naszła mnie chęć na pizzę, a jako że w sieciowych pizzeriach pizza jest tylko pseudo pizzą, zrobiłam swoją. dzisiejsza będzie ze szpinakiem i 'nibyserem' gouda.
ciasto:
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej białej
10 g świeżych drożdży
110 ml ciepłej wody (może też być pół/pół z mlekiem)
10 g cukru
15 g oliwy z oliwek
3 g soli
dodatki:
100 g startego sera (ja używam wegańskiej goudy)
garść liści szpinaku (może też być sałata jak ktoś lubi, ale sałatę wrzucić dopiero po upieczeniu lub zaraz przed wyjęciem z piekarnika)
sos pomidorowy (kroję pomidory, obieram ze skórki, wrzucam do garnka i rozgotowywuję. dodaję bazylii i tymianku. jeśli jest za rzadki dodaję 3-4 łyżki mąki zarumienionej wcześniej na łyżce oliwy z oliwek)
jak zrobić?
w wysokiej misce rozpuścić cukier i drożdże w ciepłej wodzie. dodać mąkę, cukier, oliwę oraz sól i dokładnie wymieszać. ugnieść ciasto i uformować w kulę. oprószone lekko mąką i przykryte ściereczką ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min (najlepiej w ciepłym pomieszczeniu). rozgniatamy ciasto na posmarowanej olejem blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min. ciasto smarujemy sosem, układamy następnie liście szpinaku i sypiemy na górę ser. Pieczemy 10 min w 180°C (w piekarniku z termoobiegiem).
lista tematów
wege pizza strona 2 z 2
ja polecam od siebie rucolę zamiast szpinaku, tez swietna.
Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.
do pizzy nie używamy mąki ciemnoziarnistej
drożdże tak ale ja bym dodał ich nawet jeszcze mniej...
nie wyrabiać ciasta z ciepłej wody, musi być zimna, wtedy ciasto lepiej jest wyrobić, poza tym gdy do ciepłej wody dodasz drożdże ciasto podczas pieczenia nie wyrośnie tak jak trzeba
teoretycznie to można pominąć...i od razu wkładać ciasto do pieca...nic takiego się nie stanie
Konto usunięte: rozgniatamy ciasto na posmarowanej olejem blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min.
a to już zupełnie bez sensu :)
zależy od grubości ciasta, ale z tymi 10 minutami to troszkę zaniżyłaś :D powinno być ze 3x więcej czasu
ja używam tylko mąki ciemnej.
raugi: nie wyrabiać ciasta z ciepłej wody, musi być zimna, wtedy ciasto lepiej jest wyrobić, poza tym gdy do ciepłej wody dodasz drożdże ciasto podczas pieczenia nie wyrośnie tak jak trzeba
zawsze droższe rozrabiam(i nie tylko ja) w ciepłej/letniej wodzie i rośnie idealne. a w wyrobieniu absolutnie mi nie przeszkadza.
raugi: teoretycznie to można pominąć...i od razu wkładać ciasto do pieca...nic takiego się nie stanie
teoretycznie tak robią pizzę w pizzeriach, a z prawdziwą pizzą nie ma ona nic wspólnego, dlatego też zaproponowałam mój przepis na super pizzę którą można zrobić wege lub nie, jak kto lubi.
raugi: zależy od grubości ciasta, ale z tymi 10 minutami to troszkę zaniżyłaś :D powinno być ze 3x więcej czasu
nie. moja pizza piekła się 10 minut z zegarkiem w ręku i była dobra. jeśli już to zależy od piekarnika.