :)




co do płyty głównej to :

fujitsu siemens ms 7187
Maturo
Maturo
  25 March 2012

przez ok godzine nie chcial sie w ogóle właczyc , nawet nic nie pokazywał na na monitor , nawet biosu nie pokazywal , w koncu sie wlaczyl ja juz nie wiem co z nim jest..

MTF
Posty: 1559 (po ~133 znaków)
Reputacja: 22 | BluzgometrTM: 7
MTF
  26 March 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: przez ok godzine nie chcial sie w ogóle właczyc , nawet nic nie pokazywał na na monitor , nawet biosu nie pokazywal , w koncu sie wlaczyl ja juz nie wiem co z nim jest..

przy tak niestabilnym systemie nie wiem czy to dobry pomysł ale może update BIOSu by coś zmienił?
s2n
s2n
  28 March 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: a masz moze jakis inny program? cos latwiejszego , bo nie wiem nawet co z tym zrobic nawet czytam na forum ze dla początkującego to moze byc bardzo skomplikowane.


Co tam jest skomplikowanego? Ściągasz iso czy tam wersję na pendriva, bootujesz z tego komputer i czekasz aż testy przejdą.

Konto usunięte
Konto usunięte: przez ok godzine nie chcial sie w ogóle właczyc , nawet nic nie pokazywał na na monitor , nawet biosu nie pokazywal , w koncu sie wlaczyl ja juz nie wiem co z nim jest..


Bez zbędnych urządzeń działa? Bez dysku / karty graficznej itp. Jak masz części na podmianę to można posprawdzać. Napięcia najlepiej sprawdzać miernikiem, te magiczne programy są nic nie warte.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.