Emalkay
Posty: 27 (po ~935 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
Emalkay
  6 kwietnia 2013 (pierwszy post)

Witam.

Mój lapek HP G72-B20SW
Intel i3 M350 2,27 GHz
ATI RADEON 5470 1GB

Problem jest następujący podczas gry nagle wywalił mi błąd sterownika po czym restart i podczas logowania gdy ma ukazać się okienko logowania do systemu (wpisujemy passy) pojawia się czarny ekran.

Oddałem kompa do naprawy naprawili mi i działał jakiś tydzień.

3 Dni temu ten sam problem.
Postanowiłem od nowa wgrać system Win 7 Ultimate 64x
I znowu problem..
Za nic w świecie nie mogę wgrać prawidłowo sterowników ATI.
Sterowniki do zintegrowanej Intel HD graphics instalują się i działają prawidłowo.
Ale do ATI nie działają ani te ze strony HP ani te ze strony AMD
Karta graficzna to ATI MOBILITY RADEON HD 5470...

Miałem już chyba wszystkie możliwości błędów jakie mogą być i wciąż nie wiem o co chodzi.
1. Po zainstalowaniu systemu na świeżo pierwsze co próbowałem zainstalować to sterowniki ATI no i oczywiście wywala błąd, że posiadam nieodpowiedni sprzęt do sterowników które próbuję zainstalować.

2. Sterowniki instalują się ale podczas instalacji przez ten zrypany CCC podczas kopiowania sterowników ekran gaśnie i ? u już się nie pojawia... Robię restart systemu i znowu podczas logowania do systemu ekran gaśnie i rób człowieku co chcesz.

3. Ściągnąłem jakieś sterowniki z modem (ATI + Intel HD graphic) z jakiejś rosyjskiej strony. O dziwo wszystko zainstalowało się bez żadnego problemu.
Gęba mi się cieszy już oczywiście komunikat, że system musi być ponownie uruchomiony w celu wprowadzenia zmian. Potwierdzam system się uruchamia ponownie i ? i podczas włączania gdy ma wyświetlić się okienko logowania do konta znowu czarny ekran...

Czytałem już z 15 różnych forum z problemami użytkowników podobnymi do mojego, żadne ich rozwiązanie nie pomagało mi.
Odinstalowywałem sterowniki od Intel HD, pozostałości po sterach ATI, potem jeszcze czyściłem programem do usuwania reszty sterowników i CCleanerem z poziomu trybu awaryjnego. NIC NIE POMAGA za nic w świecie nie mogę zainstalować sterów do tej karty.

W menedżerze urządzeń cały czas mam "standardowa karta graficzna VGA"
Identyfikator sprzętu: PCI\VEN_1002&DEV_68E0&SUBSYS_143A103C&REV_00

Czyli jest to Radeon HD 5470... tylko dlaczego nie mogę zainstalować za nic w świecie sterowników?

Johnson
Johnson
  6 kwietnia 2013

Sprobowales sciagnac sterowniki ze strony amd?

Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  6 kwietnia 2013

W momencie, gdy nie było żadnych problemów, zainstalowany miałeś ten sam system i tą samą wersję sterowników? Instalując kartę, spróbuj instalacji niestandardowej, instalując sam plik sterownika. Wcześniej usuń wszystkie pozostałości po starych sterownikach i sprawdz w rejestrze, czy nie pozostały jakieś wpisy.

Emalkay
Emalkay: 2. Sterowniki instalują się ale podczas instalacji przez ten zrypany CCC podczas kopiowania sterowników ekran gaśnie i ? u już się nie pojawia... Robię restart systemu i znowu podczas logowania do systemu ekran gaśnie i rób człowieku co chcesz.

Kiedyś miałem laptopa, gdzie po instalacji systemu, podczas 1 ponownego uruchomienia również pojawiał się czarny ekran...w tym przypadku konieczne było doinstalowanie sterownika chipsetu z trybu awaryjnego :) dlatego moje pytanie brzmi, czy przed instalacją sterowników Ati, masz zainstalowane wszystkie sterowniki, typu chipset, itp.? Niekoniecznie musi to być błąd karty..równie dobrze może być to problem związany z portem karty graficznej; brak sterowników, itp :)
Emalkay
Posty: 27 (po ~935 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
Emalkay
  6 kwietnia 2013

A to nie jest tak, że jakbym nie miał chipsetu to i zintegrowana by nie chodziła?

