Składniki na 2 średnie pizze:
400g mąki
30g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szkl mleka rozcieńczonego z wodą
1/2 łyżeczki soli
20 dag żółtego sera
kostka mozzarelli
6 łyżek koncentratu pomidorowego
oregano, tymianek, majeranek
4 ząbki czosnku
Głównie tu właśnie chodzi o ciasto, to najlepszy przepis jaki do tej pory miałam.
Q. A Wy macie jakiś sprawdzony przepisy?
PS.
Dobrze, że ktoś pomyślał i zamknął przynajmniej jeden temat Sebucha. Kopiowac to i ja potrafię, a chęc uzyskania "fejmu" chociaż na tym forum kiepsko mu idzie :)
lista tematów
Pizza, a raczej ciasto strona 2 z 2
mam czarne skrzydła,muskam nimi stopy aniołów...
Nie wyrosło Ci to ciasto? Wygląda jakby miało twarde końcówki ;p
Ja
Sylvinka: 400g mąki
30g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szkl mleka rozcieńczonego z wodą
1/2 łyżeczki soli
20 dag żółtego sera
kostka mozzarelli
6 łyżek koncentratu pomidorowego
oregano, tymianek, majeranek
4 ząbki czosnku
Robie podobnie, ale dodaje jeszcze mleko. Najpierw te składniki i gniotę, odstawiam na te 15min, a później dolewam do tego mleka i znów zagniatam by było jak najbardziej puszyste. Wtedy jest pycha :))) Wszystko również zależy od piekarnika jaki posiadamy. Moja pizza w starym 20 letnim piecyku, nie wyjdzie tak dobrze jak w nowej kuchni z termoobiegiem.
Mam swoje sprawdzone przepisy. Ciasto na pizzę robię wg. 'włoskiego' przepisu. Zawsze wychodzi dobre,nie gumowate. Natomiast uważam,że cały sekret dobrej pizzy tkwi w odpowiednim doborze składników do farszu. Przede wszystkim trzeba używać prawdziwego przecieru pomidorowego,a nie tak jak niektórzy, koncentratu pomidorowego, czy o zgrozo ketchupu. Dużą rolę ma też odpowiednie kładzenie składników w takiej kolejności: przecier pomidorowy -> ser( oryginalnie mozzarella, ale ja zastępuje ją zwykłym serem)-> reszta składników:)
PS. Sylwia, pizza ze zdjęcia to Twoja robota? Apetycznie wygląda :)