Jakie są Wasze ulubione potrawy z ziemniaka ??
Jakieś ciekawe przepisy mile widziane .
Kartofle smażone z dipem czoskowym
0,5 kg kartofli
2 ząbki czosnku
150 g jogurtu naturalnego
suszona bazylia
sól, pieprz
olej
Kartofle obrać i w całości ugotować w osolonej wodzie. Muszą być miękie ale zwarte - nie rozpadające się. Ugotowane kartofle kroimy na ćwiartki a następnie na cząstki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy je aż się zezłocą. Z jogurtu, soli, pieprzu, bazylii i rozgniecionego czosnku przygotowujemy dip. Kartofle podajemy z dipem. Według upodobań bazylię można zastąpić przyprawą do pizzy czy dań włoskich. Przed usmażeniem kartofle można też posypać takimi przyprawami lub ostrą i słodką papryką.
Ziemniaki,pyry,kartofle...... strona 2 z 2
I`m Not Trying To Save HipHop,I`m Trying To Save My Son From OnomatoPeja....the Saga Continues .....http://www.youtube.com/watch?v=sBFx74laoGc
wybieramy kilka ziemniaków podobnej wielkości, myjemy (nie obieramy) i gotujemy tak, żeby sie nie rozpadły.
bierzemy cebule, kroimy w baaaaaaaaaaardzo drobną kostkę i dajemy do miseczki. do tego trzemy żółty ser (na drobnej tarce) i mieszamy razem z cebulą (sera musi być więcej niż cebuli). dodajemy pieprzu, soli (ja dodaję trochę przyprawy do ziemniaków i ziół prowansalskich).
Ziemniaki ostrożnie wyjmujemy z wody, jak zmarzną to przekrajamy na pół. rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem na 180 st. na blache kładziemy folię aluminiowa i ziemniaki środkiem do góry. Kładziemy na nie po łyżeczce farszu (ja tam lubię dużo) i wkładamy do piekarnika. Wyciągamy po ok. 15tu min, jak ser się roztopi a cebulka zrumieni. Polewamy sosem czosnkowym.
No poezja