Screen przed instalowaniem.


A teraz w czasie instalacji pojawił się czarny ekran po czym Blue Screen i komp się zresetował.
Podczas uruchamiania w momencie logowania znowu czarny ekran. Postanowiłem uruchomić system w trybie awaryjnym i z ciekawości zajrzałem do menedżera urządzeń:



Uruchomiłem ponownie komputer i wystartowałem go z ostatnimi działającymi ustawieniami i jestem w punkcie wyjścia.
Domyślać się można , że sterownik jest zainstalowany i karta sprawna bo ją widzi, tylko dlaczego nie przekazuje obrazu z karty na monitor? Jakby była spalona to by ją komp widział?

Emalkay
Posty: 27 (po ~935 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
Emalkay
  6 kwietnia 2013
Johnson
Johnson: Sprobowales sciagnac sterowniki ze strony amd?

Weź człowieku przeczytaj cały temat. Co napisałem?
Johnson
Johnson
  6 kwietnia 2013

Mialem ten sam problem co Ty jak probowalem swiezo instalowac sterownik kompa mojej mamy a problem lezal po stronie tego skad sterownik zostal pobrany wiec dlatego sie pytalem.Sorry jezeli Cie urazilem. milego dnia

Emalkay
Posty: 27 (po ~935 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
Emalkay
  6 kwietnia 2013

To ja przepraszam, ale już mnie irytuje ta cała sytuacja.
I ciągłe czytanie czy już instalowałem stery ze strony producenta lapka i karty graficznej.
Moim zdaniem wina nie leży po stronie sterowników karty graficznej ATI tylko właśnie braku jakiegoś bo podczas instalowania występuje błąd blue screen (opisałem wyżej) a gdy uruchomię ssystem w trybie awaryjnym bo tylko w takim mogę bezpośrednio po błędzie to w menedżerze wyświetla mi, że jest zainstalowane wszystko, po próbie aktualizacji przez menedżera wyświetla mi komunikat, że sterownik jest aktualny.
Tak jak kolega wyżej napisał, może to sygnalizować brak jakiegoś sterownika z chipsetu.
Tylko te które ściągam ze strony HP nie pomagają.

Spoko.

Johnson
Johnson
  6 kwietnia 2013
Emalkay
Emalkay: Moim zdaniem wina nie leży po stronie sterowników karty graficznej ATI tylko właśnie braku jakiegoś bo podczas instalowania występuje błąd blue screen (opisałem wyżej)


Podczas instalacji wlasnie mialem bluescreen tez bo probowalem zainstalowac wersji mobilnej sterownika. Ale jak sciagnalem zupelnie pelna wersja sterownika to sie zainstalowalo.
Emalkay
Emalkay: To ja przepraszam, ale już mnie irytuje ta cała sytuacja.


Spoko
Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  6 kwietnia 2013
Emalkay
Emalkay: A to nie jest tak, że jakbym nie miał chipsetu to i zintegrowana by nie chodziła?

Chodzić, by chodziła..ale mogłyby występować różne błędy, bądz niektóre urządszenia nie działały by niewłaściwie a inne z kolei w ogóle by nie działały ;) Nawet jeśli Ci z Windowsa sterownik chipsetu pobrało podczas instalacji, warto go zaktualizować :)
Emalkay
Emalkay: A teraz w czasie instalacji pojawił się czarny ekran po czym Blue Screen i komp się zresetował.

