OwocowoKolorowox3
OwocowoKolorowox3
  7 maja 2010 (pierwszy post)

Witam ;)

W poniedziałek mam taki sprawdzian z angielskiego z cyklu "powtórzenie do matury". Nic, że to dopiero za rok, ale nauczycielka robi nam takie testy średnio co 2 miesiące od początku drugiej klasy. Tym razem będzie to taka typowa część ustna, jak na maturze, każdy będzie musiał wylosować pytania i obrazki do opisania. Mam pytanie odnośnie opisywania obrazków.
Na co najpierw zwrócić uwagę przy opisywaniu obrazków? :woot:
Ja sobie wymyśliłam mniej więcej taką kolejność: najpierw mówię, co mniej więcej widać na tym obrazku. Potem staram się powiedzieć, gdzie to zdjęcie zostało zrobione. Następnie opisuję, co znajduje się na pierwszym planie i staram się szczegółowo opisać, to samo z tłem obrazka. Na koniec zawsze tam dodam coś w stylu "The picture makes the viever feel... " czy coś podobnego zależy co tam uda mi się wymyślić.
Czy to dobra kolejność? Coś jeszcze powinno się opisywać na tych obrazkach?
Zawsze na lekcji kiedy przy okazji nauczycielka każe nam coś tam z książki opisać, jakąś ilustrację, lecę byle jak, co mi przyjdzie do głowy,bez żadnych schematów, ale na sprawdzianie chyba trzeba to jakoś ładniej powiedzieć.
Liczę na podpowiedź :ziober2:

I tak przy okazji- ciekawa jestem, czy do matury z polskiego potrzebna jest dokładna znajomość lektur, czy można jakoś te informacje z tekstów wyciągnąć? :woot: Bo jakoś nigdy mnie nie ciągło do czytania lektur szkolnych i od początku LO nie przeczytałam żadnej i raczej wolałabym nie czytać, ale wolę się upewnić czy aby na pewno to nie jest potrzebne bo potem może być za późno.

Dziękuję za uwagę :rock:

OwocowoKolorowox3
OwocowoKolorowox3
  7 maja 2010
julCiak69
julCiak69: jak masz 21pkt zdajesz :) bo to jest 30%. czyli musisz mieć maksymalnie te zadania z czytania ze zrozumieniem i 1pky z wypracowania- to Cię urządza (:

A ja już myślałam że będzie tak łatwo :and: Jestem chyba za zniesieniem matury z polskiego :crylol:
A czy to prawda, że są 3 tematy do wyboru tych wypracowań?

julCiak69
julCiak69: troszkę tak. zwróć uwagę na epoki, w których powstały

to tyle dobrze że temat choć trochę nawiązuje do tekstów które tam zamieszczają.
julCiak69
julCiak69
  7 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: A ja już myślałam że będzie tak łatwo Jestem chyba za zniesieniem matury z polskiego A czy to prawda, że są 3 tematy do wyboru tych wypracowań?

dwa. :)

Konto usunięte
Konto usunięte: to tyle dobrze że temat choć trochę nawiązuje do tekstów które tam zamieszczają.

musi.
OwocowoKolorowox3
OwocowoKolorowox3
  7 maja 2010
julCiak69
julCiak69: dwa. :)

dobrze chociaż że nie jeden.

julCiak69
julCiak69: musi.

to dzięki Bogu, w takim razie powinnam jakoś dać radę. Jak pisaliśmy wypracowanie na ocenę na polskim gdzie oczywiście nie czytałam lektury i nie wiedziałam nawet o co w niej biega, dostaliśmy tylko jakiś fragment tekstu i w oparciu o to mieliśmy napisać wypracowanie (coś z Dziadów jak dobrze pamiętam), to jeszcze mnie wychowawczyni pochwaliła że napisałam najlepsze wypracowanie z klasy! :crylol: Wszystko z tego tekstu wyciągnęłam :lol:
A za ortografię, interpunkcję i styl jakieś punkty dają?
julCiak69
julCiak69
  7 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: dobrze chociaż że nie jeden.

nie można. w zasadzie powinna być liryka i epika :> ewentualnie dramat. :tak:

Konto usunięte
Konto usunięte: to dzięki Bogu, w takim razie powinnam jakoś dać radę. Jak pisaliśmy wypracowanie na ocenę na polskim gdzie oczywiście nie czytałam lektury i nie wiedziałam nawet o co w niej biega, dostaliśmy tylko jakiś fragment tekstu i w oparciu o to mieliśmy napisać wypracowanie (coś z Dziadów jak dobrze pamiętam), to jeszcze mnie wychowawczyni pochwaliła że napisałam najlepsze wypracowanie z klasy! Wszystko z tego tekstu wyciągnęłam A za ortografię, interpunkcję i styl jakieś punkty dają?

z tego jest jakieś 15pkt. :mrgreen: właśnie za styl, interpunkcję :>
reszta do treści wypracowania się odnosi, co zawarłaś. :>
i dobrze właśnie o to chodzi :)
OwocowoKolorowox3
OwocowoKolorowox3
  7 maja 2010
julCiak69
julCiak69: z tego jest jakieś 15pkt. właśnie za styl, interpunkcję :>

o, to dobrze, w takim razie jak będę miała te 15 punktów i coś z tych dwudziestu to może zdam :lol:

julCiak69
julCiak69: reszta do treści wypracowania się odnosi, co zawarłaś. :>

to będę wciskać co się tylko będzie dało z tego tekstu ;) zresztą, to dopiero za rok, co ja się w tej chwili będę martwić ;)
julCiak69
julCiak69
  7 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: o, to dobrze, w takim razie jak będę miała te 15 punktów i coś z tych dwudziestu to może zdam

zdasz bankowo. :)

Konto usunięte
Konto usunięte: to będę wciskać co się tylko będzie dało z tego tekstu ;) zresztą, to dopiero za rok, co ja się w tej chwili będę martwić ;)

ale powtarzaj materiał. epoki głównie. :tak:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.