znalazłam 2 przepisy na dania z kurkami :)
Sałatka z kurkami
* 300 g kurek
* 100 g fasolki szparagowej
* 1 cukinia
* 1 marchewka
* 1 puszka czerwonej fasolki
* 1/2 puszki białej fasoli
* 1/2 puszki cieciorki
* 2 łyżki siekanego tymianku
* 1 łyżka posiekanej pietruszki
* 1/2 szklanki oliwy
* 1 ząbek czosnku
* sól, pieprz
* 3 łyżki masła
Fasolkę umyć, oczyścić i obgotować w osolonej wodzie. Marchewkę i cukinię pokroić w zapałki, zblanszować w osolonej wodzie (
co to jest blanszowanie ). Odsączyć. Włożyć do miski razem z fasolką. Dodać odsączone fasolki i cieciorkę. Posiekany tymianek i pietruszkę zmieszać z oliwą, dodać posiekany czosnek, pieprz i sól. Kurki udusić na maśle. Wymieszać wszystko razem.
Indyk z kurkami
* 400 g kurek
* 400 g mięsa z indyczej piersi
* 2 cebule
* 1 cm startego kłącza imbiru
* 2-3 ząbki czosnku
* 1 łyżka sosu sojowego
* oliwa
* 1 łyżka masła
Mięso umyć, pokroić w paseczki, oprószyć solą, pieprzem, polać sosem sojowym, wymieszać. Usmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie. W połowie smażenia dodać cebulę pokrojoną w plastry, czosnek, pieprz, imbir oraz kurki.
Smażyć kilka minut, ewentualnie podlewając niewielką ilością wody. Na koniec włożyć łyżkę masła, podawać np. z ryżem.