OdmowaDostepu
OdmowaDostepu
  14 kwietnia 2011 (pierwszy post)

Dzięęęęęęęę dooooooobry baaaaałdzooooo. :ziober2:

Z racji tego, iż dopiero rozpoczynam swoją przygodę z gotowaniem, jeśli ktoś będzie chciał wkleić tu jakikolwiek przepis, proszę z serduszkiem. :-D
Jestem oporna w tych sprawach i muszę mieć opisane dokładnie co, jak, co potem, ile tego, ile sramtego, po jakim czasie. Jak zobaczę tu gdzieś 'na oko', to chyba mnie krew zaleję i pokażę wzrok mordercy. Ale, żeby nie psuć tej jakże pięknej atmosfery. W szafce leży mi ryż i zastanawiam się w jaki sposób go wykorzystać. Wobec czego wszelkie pomysły na wykorzystanie ryżu mile widziane.

tenkju weri macz.

OdmowaDostepu
OdmowaDostepu
  14 kwietnia 2011
bng
bng: bardziej ryż z sosem niż risotto

To risotto, to co to? :-O

PRZEPRASZAM, ŻE JESTEM TAKA OPORNA! :rotfl:
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: To risotto, to co to? :-O

Podsmażasz w rondlu cebulę na oliwie, wsypujesz ryż do risotto arborio, smażysz żeby żeby się zeszklił i podlewasz stopniowo litrem bulionu żeby pęczniał . Smażysz cały czas gdzieś pół godziny, dodajesz parmezan albo inny ser, sól, pieprz , pietruszkę i gotowe :mrgreen:
OdmowaDostepu
OdmowaDostepu
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Podsmażasz w rondlu cebulę na oliwie, wsypujesz ryż do risotto arborio, smażysz żeby żeby się zeszklił i podlewasz stopniowo litrem bulionu żeby pęczniał . Smażysz cały czas gdzieś pół godziny, dodajesz parmezan albo inny ser, sól, pieprz , pietruszkę i gotowe

Skąd mam mieć bulion? Z kostki? :-O I co to tylko ryż z cebulą, serem i przyprawami. Zawsze wydawało mi się, że to ryż z mięsem i jakimiś warzywami, typu papryka itp.

ALU, A JAK SIĘ DUSI JABŁKA?
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Skąd mam mieć bulion? Z kostki? :-O I co to tylko ryż z cebulą, serem i przyprawami. Zawsze wydawało mi się, że to ryż z mięsem i jakimiś warzywami, typu papryka itp.

Najlepszy byłby naturalny ale od biedy może być kostka :D
Oczywiście że tam możesz dać papryki, mięsa i czegokolwiek, dałam Ci tylko przykład przecież :D o, patrz, na jesieni robiłam na przykład z dynią : http://alicja-w-kuchni.blogspot.com/2010/10/dyniowe-risotto.html :)
asexualna
asexualna
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: No, ale co. Mam zetrzeć jabłko, wrzucić do rondla, przykryć pokrywką i to się nazywa duszenie? :-O

Pokroić na niekreślone kawałki, ale nie zetrzeć :ziober2:
mmaryjka
mmaryjka
  14 kwietnia 2011

możesz też ugotować ryż z kurkumą i do tego dorzucić sobie jakiś warzyw. smacznie, zdrowo i kolorowo.
ja dorzucam paprykę, trochę cebuli, cukinię, marchewkę i trochę imbiru - wszystko kroję w paski/słupki, gotuję na parze lub wrzucam na patelnię grillową. później ryż na patelnię do tego może być pasta curry, warzywa i podsmażam. na koniec posypuję ziołami, ewentualnie sosem sojowym.

FejkiemJestem
FejkiemJestem
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: możesz też ugotować ryż z kurkumą i do tego dorzucić sobie jakiś warzyw. smacznie, zdrowo i kolorowo. ja dorzucam paprykę, trochę cebuli, cukinię, marchewkę i trochę imbiru - wszystko kroję w paski/słupki, gotuję na parze lub wrzucam na patelnię grillową. później ryż na patelnię do tego może być pasta curry, warzywa i podsmażam. na koniec posypuję ziołami, ewentualnie sosem sojowym.

kurkuma, imbir, papryka - niezła mieszanka, będziesz żyć wiecznie :D
mmaryjka
mmaryjka
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: kurkuma, imbir, papryka - niezła mieszanka, będziesz żyć wiecznie

po przeszczepie wątroby i serduszka na pewno!
MarianKozaky
MarianKozaky
  15 kwietnia 2011

z tego co wiem to z ryżu robi sie sake
jeśli nie to niech mnie ktoś poprawi

Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  15 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Wobec czego wszelkie pomysły na wykorzystanie ryżu mile widziane.

risotto. :tak:
OdmowaDostepu
OdmowaDostepu
  15 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Pokroić na niekreślone kawałki, ale nie zetrzeć

A, sprytne. :-D
Lepsze będą takie duszone z cynamonem i bitą śmietaną, czy takie starte? :woot:

Konto usunięte
Konto usunięte: kurkumą

:woot:
Widzę, że te kulinaria, to zdecydowanie nie mój poziom umiejętności. :rotfl:
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  15 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: OdmowaDostepu

Ania, na dobry początek gdy będziesz gdzieś w księgarniach albo antykwariatach kup sobie jakąś książkę kulinarną dla początkujących , wygodniej coś przeczytać z pewnego źródła niż mieć misz masz w głowie :D I jak sobie poukladasz plan co i jak to zabierz się do roboty :D
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.