Wyłącz we właściwościach systemu automatyczne uruchamianie ponownie podczas awarii sprzętu i wklej nr błędu.
Emalkay
Emalkay: Postanowiłem uruchomić system w trybie awaryjnym i z ciekawości zajrzałem do menedżera urządzeń:

W trybie awaryjnym sterownik Ati nie inicjuje urządzenia, stąd brak błędów.
Emalkay
Emalkay: Moim zdaniem wina nie leży po stronie sterowników karty graficznej ATI tylko właśnie braku jakiegoś bo podczas instalowania występuje błąd blue screen (opisałem wyżej)

Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy wcześniej na tej wersji systemu i tych samych sterownikach wszystko działało właściwie :)
Emalkay
Emalkay: Domyślać się można , że sterownik jest zainstalowany i karta sprawna bo ją widzi, tylko dlaczego nie przekazuje obrazu z karty na monitor?

Ponieważ ekran wygasa w momencie, gdy sterownik inicjuje urządzenie...w tym przypadku grafikę :)
Ja bym postąpił w następujący sposób: Reinstalacja obecnych sterowników, czyszczenie z pozostałości, łącznie z wpisami w rejestrze i usunięciu całego folderu, gdzie rozpakowane były pliki sterownika, następnie instalacja servis packa, jeśli nie ma, instalacja hp framework http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=ob-98509-1&cc=pl&dlc=pl&lc=pl&os=4063&product=4340507&sw_lang= , następnie pobranie tej wersji sterownika http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=ob-93513-1&cc=pl&dlc=pl&lc=pl&os=4063&product=4340507&sw_lang= , i rozpakowanie zawartości do jakiegoś folderu, a gdy rozpocznie się instalacja, anulować. Następnie z menadzera urządzeń, spróbować zaktualizować sterownik "standardowej karty graficznej" i uruchomić ponownie system.
denaturat
denaturat
  6 kwietnia 2013

chipset jest urzadzeniem zarzadzajacym komunikacja miedzy procesorem pamieciami i grafika. Problem ze sterownikiem chipsetu moze wywolywac niestabilna prace komputera lub problem z grafika. Czasem w przypadku magistrali UAA niezainstalowany sterownik chipsetu powoduje niemoznosc zainstalowania karty dzwiekowej i paru innych peryferii.

Emalkay
Posty: 27 (po ~935 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
Emalkay
  7 kwietnia 2013
tomas
tomas: Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy wcześniej na tej wersji systemu i tych samych sterownikach wszystko działało właściwie :)


Wcześniej był zainstalowany Win 7 Home Edition 64x a sterowniki ATI nie powiem ci jakie bo szczerze mnie to nawet nie interesowało.
Wszystko mi śmigało przez 2 lata bez żadnego problemu, więc nie odczuwałem potrzeby ingerencji w sprzęt.

Jakieś dwa tygodnie temu pojawiły się pierwsze objawy.
Podczas gry zgasł ekran po czym wrócił do normy i wywalił mi komunikat "sterownik karty graficznej przestał działać ale odzyskał sprawność".
Dwa dni po tym zdarzeniu ta sama sytuacja tylko w ciągu 1 min. ekran zgasł 3x i 3x pojawił się ten komunikat, postanowiłem zresetować komputer, uruchamianie przebiegało prawidłowo, znaczek Windowsa, wczytywanie systemu i te sprawy ale! gdy ma nastąpić wyświetlenie okna logowania do konta ekran gaśnie i słychać tylko dźwięk.
Zrobiłem kolejny restart z myślą, że mu przejdzie, jednak nic z tego, to samo.
Oddałem komputer do sklepu, żeby zobaczyli co mu jest. Pan powiedział tylko, że miałem 3 wirusy i brak sterownika ekranu ale już naprawili i wszystko jest OK.

Było OK. przez tydzień czasu w środę podczas wieczornej gry... TAK... TAK... ZNOWU.... ekran zgasł i wywaliło komunikat "sterownik karty graficznej przestał działać ale odzyskał sprawność" po czym, tym razem komputer sam się zresetował i ? TAAA ZNOWU...
System się uruchamia ale w momencie logowania do konta słychać tylko dźwięk a ekran gaśnie.

Więc postanawiam zainstalować od nowa system tym razem nie WIN7 HOME a ULTIMATE x64, czyli teoretycznie mam wszystko na czysto.

