muszę napisać recenzję 'Pana Tadeusza', oczywiście książki.
Nie przeczytałam tego, bo stwierdziłam, że w gimnazjum nie ma sensu czytać całej książki i się z tym męczyć -_- przeczytam to jak powiedzmy 'dojrzeje' do tego.
Mógłby mi ktoś jakoś pomóc z tym ?
bez zbędnych komentarzy proszę -_-
lista tematów
Pan Tadeusz strona 2 z 3
Konto usunięte: Bo zaczelas od pamietnikow starego subiekta:DTo wlasnie byla najgorsza czesci ksiazki:P
zaczęłam czytać od początku. nie umiem zaczynać nie wiadomo, w jakim momencie.
nigdy nie zapomnę, jak przerabiałam Chłopców z Placu Broni, kolega w ogóle czytał od końca tę książkę.
Konto usunięte: Nawet sie nie zabralem za to.Baba od polskiego dala nam 5 dni czasu miedzy Zbrodnia i Kara a potopem wiec odrazu sie poddalem, nawet streszczenia nie czytalem:)
my mamy gorzej. jednego dnia robimy na przykład Chłopów, a na następny dostajemy burę od polonistki, czemu nie mamy Potopu przy sobie.
jak Ty to zrobiłeś.? :szok2:
a tak na marginesie, co teraz przerabiacie, w jakiej epoce jesteście.? :>
jak to.? dlaczego.? wyjaśnij.! :D
Konto usunięte: Zreszta nie ma sie co dziwic, taka nauczycielke mamy, ze trzeba na sobie polegac i z przygotowaniem do matury u niej to lepiej sie nie wypowiadac
podobnie, jak u nas. przygotowała razem z drugą polonistką dla nas matury (dla wszystkich klas). nasza klasa i równoległa, którą ona uczy- czyli jakieś 25 osób zaliczyło na 2 (.!) 5 osób. klasa, którą uczy druga polonistka - wszyscy zdali i do tego bardzo wysoko, po 70% i więcej . a nasza klasa jest klasa humanistyczną, a klasa, która zdała najlepiej jest... uwaga, klasa sportowa.!
No a wlasnie pierwszy rozdzial to byl pamietnik wlasnie i pewno to Cie zniechecilo:D
julCiak69: my mamy gorzej. jednego dnia robimy na przykład Chłopów, a na następny dostajemy burę od polonistki, czemu nie mamy Potopu przy sobie.
No moze ogol nie ma gorzej, ale ja na pewno...Babie sie chyba podobam i sie uwziela ladnie na mnie...Kombinuje sobie teraz, zeby jej uprzkyrzyc zycie kuratorium:D
julCiak69: jak Ty to zrobiłeś.?
a tak na marginesie, co teraz przerabiacie, w jakiej epoce jesteście.? :>
Na sprawdzianie sciagnalem, dosc szybko ja przerobilismy i mnie nie zdazyla zapytac, ale teraz juz mnie co kazda lekture pyta...Chociaz w sumie na "Innym Swiecie" nie zapytala po tym jak na wigilii klasowej powiedzialem jej, ze jest zalosna.
Wlasnie skonczylismy "Inny Swiat":D
Wspolczesnosc juz:)
Wyjde na jakiegos nie przykladajacego sie, ale ten sam powod co w Potopie:D:D:D
julCiak69: podobnie, jak u nas. przygotowała razem z drugą polonistką dla nas matury (dla wszystkich klas). nasza klasa i równoległa, którą ona uczy- czyli jakieś 25 osób zaliczyło na 2 (.!) 5 osób. klasa, którą uczy druga polonistka - wszyscy zdali i do tego bardzo wysoko, po 70% i więcej . a nasza klasa jest klasa humanistyczną, a klasa, która zdała najlepiej jest... uwaga, klasa sportowa.!
Tez jestem w klasie humanistycznej, ale plany dziennikarstwa przeszly mi w 1 miesiacu pierwszej klasy, wiec taki ze mnie humanista jak z koziej du py traba
Konto usunięte: No a wlasnie pierwszy rozdzial to byl pamietnik wlasnie i pewno to Cie zniechecilo:D
tego to ja już nie pamiętam...
Konto usunięte: No moze ogol nie ma gorzej, ale ja na pewno...Babie sie chyba podobam i sie uwziela ladnie na mnie...Kombinuje sobie teraz, zeby jej uprzkyrzyc zycie kuratorium:D
proponuję, ale zrób to już po maturze, wyślij jej pocztą kwiatową wieniec ostatnie pożegnanie. ale warunek: musisz mieć świadectwo, że zdałeś egzamin dojrzałości.
Konto usunięte: Na sprawdzianie sciagnalem, dosc szybko ja przerobilismy i mnie nie zdazyla zapytac, ale teraz juz mnie co kazda lekture pyta...Chociaz w sumie na "Innym Swiecie" nie zapytala po tym jak na wigilii klasowej powiedzialem jej, ze jest zalosna.
Wlasnie skonczylismy "Inny Swiat":D
Wspolczesnosc juz:)
aaa. to ja jeszcze mam to przed sobą. jutro zaczynamy opowiadania Borowskiego, czyli siedzimy w Wojnie i Okupacji.
acha. łapie:)
Konto usunięte: Tez jestem w klasie humanistycznej, ale plany dziennikarstwa przeszly mi w 1 miesiacu pierwszej klasy, wiec taki ze mnie humanista jak z koziej du py traba
jedynie dziennikarstwo brałeś pod uwagę.? ja rozważałam prawo, przeszło mi. idę na stosunki międzynarodowe... o ile się dostanę...
julCiak69: proponuję, ale zrób to już po maturze, wyślij jej pocztą kwiatową wieniec ostatnie pożegnanie.
