Przeczytałam ostatnio że w plemieniu Huichol, w którym wyznaje się pogląd, że cierpienie podczas porodu powinno być dzielone na matkę i ojca. Przyszła mama trzyma w ręku sznureczek, który obwiązuje się wokół jąder przyszłego taty. Z każdym skurczem kobieta pociąga za sznureczek, tak by mężczyzna też go poczuł. Podobno w tym plemieniu dzięki zrozumieniu przez mężczyzn cierpienia kobiet, darzy się je większym szacunkiem. Proste, a skuteczne rozwiązanie.
Co o tym sądzicie Panowie i Panie?
Zwyczaje i obyczaje :D strona 2 z 6
Skoro moj post z wierszem Czeska zostal przeniesiony przez modullllatora na dzial Kultura, to jakim prawem ten pist znajduje sie na hyde? Skoro tym bardziej dotyczy on obrzedu kulturowego jakiegos plemienia?
Ależ przeczytałem i przeniosłem ów doświadczenie na polskie realia ,nie obowiązuje tutaj współdzielenie cierpienia ,na wszystko jest dzisiaj znieczulenie .
nikomu nie narzuciłam swojego zdania. czekałam na wypowiedzi Twoja wiadomość z dwóch kont jednocześnie jest świetna
Nie winie ciebie tylko wiem ze owy moderator to przeczyta i powinien zastanowic sie nad swoim postepowaniem. Jesli juz chce byc tak szlachetny i trzymac sie zasad odnosnie tematyki postow to niech odnosi sie to do kazdego a nie tylko stosuje do wybiorczo do osob bo takie ma akurat swoje widzimisie :d
i otrzymasz blokadę konta
Pierwsza zasada z regulaminu tego działu.
1. Zanim założysz temat upewnij się, że:
- nie pasuje on do tematyki pozostałych działów
Żadne wybiórcze traktowanie, napisałaś bardzo dobry temat ale bardziej pasujący na dział kultura niż na ten. .
Ale to dział o wszystkim i o niczym prawda?