Witam. Mam problem z kartą sieciową. Co jakiś czas rozłącza mnie i wywala błąd:
karta sieciowa "połączenie lokalne" nie ma poprawnej konfiguracji protokołu ip.
Wyczytałem gdzieś, że może być to problem od strony systemu. Jako, że mam w7 to starsza karta może się z nim gryźć. I teraz moje pytanie, a raczej prośba. Nazwa karty sieciowej, która ma stery pod w7 i nie będzie za droga (nie wydam 700zł na kartę..). Dziękuję za uwagę.
Karta sieciowa.
D-link DGE-528T (na PCI) ta na pewno ma stery pod win7 32 i 64bit, bo ściągnąłem i sprawdziłem i kosztuje średnio 50zł. Nie chce mi się szukać i ściągać sterowników za bardzo, bo duża część producentów udostępnia je w paczkach dla wszystkich systemów a instrukcje obsługi dla większości kart pisane były zanim wyszedł Win7 ;)
Adresy masz przydzielane automatycznie, czy ręcznie wpisaną konfigurację? Jeśli automatycznie, spróbuj na ręcznych ustawieniach i odznacz we właściwościach karty Protokół TCP/IP v6.
Kliknij na ikonę połączenia sieciowego (pasek zadań), następnie na samym dole masz "Otwórz Centrum sieci i udostępniania" -kliknij...następnie kliknij PPM na żądane połączenie sieciowe i wybierz opcję właściwości...tam w okienku masz różne opcje...odznacz IP v6, następnie klikając na IPv4 kliknij właściwości, wpisz ręcznie ustawienia sieci i zatwierdz :)
Coś mi to nie idzie Tomas.. Doszedłem do tych właściwości niby (okienko całkiem po prawej) i powiedzmy, że wybiorę te użyj następującego ip, ale co tam mam wpisać?
W pierwszym okienku od lewej (na screenie) masz szczegóły. Tam jest informacja, jaki obecnie przyznany jest adres. Sprawdz to w momencie, gdy Ci net działa i przepisz te ustawienia. Masz jeszcze jakiś inny komputer podpięty do sieci? I odznacz to IP v6.
Kabel. Ale jak z sieci publicznej zmieniam w sieć domową, to w mapie sieci widzę jeszcze jeden komputer. Mój przełącznik łączy się z jego i potem jedno połączenie do bramy, a następnie do neta. Nawet nie wiem co to znaczy.
Słyszałem, że w mojej osiedlówce ktoś się podpinał nam pod net i udostępniał dużo plików. I mimo szybkości 35mbit net zamulał.
Czyli 2 swiche po drodze...
Czyli do serwera-routera.
Możliwe, że router nie wyrabia, ewentualnie któryś swich...trudno jest mi tu się konkretnie wypowiedzieć nie znając topologii (budowy) sieci.
Jeśli udostępniał, to czerpał cały upload...ktoś wziął u Was po prostu łącze UPC, puścił przez router, bez żadnej kontroli ruchu sieciowego..Admina za jaja :)