moja mama ostatnio zrobiła taki obiad z drugim daniem w wersji 2 w1
1 czerstwa bułka
1 pęczek świeżej bazylii
500 g mięsa mielonego
1 jajko
sól , pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
2 op przetartych pomidorów (a 500g)
po szczypcie pieprzu kajeńskiego i cukru
bułkę pokroic w kostkę i namoczyć
bazylię umyć i posiekać
bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem , jajkiem i połową bazylii , posolić , popieprzyć i wyrobić
uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego
cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę
w dużym garnku rozgrzać olej , wrzucić cebulę i usmażyć ją na średnim ogniu , dodać czosnek i krótko go podsmażyć
wlać przetarte pomidory , całość zagotować , doprawić solą , pieprzem szczypta pieprzu kajeńskiego i szczyptą cukru . dodać klopsiki , przykryć garnek i gotować na małym ogniu 10 -15 min
przed podaniem popruszyć zupę resztą bazylii
mięso może być też baranie lub z piersi kurczaka , byle zmielone
smacznego
lista tematów
pomidorowa z klopsikami strona 1 z 2
Plus que hier , moins que demain.....
Modernizator- nowy rodzaj moda
Całkiem całkiem
Zacznijmy od tego, że kocham wszystko co pomidorowe. Tylko ta pomidorowa to pewnie taki bardziej krem, hm?
Niestety nie tknę mięsa mielonego, nawet jakbym je sama zmieliła... Obrzydza mnie ;d Ale pomidorówkę chętnie, z ryżem