| Fotka.com
UTurnCode
UTurnCode
  20 January 2012 (pierwszy post)

Witam
Jakiś czas temu przesiadłem sie z liveboxa 1 na liveboxa 2. Wszystkie urządzenia w sieci są b/g/n tak jak i livebox 2.
W takim razie czemu transfer między urządzeniami nie przekracza 700kb/s ? Ledwo filmy da sie oglądać podczas streamingu;/
Co może być nie tak?

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  21 January 2012

Jakie szyfrowanie ustawiłeś na LB?

UTurnCode
UTurnCode
  21 January 2012

wpa/wpa2 mixed

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  21 January 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: wpa/wpa2 mixed

Przestaw mixed na AES :) będziesz mógł przynajmniej w pełni korzystać ze standardu N :)
UTurnCode
UTurnCode
  23 January 2012

Wyłączyłem szyfrowanie całkowicie i sieć jest otwarta mimo to jeśli chodzi o przepustowość nic się nie zmieniło nadal niski transfer między routerem a kompami i urządzeniami wifi.

Na pewno nikt sie nie może podłączyć bo nie ma nikogo w tak bliskim sąsiedztwie.

MichaU
MichaU
  23 January 2012
Konto usunięte
Konto usunięte: Na pewno nikt sie nie może podłączyć bo nie ma nikogo w tak bliskim sąsiedztwie.


swojego czasu pracowalem na wsparciu neostrady i tam gosciu nam mowil ze lb sa celowo "usszkadzane" a dokladniej antena wifi jest slaba nawet bardzo ze wzgledu na to zeby nie dzielic sygnalu z sasiadem, a naprawienie tego to podobno kwestia wylutowania czegosc w lb. tak w ramach ciekawostki :P
Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  24 January 2012

Przedłużałeś umowę zwiększając prędkość?

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  24 January 2012

Przy połączeniu przewodowym podobnie?

UTurnCode
UTurnCode
  25 January 2012

Z umowa nic nie robiłem ale ona raczej nie ma nic do rzeczy gdyż mówimy o transferze w sieci domowej czyli komputer Router komputer .

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  25 January 2012

Spowodowane może to być słabym zasięgiem...w takim przypadku prędkość, jak i czas oczekiwania znacznie spadają. To, że LB2 jest nowszy od "poprzednika", nie oznacza, że lepszy. Nie miałem okazji zagłębić się w temat LB2 od strony praktycznej, ale skoro wcześniej było w porządku, ewidentnie wina leży po stronie urządzenia. Jeśli masz takową możliwość, sprawdz jak sytuacja się przedstawia przy połączeniu przewodowym. Firewall`e masz jakieś zainstalowane?

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  25 January 2012
tomas
tomas: w takim przypadku prędkość, jak i czas oczekiwania znacznie spadają.

Zdanie miało być rozbite...transfer spada, natomiast czas oczekiwania wzrasta ;)
UTurnCode
UTurnCode
  26 January 2012

Sygnał jak i jakość powyżej 95%.
Zapewniam że na kompie nie ma nic co by blokowało, zresztą na ipadzie mam ten sam problem a tam firewalla nie ma.

Może znasz jakiś program do pomiaru przepustowości sieci lan ?

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  26 January 2012

Sprawdz ten programik http://www.idg.pl/ftp/adapterwatch.html Nie testowałem go, ponieważ sam używam do podobnych celów opcję bandwich test na systemie Mikrotik. Wpisuję IP komputera w sieci i widzę z jaką przepustowością lecą pakiety do niego :) ewentualnie poszperaj troszkę w necie a na pewno coś znajdziesz..

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.