Cześć,
dzisiaj nieco w temacie historii...
1 września 1939 r. hitlerowskie Niemcy zaatakowały nasz kraj, co stało sie zalążkiem II wojny światowej...
W roznych czesciach naszego kraju trwaja obchody upamietniajace to tragiczne wydarzenie...
Pytania do Was:
1. Zamierzacie w jakis szczegolny sposob uczcic pamiec o tym wydarzeniu?
2. Znacie osobiscie kogos, ktos walczył/przezył Ii wojne swiatowa? - hmmm dziadkowie/babcie/pradziadkowie/prababcie?
3. Gdyby przyszlo Wam zyc w 1939 r. chwycilibyscie za bron by walczyc o swoja Ojczyzne - tak jak robili to niejednokrotnie mlodsi od nas Polacy zyjacy w tamtych czasach?
lista tematów
80 rocznia wybuchu II wojny światowej strona 2 z 2
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
BujajacaWoblokachh: (...)1 września 1939 r. hitlerowskie Niemcy zaatakowały nasz kraj, co stało sie zalążkiem II wojny światowej...(...)
Jak co roku postawiłem znicz przy Małym Powstańcu.
A uczestników wojny miałem wielu jak większość tu zgromadzonych, ale do dzisiaj została ich tylko malutka garstka. Na szczęście mam jeszcze dziadków bardzo przytomnych umysłowo i kiedy jest okazja, staram się spisywać wszystkie słowa wspomnień krewnych. Kiedyś przekażę to co notowałem następnemu pokoleniu.
Czy chwyciłbym za broń? Jeżeli miałbym walczyć o bliskich to tak, jeżelo dla 'widzimisie' władz, nie.
Łżesz. Nie rób tego.
BujajacaWoblokachh: Cześć,
dzisiaj nieco w temacie historii...
1 września 1939 r. hitlerowskie Niemcy zaatakowały nasz kraj, co stało sie zalążkiem II wojny światowej...
W roznych czesciach naszego kraju trwaja obchody upamietniajace to tragiczne wydarzenie...
Pytania do Was:
1. Zamierzacie w jakis szczegolny sposob uczcic pamiec o tym wydarzeniu?
2. Znacie osobiscie kogos, ktos walczył/przezył Ii wojne swiatowa? - hmmm dziadkowie/babcie/pradziadkowie/prababcie?
3. Gdyby przyszlo Wam zyc w 1939 r. chwycilibyscie za bron by walczyc o swoja Ojczyzne - tak jak robili to niejednokrotnie mlodsi od nas Polacy zyjacy w tamtych czasach?
A więc po kolei
1.Uczcić tego dnia nie miałem za bardzo możliwości gdy się pracuje w trybie 24 godzinnym.
2.Moja babcia przeżyła 2 wojnę światową-była jeszcze dzieckiem wtedy ale wiele wydarzeń pamięta jak dziś.
3.Żyjąc w tamtych czasach bez zastanowienia chwyciłbym za broń i poszedł walczyć z wrogiem napadającym na Ojczyznę.