Ja jej mam zamiar wbic do klasy i szope zrobic jak przyjda nowi uczniowie:D
Wieniec to swoja droga:P
julCiak69: aaa. to ja jeszcze mam to przed sobą. jutro zaczynamy opowiadania Borowskiego, czyli siedzimy w Wojnie i Okupacji.
A to to mielismy, gada o obozach w Niemczech, w innym swiecie podobnie tylko, ze obozy w Rosji.
julCiak69: jedynie dziennikarstwo brałeś pod uwagę.? ja rozważałam prawo, przeszło mi. idę na stosunki międzynarodowe... o ile się dostanę...
Prawo tez mialem w planie, ale za pozno mi to do glowy przyszlo...Musze isc na cos technicznego co mi da kase w przyszlosci...Na nawigacje nie ide bo jednak to strata zycia rodzinnego a takie wlasnie wole niz pukanie panienek na kazdym porcie
Konto usunięte: Ja jej mam zamiar wbic do klasy i szope zrobic jak przyjda nowi uczniowie:D
Wieniec to swoja droga:P
ja tak zrobię mojej wychowawczyni:)
ale maturę w łapie muszę mieć ;)
Konto usunięte: A to to mielismy, gada o obozach w Niemczech, w innym swiecie podobnie tylko, ze obozy w Rosji.
u nas gada o tym, że jesteśmy bandą nieuków i pseudo-(c)hómanistuw.
Konto usunięte: Prawo tez mialem w planie, ale za pozno mi to do glowy przyszlo...Musze isc na cos technicznego co mi da kase w przyszlosci...Na nawigacje nie ide bo jednak to strata zycia rodzinnego a takie wlasnie wole niz pukanie panienek na kazdym porcie
czyli bardziej praktyczny ode mnie jesteś.
jak to kolega stwierdził: skończysz stosunki, będziesz palić zioło z politykami.
dobra, lecę się ogarnąć, bo za 30minut jakoś wychodzę, a tu trzeba się umalować, ubrać etc ;)
Nam na wigilii klasowej powiedziala, ze i tak jestesmy niedojrzali:P
Pasowalby mi ten uklad
julCiak69: dobra, lecę się ogarnąć, bo za 30minut jakoś wychodzę, a tu trzeba się umalować, ubrać etc ;)
No ja wlasnie z jazd wrocilem;]
nasza wychowawczyni też tak twierdzi. polonistka nie lepsza od niej.
mi nie. zioło nie jest dla mnie. wolę palić papierosy.
i jak Ci idzie.?
No to zobaczy od jutra jak niedojrzala osoba moze jej nasmrodzic:P
Ja sportowiec:D
Zreszta teraz nawet za ziolko mnie dziewczyna bije
luku nie robilem od ponad miesiaca a w poniedzialek mam egzamin, ze wzgledu na warunki dzisiaj parkowania tez nie pocwiczylem...Mam szanse zdac, ale dupnie to widze:P
jakiś miły.
ja tam już olewam, kończę liceum i lecę na studia. :]
taki jak ja.?
kobieta Cię bije.? nie daj się:P
Konto usunięte: luku nie robilem od ponad miesiaca a w poniedzialek mam egzamin, ze wzgledu na warunki dzisiaj parkowania tez nie pocwiczylem...Mam szanse zdac, ale dupnie to widze:P
dasz radę, trzymam kciuki, jak by co:))
ja nie planuję nawet prawka. przynajmniej nie przed studiami. za dużo stresu. :]
Ja tez olewalbym, ale nie jak sie msci na mnie w maturalnej klasie:P
Taki tez:D
julCiak69: dasz radę, trzymam kciuki, jak by co:))
ja nie planuję nawet prawka. przynajmniej nie przed studiami. za dużo stresu. :]
No ja juz powoli kisiel w portach zbieram:P
na mnie się mści, ale wychowawczyni, mimo, że ja nie biegam na biologie. ;)
czyli do dupy :D
pf. nie denerwuj się za bardzo, bo udupisz sprawę.
No to wlasnie tez moja wychowawczyni, zamiast bronic to probuje mi uprzykrzyc zycie, niedoczekanie
Tak a uprawiaj taki sport i idz tego samego dnia na dwa treningi jak dzisiaj, wrak czlowieka gwarantowany
Wiem, ze nie moge sie denerwowac, ale co zrobic?:) kazdy sie stresuje, tym bardziej, ze nie robilem luku czy nawet parkowan od ponad miesiaca.
Konto usunięte: No to wlasnie tez moja wychowawczyni, zamiast bronic to probuje mi uprzykrzyc zycie, niedoczekanie
takich wychowawców to w kosmos wysłać.
Konto usunięte: Tak a uprawiaj taki sport i idz tego samego dnia na dwa treningi jak dzisiaj, wrak czlowieka gwarantowany
już chyba jestem wrakiem człowieka. za dużo używek.
Konto usunięte: Wiem, ze nie moge sie denerwowac, ale co zrobic?:) kazdy sie stresuje, tym bardziej, ze nie robilem luku czy nawet parkowan od ponad miesiaca.
a nie masz, jak sobie tego przypomnieć.? bez tego faceta.? pojedź z ojcem, czy z kimś...