Pierwsza reinstalka: Wgrywam sterowniki CHIPSET potem INTEL HD GRAPHICS, następnie próbuję ATI MOBILITY RADEON HD 5470 przy czym te ostanie ATI nie dają się zainstalować bo system nie wykrywa sprzętu.

Druga reinstalka systemu: Tym razem postanawiam wgrać pierwsze sterowniki ATI ... nic z tego, system nie rozpoznaje sprzętu.
Więc, wgrywam CHIPSET, INTEL HD, REALTEK HD no wszystko co do życia mojej maszyny potrzeba.
Robię UP DATE systemu WIN7 ULTIMATE x64 od 1 pacha do ostatniego ponad 130 aktualizacji wymaganych i 100 opcjonalnych.
Całą noc się aktualizował (wszystko na raz).
Kolejny dzień wstaję happy wszystko się zaktualizowało sprawdzam dla pewności czy są nowe NIE MA ! System jest na bieżąco.
Wgrywam z nadzieją Stery ATI MOBILITY RADEON HD 5470 instalator łyka i podczas kopiowania sterownika ekran gaśnie i już się nie zapala... NIGDY
Reset kompa, ostatnie działające ustawienia.
Trzecia reinstalka. Wgrywam 1. CHIPSET 2. WGRYWAM stery INTEL HD GRAPHICS... daje spokój przez jakiś czas, międzyczasie ściągam jakieś inne stery i czytam co ci wszyscy ludzi tym innym z podobnymi problemami wypisują i radzą. Napotkałem, że jakieś Ruskie stery komuś pomogły! Ściągam! Instaluje! PRZESZŁO! Komunikat, że system musi być uruchomiony ponownie w celu wprowadzenia zmian. Z uśmiechem na twarzy i kieliszkiem szampana w ręku uruchamiam ponownie komputer...
TAK...
TAK...
ZGADŁEŚ !
W momencie logowania do systemu ekran gaśnie i słychać tylko dźwięk. Uśmiech znikł a kieliszek z ręki mi wypadł.
Powróciłem do ostatnich działających ustawień
Dałem sobie na jakiś czas znowu spokój i po prostu czyściłem komputer z tych śmieci programem Driver Cleaner i CCleaner usunąłem foldery i pozostałości... popatrzyłem w BIOSIE i zaktualizowałem go.. nie ma opcji żeby przełączyć grafikę.
Coś mnie natknęło, żeby spróbować jeszcze raz.
Instaluje tym razem nie ruskie sterowniki ATI ale normalne ze strony HP które producent kompa poleca i niby najnowsze
Instaluje je wszystko ładnie pięknie skopiowały się rozpoczyna się instalacja na dole małymi literkami, że podczas instalacji może ekran migać lub zgasnąć. OK no i w pewnym momencie gaśnie, jakby chciał się zapalić i Blue Screen... reset kompa i przy logowaniu ekran gaśnie a dźwięk oczywiście słychać.

Nie mam siły, żeby instalować to jeszcze raz i spisywać nr błędu...

Btw. Myślę, że może to przyszłą pora na tą grafę? Przed czyszczeniem kompa to grzała się już tak, że jajka można było smażyć.
Nie piszcie mi, czy próbowałem ze strony producenta bo próbowałem i z AMD i HP próbowałem też RUSKICH !
Próbowałem już po czyszczeniu z pozostałości po sterach programami Driver Cleaner i CCleaner z poziomu trybu awaryjnego jak i normalnego. Wgrywałem CHIPSETY i BIOS ze strony producenta HP. Próbowałęm najpierw wgrywać INTEL HD GRAPHICS a później ATI i odwrotnie. NIC NIE DAJE.
TAK, pobierałem właściwe sterowniki do mojego lapka i wersji systemowej. HP G72-b20SW Windows 7 Ultimate 64x

Lapek chodzi bez zarzutu na zintegrowanej INTEL HD GRAPHICS ... wszystko śmiga ale czuć w grach na utracie FPS.

