space85
space85
  3 maja 2011 (pierwszy post)

Co będzie potrzebne:

ziemniaki,
cebula,
dwa ząbki czosnku,
trzy jajka,
pieprz,
sól,
mąka,
bułka tarta.

Ziemniaki oczywiście ścieramy. Cebulę jeżeli jest duża przekroić na pół. Jedną połówkę cebuli zetrzeć a drugą pokroić w drobną kostkę. Jeżeli cebule są małe - to jedną cebulę ścieramy a drugą kroimy w kostkę. Wyciskamy dwa ząbki czosnku.
Oddzielamy z jajek żółtko i białko. Żółtko od razu dodajemy do startych ziemniaków. Białko natomiast ubijamy na pianę i dopiero dobrze ubitą pianę dodajemy do startych ziemniaków. Teraz wedle własnego uznania solimy i pieprzmy. Można też dodać papryki - co kto lubi. Teraz dodajemy 3 łyżki mąki i 3 łyżki startej bułki. Dzięki startej bułce skórka na plackach powinna być bardziej chrupiąca. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Ja do smażenia nie używam oliwy tylko smalcu. Placki na smalcu są bardziej smaczne. Smalec i tłuszcz odsączamy papierowymi ręcznikami.

ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Właśnie, ja uwielbiam z mnóstwem cebuli. Cebula i czosnek musi być wszędzie, mam coś z żyda jednak

Cebula w plackach być musi, to fakt.
Ostatnio jednak mam fazę na cebulę czerwoną i wciskam ją prawie do wszystkich sałatek,surówek - bardzo mi smakuje.

Konto usunięte
Konto usunięte: Basia: Ja zamiast bułki tartej dodaję trochę wiórków kokosowych ;) Do placków ziemniaczanych? :O

A to chyba naprawdę jakiś fail. Nie wyobrażam sobie wspomnianych ziemniaczanych placków ,z cebulą i...wiórkami kokosowymi:and:
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Ostatnio jednak mam fazę na cebulę czerwoną i wciskam ją prawie do wszystkich sałatek,surówek - bardzo mi smakuje.

Ja też!
Zastosowałam ostatnio trick Nigelli i skropiłam czerwoną cebulę skrojoną w plastry sokiem z limonki, rany ale pycha :D
Sebuch
Sebuch
  4 maja 2011

z keczupem sa dobre :)

elfka86
elfka86
  4 maja 2011
Sebuch
Sebuch: z keczupem sa dobre :)

Moja babcia je placki ziemniaczane z cukrem, mdli mnie na samą myśl :d
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Moja babcia je placki ziemniaczane z cukrem, mdli mnie na samą myśl :d

No u mnie też tak jedzą, plus jeszcze śmietana na to. Też robi mi się nie dobrze. Ja tam wolę z jakimś słonym sosem, ewentualnie właśnie ketchup/majonez.
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja tam wolę z jakimś słonym sosem, ewentualnie właśnie ketchup/majonez.

Keczup jak najbardziej, szczególnie do placka po węgiersku :Zakochany:
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Keczup jak najbardziej, szczególnie do placka po węgiersku

Mówiąc o placku po węgiersku masz na myśli ziemniaczany placek w połączeniu z gulaszem ; >?
Sebuch
Sebuch
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Moja babcia je placki ziemniaczane z cukrem, mdli mnie na samą myśl :d

ja na zmiane raz z cukrem a raz z keczupem , kazdy je jak lubi :)
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Mówiąc o placku po węgiersku masz na myśli ziemniaczany placek w połączeniu z gulaszem ; >?

Zgadza się:tak:
Ostatnio smażylam też po placki po rosyjsku - bez cebuli, ziemniaki tarte na dużych oczkach tary jarzynowej, po dwa na talerzu a w środku kotlet schabowy bez panierki, z pieprzem, solą, papryką. Niby prosto ale było pyszne :D
ChuckNorris1991
ChuckNorris1991
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Zgadza się

U mnie to też zwie się jako ' jadło ' .

Konto usunięte
Konto usunięte: Ostatnio smażylam też po placki po rosyjsku - bez cebuli, ziemniaki tarte na dużych oczkach tary jarzynowej, po dwa na talerzu a w środku kotlet schabowy bez panierki, z pieprzem, solą, papryką. Niby prosto ale było pyszne :D

Aż takim fanem placków nie jestem, wolę kotlet schabowy w tradycyjnej formie ;D
NuTiiiiii
Reputacja: -1080 | BluzgometrTM: 51
NuTiiiiii
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Placki ziemniaczane

Uwielbiam :zakochany:

Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało :ziober2:
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek :pilka:

mmaryjka
mmaryjka
  4 maja 2011

strasznie lubię, wszelakie placki, czy to ziemniaczane, czy z cukinii czy jeszcze inny. jedyne czego nie toleruję w plackach to smażenie. piekę w piekarniku - sto razy lepsze i zdrowsze.

pijana
pijana
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: mmaryjka

Napisz proszę jak robisz pieczone ziemniaczane, wypróbuję :)
mmaryjka
mmaryjka
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Napisz proszę jak robisz pieczone ziemniaczane, wypróbuję

ścieram ziemniaki, ale na grubych oczkach, do tego cebulę(śladowe ilości, trę na małych oczkach) no i zamiast jajka dodaję mąkę i odrobinę wody, ale tu dodajesz jajko i do tego sól, pieprz.
w zależności z czym docelowo mam je jeść to dodaję też np. tymianek czy majeranek(świeży).
na blachę kładę pergamin, smaruję odrobinę olejem słonecznikowym, nakładam łyżką placki i do piekarnika. z termoobiegiem jakieś 20 minut na 180-200 stopni
pijana
pijana
  4 maja 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: mmaryjka

Dzięki wielkie :) Jak mi posmakują to na pewno na stałe zastąpią u mnie smażone, bo aż mnie obrzydza czasem ten olej.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.