Co to za błąd laptop?
pewnie masz dvd ustawione w strym master tak samo jak dysk , musisz wyjać i przepiać zworke na inne miejsce ,
tutaj odsyłam Cie do forum na elektroda http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=288155& tam jest wytłumaczone jak naprawić ten błąd , poza tym trzeba częściej używać Wujka Google.
Koledze o laptopa chodzi :)
Grzebałeś coś w biosie? Odłącz wszystkie urządzenia zewnętrzne i karty rozszerzeń i sprawdz w biosie tryb pracy SATA...nie napisałeś co to za sprzet i po jakiej czynności problem wystąpił. Wracając do tego Sata...przestaw z AHCI na Compatybile, lub IDE, jeśli w ogóle taką opcję masz... a laptop jest "w miarę" nowy :)
Kupiłem na ALLegro go bez dysku i napędu.Kupiłem osobno napęd podpiołem i taki błąd wyskoczył.Zworek nie ma.Jak wsadze napęd gdy mam odpalony laptop to działa ale jak wezme i uruchomie ponownie to taki błąd wyskakuje. Mam Dell inspiron 8600 Bios wersja 14
Już sam fakt, że laptop został wystawiony bez dysku i napędu napaja mnie podejrzeniami...możliwe, że z kontrolerami coś nie tak. Podłączając sam dysk, również podobny monit się pojawia? Jeśli wszystko jest w porządku z dyskiem, pojawi się jedynie komunikat o braku systemu operacyjnego, brak u pliku ntdrl, itp :) wyjmij napęd i sprawdz na samym dysku...a do uzupełnienia wszelkich wątpliwości podaj markę dysku, wtedy sprawdzimy tryb pracy master; ze zworką, czy bez ;)