jak sie uczycie zeby cos zapamiętac ? zeby wam weszlo do glowy ?
slyszalem zeby zjesc troche czekolady przed nauką ale nie wiem czy cos to daje :/
lista tematów
jak sie uczycie ? strona 2 z 2
Podstawową zasadą zapamiętywania czegoś jest nie uczenie się w łóżku. Najlepiej siedzieć na twardym krześle w pozycji wyprostowanej. Co do samego toku zapamiętywania dobrze tworzyć tzw. wiązanki pamięciowe - ciąg wyrazów, który łatwo "wejdzie" Ci do głowy. Najlepszą "przyjaciółką" jest cisza. Dużą wagę również ma nastawienie. Mi pomaga. ;)
Warto ją jeść przed trudnym egzaminem. Czekolada zawiera lecytynę, substancję poprawiającą pamięć i uwalniającą w mózgu związki pobudzające go do pracy. Dlatego kostka czekolady zjedzona przed egzaminem na pewno nie zaszkodzi. Hormon serotonina, który wytwarza się z udziałem zawartych w czekoladzie aminokwasów, wprawi cię w dobry nastrój, co przyda się przed sesją. Ziarno kakaowe jest obfitym źródłem magnezu, potrzebnego organizmowi do opanowania stresów oraz zapobiegania bezsenności. Niestety magnez zawarty w czekoladzie nie jest przez organizm wykorzystywany, gdyż jego wchłanianie uniemożliwiają obecne w niej fityniany i szczawiany. Jeśli więc potrzebujesz magnezu, zjedz raczej garść pestek z dyni albo schrup kilka orzechów, najlepiej włoskich. (źródło: fit.pl)
Osobiście mi czekolada nie poprawia znacznie koncentracji.
Konto usunięte: jak sie uczycie zeby cos zapamiętac ? zeby wam weszlo do glowy ?
slyszalem zeby zjesc troche czekolady przed nauką ale nie wiem czy cos to daje :/
kiedys kulam na pamiec;) teraz po prostu klade sie na lozko;) pod koldre i skupiam sie na tym co czytam. porzeczytam raz i swoimi slowami potrafie opowiedziec o czym byl tekst lacznie z datami czy cus;]
wedlug mnie uczenie sie na swiezo jest kitowe;/
jak chce zapamietac wszytsko naraz to potem mi sie wszystko myli;/;/