szukajacyMilosci29
Posty: 119 (po ~133 znaków)
Reputacja: -11 | BluzgometrTM: 67
szukajacyMilosci29
  23 lutego 2013 (pierwszy post)

Witam w końcu do mnie orange dociągał kable dzieki czemu moge mieć neostrade sąsiad już ma od 3 miesięcy bo go szybciej podłączyli i ma 6mega. i pytanie teraz polega na tym. chce mieć neta przez wifi. ale gniazdko stare mam na korytarzu a ze dom jest wiekowy wiec sciany sa grube z czerwonej cegły grubosc około 40cm. i sygnał musiałby sie przebic przez 2 do 3 takich ścian. i tu pytanie jaki wybrac dobry router co by miał dobry zasięg i by nie zawieszał mi neta. obecnie mam mobliny to nie znam sie na routerach.

oOZyxak0o
oOZyxak0o
  23 lutego 2013

Jeżeli chcesz mieć naprawdę dobrej jakości ruter to polecam firmę pentagram. Nie psuje się,jest wytrzymały na temperatury i nie grzeje się. Wpisz sobie router pentagram cerberus na allegro i poszukaj. Przykładowy: http://allegro.pl/router-wi-fi-pentagram-cerberus-p6331-4a-okazja-i3042819332.html

x - bierz pod uwagę stare modele jak i nowe,najlepiej czarne bo te z białymi obudowami to można trafić na podróbkę. No i oczywiście nówka nie więcej jak 80zł.

tomas
Posty: 4034 (po ~172 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 9
tomas
  24 lutego 2013

Jeśli chodzi o zasięg przez grube ściany; tutaj nikt Ci niczego nie zagwarantuje.

Konto usunięte
Konto usunięte: Przykładowy: http://allegro.pl/router-wi-fi-pentagram-cerberus-p6331-4a-okazja-i3042819332.html


Nie polecam przez wzgląd na stare standardy b/g. Standard N zapewnia większy zasięg i szybszą transmisje danych. TP link również oferuje dobre sprzęty za niewielkie pieniądze, ale jak już wspomniałem wyżej...szukaj czegoś obsługującego standard N...chociaż praktycznie wszystkie nowe modele ów standard obsługuja :)
adi783
Posty: 987 (po ~124 znaków)
Reputacja: -30 | BluzgometrTM: 144
adi783
  24 lutego 2013

Netgear i wszystko w temacie.d83ddc4d
http://allegro.pl/listing.php/search?category=77976&sg=0&string=Netgear

:mrgreen:
tomas
Posty: 4034 (po ~172 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 9
tomas
  24 lutego 2013

D

adi783
adi783: Netgear i wszystko w temacie.


Troszkę mało, jak na poparcie tezy, dlaczego akurat ta marka. Tak naprawdę do domowego użytku większosć marek się sprawdzi. Różnią się jedynie funkcjonalnoscią wzbogaconą, czy wybiedzoną o opcje dodatkowe, czy szybkością "wstawania" po restarcie. Przy słabych parametrach linii doskonale sprawdzają się routery ze stajni Linksysa...bynajmniej te starsze modele, ale trudno jest je dostać teraz.
tomas
Posty: 4034 (po ~172 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 9
tomas
  24 lutego 2013
tomas
tomas: czy szybkością "wstawania" po restarcie.


Jak i szybkością synchronizacji :)
adi783
Posty: 987 (po ~124 znaków)
Reputacja: -30 | BluzgometrTM: 144
adi783
  24 lutego 2013
tomas
tomas: bynajmniej te starsze modele

Bynajmniej to NIE przynajmniej.
:mrgreen:
tomas
Posty: 4034 (po ~172 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 9
tomas
  24 lutego 2013

Jeśli komuś brakuje argumentów i wiedzy, czepia się formy, zamiast skupić się na treści i pisze cokolwiek, zeby podkreślić swoją obecność na Forum ;)

adi783
Posty: 987 (po ~124 znaków)
Reputacja: -30 | BluzgometrTM: 144
adi783
  24 lutego 2013
tomas
tomas: Jeśli komuś brakuje argumentów i wiedzy, czepia się formy,

To nie jest czepianie się. Szanuj język ojczysty...
:mrgreen:
tomas
Posty: 4034 (po ~172 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 9
tomas
  24 lutego 2013
adi783
adi783: Szanuj język ojczysty...

Chętnie bym podyskutował, ale to nie miejsce :) Wracając do tematu; istotne jest również położenie routera; niekiedy zmiana położenia nawet o kilkanaście centymetrów sprawia różnicę i rozmieszczenie anten. Z doświadczenia wiem, że korzystając z mocniejszych anten, lepszy efekt osiągniesz mając mocniejszą antenę przy odbiorze ( w tym przypadku przy karcie sieciowej), gdyż możliwe, że będziesz musiał zastosować kartę zewnętrzną...nie napisałeś, czy to komputer stacjonarny, czy laptop ;)
oOZyxak0o
oOZyxak0o
  25 lutego 2013
Ostatnio edytowany: 1 stycznia 1970

no tak ale tp-link daje bardzo duzo falszywek,ja akurat mialem jeden ruter wymieniany raz po pol roku bo sie spalil,moj znajomy wymienial 3 razy,ale owszem chwale te rutery,ja trafilem na dobra sztuke i chodzi juz ladne 1,5 roku ,w pentagramie to naprawde rzadkosc.
i wydaje mi sie,ze 1,5 roku uzycia tp a 8 lat pentka to chyba roznica jest spora. A co to przesylu danych,jezeli bedziesz mial internet 1mb lub 2 czy 4 -nie bedzie problemu ,ze ruter jest przestarzaly. testowalem i nie bylo problemow.

tomas
Posty: 4034 (po ~172 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 9
tomas
  25 lutego 2013
Konto usunięte
Konto usunięte: tp-link daje bardzo duzo falszywek,j


Co masz na myśli pisząc fałzywki? U mnie w sieci wszystkie urządzenia pracujące w client-router były właśnie tp linka...żadnych zawieszek, często zapominałęm, ze mam w ogóle klienta w sieci..żadnych problemów;) Kolega ma sklep komputerowy i niemałą sieć również i wszystkim tp linki podłącza jako urządzenia siejące po domu, jak również sprzedaje w sklepie przez wzgląd na cenę, stabilność i gwarancje dor2dor :)
Konto usunięte
Konto usunięte: A co to przesylu danych,jezeli bedziesz mial internet 1mb lub 2 czy 4 -nie bedzie problemu ,ze ruter jest przestarzaly. testowalem i nie bylo problemow.

Tylko, ze za tą cenę można mieć urządzenie obsługujące nowsze standardy i mocniejszym sygnale..a to już spory argument; nowy, na gwarancji ;)
oOZyxak0o
oOZyxak0o
  26 lutego 2013

no oczywiscie gwarancje tez mialem wiec nie bylo zadnego problemu z wymiana ale sam fakt,ze sie przepalil przy zwyklym uzytkowaniu jest faktem o wadliwych ruterach.

No tak za ta cene mozna miec urzadzenie z gwarancja,tylko pytanie,po co gwarancja na sprawdzony sprzet,ktory praktycznie sie nie psuje? Takze smialo mozesz brac uzywane pentagramy.

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.