Idzie zrobić go z karkówki? Mam jej sporo, a jak bym dobrze udusiła, dodała warzywka, to bym zrobiła placka po zbójnicku? Czy nie
Gulasz strona 3 z 3
prawdziwy gulasz robimy tylko z mięsa wołowego, by smakował tak jak się należy poddajemy go dwóm obróbkom termicznym, tj. smażenie a później gotowanie...czyli dusimy na wolnym ogniu przynajmniej przez 2 h ale to zależy od mięsa, jeśli ze starszego zwierzęcia obróbka termiczna potrwa o wiele dłużej...
dodam jeszcze przepis od siebie dla was :) oto jak zrobić dobry gulasz:
składniki:
mięso wołowe ok 1 kg
3 średnie cebule
2 średniej wielkości czerwone papryki
z przypraw: pieprz czarny, papryka w proszku, szczypta chilli
sposób przyrządzenia:
mięso bardzo dokładnie umyć, i pokroić w średnią kostkę, cebule obrać, umyć także pokroić w kostkę, to samo robimy z papryką...z tym że z niej oczywiście usuwamy gniazdo.
...na patelnie wlać odrobinę oleju i i go rozgrzać, następnie dodać mięso. po 10 minutach dodać cebule...po kolejnych 10 dodajemy papryki, całość przyprawiamy wg. własnego upodobania...kiedy już papryka będzie miękka i podsmażona dodajemy ok. 2 l wody, i czekamy do momentu kiedy się ,,zagotuje'' następnie zmniejszamy ogień a samą patelnie przykrywamy... po godzinie sprawdzić miękkość mięsa, gdy miękkie można już zrobić sos...
co do samego sosu: wsypujemy do szklanki mąkę tak do połowy, dolewamy wody letniej a całość mieszamy tak by nie było żadnych grudek, wlewamy rozrobioną mąkę do mięsa a całość dość energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty, później czekamy by całość się zagotowała... i już smacznego...polecam z kaszą gryczaną :)
łiii tam jadłam i taki i mój i jestem zadowolona i z karków :)