Oddam go w poniedziałek na warsztat i powiem: "Dzień dobry ja chciałem zainstalować sobie sterowniki do karty graficznej proszę to zrobić, najlepiej przy mnie a jak nie to reinstalkę systemu WIN7 wraz z formatem całego dysku i wgraniem wszystkich potrzebnych sterowników." Zapłacę 50-100 PLN ale będę miał spokój i w razie "W" diagnozę co mu się stało.
Avatar użytkownika tomastomas
Posty: 4038 (po ~171 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 10
tomas
  7 kwietnia 2013

Nie wiem, jak wygląda u Ciebie to w laptopie; ale raczej masz kartę wpinaną, nie na układach BGA, więc z wymianą to pół biedy. Już sam Intel i Ati w jednej obudowie, nie wspierają we mnie zaufania :) Kolega ma sklep komputerowy i właśnie większa część reklamacji, to układy Ati w laptopie :) Nie orientuję się też, jak sprawa wygląda z kompatybilnością...ale może lepiej kartę ze stajni Nvidii wziąść...będę miał chwilę, to się zorientuję :) Teraz już nie zajmuję się tymi sprawami na taką skalę, co kiedyś :)

Emalkay
Emalkay: "Dzień dobry ja chciałem zainstalować sobie sterowniki do karty graficznej proszę to zrobić,

Powiedz im dokładnie, o co biega....o czas chodzi ;P
Emalkay
Emalkay: najlepiej przy mnie a jak nie to reinstalkę systemu WIN7 wraz z formatem całego dysku i wgraniem wszystkich potrzebnych sterowników."

Moim zdaniem problem leży po stronie sprzętu...zbyt wiele sytuacji opisanych przez Ciebie, które dawały by jakieś większe nadzieje na to, że to jednak wina po stronie programowej leży ;) Możliwe, że wgrają sterowniki i z trybu awaryjnego w aplikacji ati tools pokombinują z ustawieniami...bo tutaj zachowanie jest takie, jak gdyby sterownik nie mógł włączyć jakiejś usługi, czy rozdzielczości dopasować...i zwis:)
Emalkay
Emalkay: Zapłacę 50-100 PLN ale będę miał spokój i w razie "W" diagnozę co mu się stało.

Za taką kasę, to bym z zapałem i checią bawił się w to jeszcze ;P a u nas, jak skasuje 35zł za formatowanie, sterowniki i programy, to krzywda wielka ;P a mam często przypadki podobne do Twojego ;) Niekiedy trzeba przestawić coś, innym razem innych sterów poszukać i wiele inych manewrów ;) Ostatnio miałem komputer na chipsecie via s.754 ( pierwsze wersje sata). W 3 punktach koleś był i mu powiedzieli, że płyta do wymiany ;P A sprzęt działał, ale do servis packa 2 max...nie pomagał update biosu, ani też zadne ustawienia ;)i sterowniki sata z flopa ;P Przewinęło się przez moje ręce trochę sprzętu a niespodzianek nie brakuje ;P Ale wracając do tematu: warto pokombinować trochę, zanim oddasz do serwisu i Cię wykasują..tym bardziej, że bardziej nie zepsujesz ingerując w ten sposób ;P A wejdz jeszcze w ustawienia ati tools, i pogrzeb w ustawieniach :) Jeśli problem po stronie software leży, nie ma siły, że nie damy rady z tym :) Pamiętam, że sporo kart "wstało" po instalacji sterowników omegi...karty, które w jakimś tam stopniu już uszkodzone były, ale działały prawidwidłowo na tych alternatywnych sterownikach :)
Emalkay
Posty: 27 (po ~935 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
Emalkay
  7 kwietnia 2013
Ostatnio edytowany: 1 stycznia 1970

Dzisiaj zrobiłem nieco inaczej niż zawsze.

