1 czerstwa bułka
1 pęczek świeżej bazylii
500 g mięsa mielonego
1 jajko
sól , pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
2 op przetartych pomidorów (a 500g)
po szczypcie pieprzu kajeńskiego i cukru
bułkę pokroic w kostkę i namoczyć
bazylię umyć i posiekać
bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem , jajkiem i połową bazylii , posolić , popieprzyć i wyrobić
uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego
cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę
w dużym garnku rozgrzać olej , wrzucić cebulę i usmażyć ją na średnim ogniu , dodać czosnek i krótko go podsmażyć
wlać przetarte pomidory , całość zagotować , doprawić solą , pieprzem szczypta pieprzu kajeńskiego i szczyptą cukru . dodać klopsiki , przykryć garnek i gotować na małym ogniu 10 -15 min
przed podaniem popruszyć zupę resztą bazylii
mięso może być też baranie lub z piersi kurczaka , byle zmielone

smacznego





