Ktoś, kto czyta książki na pewno takowe zapisuje..
Chyba, Że jestem jedyna.
Ale oby nie ;)
Zatem podzielmy się swoimi cytatami i przemyśleniami na ich temat :)
Może zacznę..
"Rzadko wracam do rzeczywistości.
Stworzyłam sobie swój własny świat,
w którym żyję.
Otoczyłam się ogromnym murem.
Czasami trzeba wrócić,
i to jest przerażające."
To dziwne, żę czasami to co czytamy tak bardzo przypomina nasze własne życie..
Albo tylko tak nam się wydaje...?
Cytaty, które przykuły Waszą uwagę.. strona 3 z 4
- "Bardzo wiele potencjalnych rozwiązań problemów, które nie sprowadzają się do stwierdzenia "pi3rdolę, idę spać", odrzucam jako nieprawidłowe z definicji."
- "Marzenia, marzeniami, wiemy jak to z nimi jest, ale nie warto czekać, aż się spełnią, marzeniom należy wyjść naprzeciw pomachać do nich ręką, uśmiechnąć się, zaprosić do swego obejścia."
- "Nie ma nic równie smutnego, jak niechciane książki. Przypominają złamane serca."
- "zdrowie psychiczne to stan niedoskonałości."
Oczywiście, że zapisuję - nawet do specjalnego zeszytu. ;) Jak tylko będę go miała przy sobie, coś tutaj wrzucę.
"Ludzie nie rodzą sie dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób w jaki żyją i to jakich ludzi poznają" MIASTO SZKŁA
"Wiesz co mi dał na 9 urodziny? Pokazał mi, ze na plecach czlowieka jest miejsce gdzie, jeśli zatopisz tam ostrze przebijesz serce i jednocześnie przetniesz rdzeń kręgowy. A ty co dostałaś na 9 urodziny? Ciasteczko?" MIASTO SZKŁA
"Kochać to niszczyć i być kochanym to zostać zniszczonym"MIASTO KOŚCI
"Ostrze przebiło jej ciało jak papier, usta otworzyły sie w wyrazie zaskoczenia, krew zmoczyła przód białej koszuli a Jace pomyślał: Boże tylko nie znowu" MIASTO UPADŁYCH ANIOŁÓW
'Wieczność jest mgnieniem oka, w sam raz długim na żart.'
Hermann Hesse - Wilk stepowy.
'Z samobójstwem jest jak ze spadochroniarstwem: pierwszy skok jest najlepszy. Powtórka osłabia emocje, recydywa zniechęca.'
Eric-Emmanuel Schmitt - Kiedy byłem dziełem sztuki.
'Kiedy ludzie spotykają się każdego dnia, dostrzegają siebie coraz mniej, aż w końcu, któregoś dnia, w ogóle przestają siebie zauważać.'
Marc Levy - Moi przyjaciele, moje kochanki.
:)).
'W ciszy człowiek dokładniej chwyta wszystkie warianty własnych rozterek i niepokojów. Trudniej mu podjąć decyzję i to, co uważał już za rozstrzygnięte, znowu zaczyna rozmieniać na drobne.' - wpadło mi to w ręce przez przypadek, było napisane na okładce zeszytu do polskiego z gimbazjum To chyba z Zapałki na zakręcie, Siesickiej
"Taki jest jednak zawsze pierwszy odruch beznadziejności: wiara, że w samotności cierpienie zahartuje się i wysublimuje jak w ogniu oczyszczającym. Mało ludzi potrafi naprawdę znieść samotność, ale wielu marzy o niej jak o ostatniej ucieczce. Podobnie jak myśl o samobójstwie, myśl o samotności bywa najczęściej jedyną formą protestu, na jaką nas stać, gdy wszystko zawiodło, a śmierć ma w sobie jeszcze ciągle więcej grozy niż uroku." - Inny świat.
'Nietrudno pomylić dobry seks z miłością, jeśli codziennie doskwiera nam brak czułości i zainteresowania.'
'Piekło ma swoją cenę.'
'Złodziejom ucięto świętokradcze dłonie i powieszono ich na rogatkach, tak więc wszystko skończyło się szczęśliwie.'
'Jego głos nie tylko ociekał sarkazmem, ale brzmiał jak marynowany w nim przez wiele dni.'
'Wieczność jest mgnieniem oka, w sam raz długim na żart.'
„Nie wolno człowiekowi tworzyć nieludzkich warunków, bo człowiek jest ludzki w ludzkich warunkach.”
Tak poza tym, ten temat w sumie też ktoś mógłby ktoś podwiesić.
'Rundi, proszę, bądź już. Ściany wbijają we mnie białe zęby.. Jeszcze chwila i zapomnę jak pachniesz. Jeszcze chwila i rozpłyniesz się w kałuży. Mogłabym się stać każdym centymetrem Twojego ciała. Wiesz, że zmieściłabym się w Tobie. Chodzę jak cień, błądzę jak zmierzch.. szukam Twojego uśmiechu, może zgubiłaś go pod łóżkiem, za szafą. Muszę odpocząć..'