79AsonUnique79
Posty: 3282 (po ~113 znaków)
Reputacja: -5 | BluzgometrTM: 1
79AsonUnique79
  11 lipca 2011 (pierwszy post)

Jakie są Wasze ulubione potrawy z ziemniaka ??
Jakieś ciekawe przepisy mile widziane .
Kartofle smażone z dipem czoskowym

0,5 kg kartofli
2 ząbki czosnku
150 g jogurtu naturalnego
suszona bazylia
sól, pieprz
olej
Kartofle obrać i w całości ugotować w osolonej wodzie. Muszą być miękie ale zwarte - nie rozpadające się. Ugotowane kartofle kroimy na ćwiartki a następnie na cząstki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy je aż się zezłocą. Z jogurtu, soli, pieprzu, bazylii i rozgniecionego czosnku przygotowujemy dip. Kartofle podajemy z dipem. Według upodobań bazylię można zastąpić przyprawą do pizzy czy dań włoskich. Przed usmażeniem kartofle można też posypać takimi przyprawami lub ostrą i słodką papryką.

I`m Not Trying To Save HipHop,I`m Trying To Save My Son From OnomatoPeja....the Saga Continues .....http://www.youtube.com/watch?v=sBFx74laoGc

Renifer
Renifer
  18 lipca 2011
79AsonUnique79
79AsonUnique79: Jakie są Wasze ulubione potrawy z ziemniaka ??

Wolę Pyry.
Ślepe ryby (zupa ziemniaczana).
Pyry z gzikiem
Pyrki z ogniska.
styka51
styka51
  19 lipca 2011
Renifer
Renifer: Wolę Pyry. Ślepe ryby (zupa ziemniaczana). Pyry z gzikiem Pyrki z ogniska.

Podbijam :zakochany:
Plus: pyry z koperkiem, jajo sadzone i do tego maślanka :w00t:
tibauld
tibauld
  20 lipca 2011
79AsonUnique79
79AsonUnique79: Jakie są Wasze ulubione potrawy z ziemniaka ??

Frytki i chipsy własnej roboty. :)
Gothiclady
Gothiclady
  22 lipca 2011

wybieramy kilka ziemniaków podobnej wielkości, myjemy (nie obieramy) i gotujemy tak, żeby sie nie rozpadły.

bierzemy cebule, kroimy w baaaaaaaaaaardzo drobną kostkę i dajemy do miseczki. do tego trzemy żółty ser (na drobnej tarce) i mieszamy razem z cebulą (sera musi być więcej niż cebuli). dodajemy pieprzu, soli (ja dodaję trochę przyprawy do ziemniaków i ziół prowansalskich).

Ziemniaki ostrożnie wyjmujemy z wody, jak zmarzną to przekrajamy na pół. rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem na 180 st. na blache kładziemy folię aluminiowa i ziemniaki środkiem do góry. Kładziemy na nie po łyżeczce farszu (ja tam lubię dużo) i wkładamy do piekarnika. Wyciągamy po ok. 15tu min, jak ser się roztopi a cebulka zrumieni. Polewamy sosem czosnkowym.

No poezja :zakochany:

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.