madaa12345
madaa12345
  4 lutego 2009 (pierwszy post)

Witam.
Jestem w III gim, jak wiadomo, zbliża się wybór nowej szkoły...
Zastanawiam się nad paroma profilami, mianowicie Liceum - biol-chem lub humanistyczny, oraz liceum profilowane profil ekonomiczno-administracyjny.
Sprawa wygląda tak - z biologii i chemii mam 5, ale boję się iść na ten profil, z tego względu, iż chemii zaczęłam się dopiero uczyć w tym roku, w tamtym miałam 3 (poziom jest bardzo wysoki - nauczycielka wymagająca) , poza tym jakoś nie czuję się na siłach, żeby iść do biolchemu.No i fizyka, jestem bardzo słaba. A podobno jest potrzebna. Po biol-chemie chciałabym robić coś związanego z rehabilitacją.
Humanistyczny - czuje się dobra z polskiego, łatwo mi przychodzi nauka, lubię angielski, też bardzo łatwo mi przychodzi, tak samo jest z wosem i historią. Lecz sporo osób mówi, że po 'humanie' jest ciężko na studia.. i właściwie, nie wiem , co mogłabym robić po takim profilu.
Profilowane - ekonomiczno-administracyjny, podoba mi się praca za biurkiem, jako księgowa, sekretarka, etc. lecz z matematyką u mnie nienajlepiej, wręcz słabo bym rzekła..

Sama nie wiem co robić, może wy mi coś doradzicie? :(

shamaramorgan
shamaramorgan
  5 lutego 2009

szczerze nie polecam Ci liceum profilowanego.
jako księgowa, sekretarka misisz być dobra z matmy, zresztą do takiej pracy bardziej przyjmą osobę po szkole ekonomicznej.

AaStRuMm
AaStRuMm
  6 lutego 2009

Profilowane odpada, bo profilowanym musisz zdać maturę tak jak i po ogólnokształcącym i nie masz zawodu, co się nie opłaca bo w profilowanym tracisz czas na naukę przedmiotów, które na pewno do niczego a tym bardziej do matury Cie nie przygotują.

dreamer218
dreamer218
  6 lutego 2009

no ciężko jest się zdecydować trochę w 3gim na jaki kierunek chcielibysmy isc dalej:) zgadzam sie z powyzszymi wypowiedziami, ze jesli czujesz sie dobra z przedmiotow humanistycznych, to idz na ten profil:) chociaz nie chce nic mowic, ale... w gim tez czulam sie dobra z polaha, historii.. mialam same 5, zawsze bralam udzialy w roznych konkursach. a teraz jestem na profilu historia-geografia-wos i nie radze sobie z historia. mam ledwo 3. z reszta jak 3/4 mojej klasy. wszystko zalezy od nauczyciela...

ale powodzenia;):*

EverybodyLies
EverybodyLies
  6 lutego 2009

Licea profilowane likwidują już przecież. :and:
I kto powiedział, że po humanie ciężko na studia? :and:

katuszo
Reputacja: -2 | BluzgometrTM: 29
katuszo
  6 lutego 2009

Ja IIIgimnazjum też miałem wysoki poziom z przedmiotów ścisłych, ale nie czułem się na siłach, żeby iść do biol-chemu czy mat-fizu.

Polecam klasę lingwistyczną tudzież humanistyczną [może być też jakaś artystyczna]
a z rehabilitacją to sie dostaniesz po każdym profilu. :-)

gorszy, podlejszy, ogólnie zóy/
Wróciłem

EverybodyLies
EverybodyLies
  6 lutego 2009
katuszo
katuszo: a z rehabilitacją to sie dostaniesz po każdym profilu. :-)

no dokładnie. ;)
beatkaaa119922
beatkaaa119922
  6 lutego 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Sprawa wygląda tak - z biologii i chemii mam 5, ale boję się iść na ten profil, z tego względu, iż chemii zaczęłam się dopiero uczyć w tym roku, w tamtym miałam 3 (poziom jest bardzo wysoki - nauczycielka wymagająca) , poza tym jakoś nie czuję się na siłach, żeby iść do biolchemu.No i fizyka, jestem bardzo słaba. A podobno jest potrzebna. Po biol-chemie chciałabym robić coś związanego z rehabilitacją.

powiem ci tak, jezeli zmartwisz sie o chemie fize i biole to razcej nie ic na biolchem bo tam sie ząłamiesz, co prawda ja jestem na troche innej biologi ale jest zalamka, materialu mnostwo az sie zygac chce jak sie na to patrzy, wybierz to w czym sie najlepiej czujesz :)
aaPaulinka
aaPaulinka
  6 lutego 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: mianowicie Liceum - biol-chem

na to idź :) Najpewniejszy z profili.... a co do chemii, biologi i fizyki, to w końcu po to jest szkoła żeby się w niej uczyć :] A jak nie będziesz dawała rady to sobie na korki pójdziesz :P Nie idź na humanistyczny bo to jedna wielka porażka :]
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.