Dopiero teraz zobaczyłem,że takie forum istnieje ;o
Lubicie chińszczyznę? Robicie sami ? Macie jakieś dobre,sprawdzone przepisy ?
Ja do tej pory robiłem kurczaka z warzywami i wyglądało to tak:
Lista potrzebnych produktów:
3-4 marchewki
pół pora
pieczarki / suszone grzyby Mun
cebula czerwona
pieprz
sól
przyprawa 5 smaków
sos sojowy
filet z piersi kurczaka
odrobina soku z cytryny
łyżeczka miodu
makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
Marchew pokroić w cienkie słupki ,wrzucić na patelnię,podsmażyć, posypać przyprawą pięciu smaków, potem wrzucić na patelnię pora i pieczarki(albo pokrojone kawałki grzybów Mun) i znowu posypać trochę przyprawą. Potem cebula i znów przyprawa. Na koniec zamarynowany w sosie sojowym,miodzie i soku z cytryny kurczak i makaron ryżowy. Wszystko mieszamy dokładnie na patelni i gotowe.
lista tematów
Chińskie żarełko. strona 1 z 3
Tylko kuchnie chińską czy ogólnie orientalną?
Chińską średnio, orientalną to każdym kątku po dziesiątku najwięcej na tajskiej.
Kurczak z ryżem oraz pomidorkami koktajlowymi, selerem i marchewką w sosie ananasowo-limonkowym.
Konto usunięte: Lista potrzebnych produktów:
3-4 marchewki
pół pora
pieczarki / suszone grzyby Mun
cebula czerwona
pieprz
sól
przyprawa 5 smaków
sos sojowy
filet z piersi kurczaka
odrobina soku z cytryny
łyżeczka miodu
makaron ryżowy
Jaka jest to przyprawa 5 smaków? Jakiej firmy? i co wchodzi w jej skład? Jakbyś mógłbyś podać ofkors.
Ile dodajesz? Bo on może doskonale zniszczyć potrawę :D
lubię, robię. wczoraj kupiłem jakiś lepszy makaron chiński, do tego mieszankę chińską hortexu warzywną, sos chiński, zamarynowałem pierś kurczaka (4 lyzki sosu sojowego, lyzka maki ziemniaczanej, 3 zabki czosnku) i voila ;D
koper włoski, gośdziki, anyż, cynamon i tzw. pieprz seczuański.
Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.
Undertaker: Bo ja do orientalne żarełka łączę curry, anyż, kmin rzymski, czosnek, chilli, kardamon oraz imbir.
ja daję curry, dodaje jeszcze szczypte chilli, jakas mieszanke suszonych pomidorów, fajny smak daje, pieprz biały albo ziołowy, goździki, pietruszka, szafran, tymianek i troche cynamonu, ostatni skladnik troche dziwny, ale wg mnie dobrze sie to komponuje jak robie na slodko/kwasno.
Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another.
Jak mogłeś !
Uwielbiam! Mam chyba z sześć książek o chińszczyźnie, często się posiłkuję fajnymi i kilkukrotnie sprawdzonymi przepisami stamtąd. Często jednak to fuzje różnych przypraw, dodatków smażonych w woku :D
Jednak są momenty kiedy mam ochotę w oparciu o prządny przepis usmażyć coś pysznego.
Tylko widziałam z kamisa do tej pory i taką kupuję - to mieszanka kopru włoskiego, pieprzu czarnego, goździków, cynamonu i kminu rzymskiego :)
Nie..
Kilka razy to tylko jadłam, mama to kupuje "z torebki", z Hortexu czy tam z jakiejś innej firmy, sama nie wiem jak to się robi i nigdy nie robiłam bo mi to nawet nie smakuje.
ale tak na oko to wiem, że na pewno tam był ryż i kurczak (podstawa chyba), te grzyby, marchewka, przyprawy, ale bez żadnego makaronu sojowego i na pewno bez miodu.