1. Reinstalka Win 7 Ultimate x64 - Pomyślne.

2. Wgranie SP1 do Win 7 Ultimate x64 (patch ze strony microsoftu do wersji Win 7 Ultimate x64 [903mb wagi]) - Pomyślnie.

3. Wgranie Chipsetu ze strony HP do mojego modelu Laptopa HP G72-b20SW

a) sp48501 - Narzędzie instalacji oprogramowania chipsetu Intel 2010-05-11 Wersja9.1.1.1022 A - Pomyślnie.

b) sp48821 - Sterownik Intel Management Engine Interface (MEI) 2010-05-27 Wersja6.0.0.1179 B - Pomyślnie.

c) sp49565 - Sterownik technologii Intel Turbo Boost 2010-08-16 Wersja 1.2.0.1002 A - Błąd instalacji (coś w rodzaju, że mam nieodpowiedni sprzęt).
d) sp54714 - HP software FRAMEWORK 4.0 - Pomyślnie.

4. Wgranie sterowników grafiki.

a) sp50704 - Sterownik graficzny ATI Mobility Radeon HD 5470 2010-11-12 Wersja 8.771.1.0 - Pomyślnie

aż mnie zadziwiło, że się udało, bez żadnego blue screen czy też wyłączającego się ekranu czy migotania.



Oczywiścię robię restart tak jak system nakazuje.

Windows się włącza logowanie do konta, ekran gaśnie, dźwięki logowania słychać.

Uruchamiam system w trybie awaryjnym i patrzę w menedżera urządzeń:

Sterowniki ATI Radeon



Sterowniki Intel HD



Uruchamiam ponownie komputer. Klawisz F8. Wybór ostatnich działających ustawień. System startuje loguje się do konta. Zalogowałem się.

I taki błąd:



Postanowiłem odinstalować sp50704 - Sterownik graficzny ATI Mobility Radeon HD 5470 2010-11-12 Wersja 8.771.1.0

Udało się odinstalować:



Postanawiam uruchomić ponownie system po deinstalacji sterowników ATI Rareon.

Podczas startu, zwieszenie się komputera. Zwieszenie na poziomie BIOSU? Stał tak 3 min.:



Postanowiłem wyłączyć go przyciskiem zasilania (włącznikiem komputera który jest widoczny w lewym dolnym rogu zdjęcia)

System uruchomił się ponownie, poprawnie. Sterowniki usunięte, śmieci nie ma, wszystko tak jak przed instalacją.

b) Plan B, wgrać polecone przez innego użytkownika alternatywne sterowniki. :D

sp50640 Alternatywne AMD High-Definition Graphics Driver 2010-12-03 Version 8.771.1.0,

które polecił mi kolega Brodaty z PCFormat.

Lekkie zdziwienie instalator Catalyst nie ma sterowników do grafiki.



Mimo to zainstalowałem - pomyślnie.Restart komputera. System uruchamia się poprawnie, logowanie do konta użytkownika, nic nie gaśnie, dźwięki są, zero błędów, jednak sterowników brak, no bo skąd jak ich instalator nie instalował? :D

Postanowiłem je odinstalować, udało się bez problemów.

Zainstalowałem reszte sterowników (dźwięk, sieci, pamięci masowej, płytki dotykowej, no i oczywiście grafiki: sp51914 - Sterownik układu graficznego Intel (64-bit) 2011-03-07 Wersja 8.15.10.2189)

Wszystko zainstalowane pomyślnie. Połączyłem się z moją siecią domową, zrobiłem sobie kawkę, oswoiłem się z myślą, że sam nic już nie zdziałam z tymi sterownikami ATI po tylu kombinacjach, radach otrzymanych i tych wyzyskanych samemu z innych forum.

Grafika śmiga na tej integrze Intela ale wiadomo to nie jest to samo co na Radku, czućto w grach na utracie FPS.

Tak jak pisałem wcześniej, oddam go do serwisu niech chłopaki się pobawią, ja już nie chcę sobie nerwów drażnić.

Emalkay
Posty: 27 (po ~935 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
Emalkay
  9 kwietnia 2013

Diagnoza: Uszkodzona Karta graficzna, mogło być gorzej na szczęście się nie spaliła - koszt naprawy +/ 120 PLN w specjalistycznym serwisie.

Avatar użytkownika bartek7000bartek7000
Posty: 192 (po ~71 znaków)
Reputacja: -1 | BluzgometrTM: 2
wpis jest ukryty
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.