Temat dla maturzystów
Przed
Jak przygotowania ?
Jakie tematy wybraliście ?
Którego przedmiotu obawiacie się najbardziej ?
----------------------------------------
Po
Jak wam poszło abiturienci ?
Zapraszam do dyskusji
co do prezentacji mam pytanie...
czy wybrane lektury, które zostały wpisane do bibliografii koniecznie muszą zostać przeczytane "od deski do deski", czy wystarczy czytać streszczenia? wpisałam sobie 7 książek a jeszcze ani jednej nie przeczytałam, teraz zajmuję się nauką do pisemnych, a ustną mam dopiero szesnastego więc myślę, że w razie czego i tak się wyrobię z czasem, ale wiadomo, że przeczytać streszczenia łatwiej i nie zajęłoby mi to tyle czasu co przeczytanie całości, duże ułatwienie, zwłaszcza że książki które wybrałam do ciekawych raczej nie należą, przynajmniej większość :D
Chciałbym, żeby było o obozach, na prawdę.. to najświeższe informacje, no i czytałem lektury, z wcześniejszych przeczytałem tylko te chudsze, typu "kamizelka" czy "Mendel Gdański". Kompletnie nie wiem co się działo w "Lalce", "Potopie" czy "Nad Niemnem". ^^
Może być wiersz jakiś - rok Czesława Miłosza jest.
>on chce zadawać mature z polskiego a nie wie jak odróżnić poemat, poemat dygresyjny, powieść poetycką, dramat romantyczny, balladę, epos, sonet, nowelę, powieść, komedię, epopeję, hymn, rapsod, testament poetycki
>to tylko romantyczność i to niecała
>zawsze za to są punkty bo zawsze trzeba określić gatunek, czas, miejsce akcji, narratora