OdmowaDostepu
OdmowaDostepu
  14 kwietnia 2011 (pierwszy post)

Dzięęęęęęęę dooooooobry baaaaałdzooooo. :ziober2:

Z racji tego, iż dopiero rozpoczynam swoją przygodę z gotowaniem, jeśli ktoś będzie chciał wkleić tu jakikolwiek przepis, proszę z serduszkiem. :-D
Jestem oporna w tych sprawach i muszę mieć opisane dokładnie co, jak, co potem, ile tego, ile sramtego, po jakim czasie. Jak zobaczę tu gdzieś 'na oko', to chyba mnie krew zaleję i pokażę wzrok mordercy. Ale, żeby nie psuć tej jakże pięknej atmosfery. W szafce leży mi ryż i zastanawiam się w jaki sposób go wykorzystać. Wobec czego wszelkie pomysły na wykorzystanie ryżu mile widziane.

tenkju weri macz.

Undertaker
Undertaker
  14 kwietnia 2011

Ryż w torebkach jest prosty, bo nie wymaga pilnowania czy żadnych kolejnych obróbek. Dodatkowo ryż dobre komponuje się z drobiem ( lecz nie gęsiną czy kaczym). Ryż to zazwyczaj sosy na śmietanie, bo musi być gęsty i nie może płynąć. W sumie podstawy ryżu, to eksperymentowanie z kuchnią orientalną smaczne przepisy i łatwe!

LeceWkulki
LeceWkulki
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: kurcze, nie wiem dlaczego, ale czuje ze to moja wina

nie obwiniaj siebie, moje marzenia same z siebie prysły jak bańka mydlana :smutny:
:ziober2:
Paweu
Paweu
  14 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: Ryż w torebkach jest prosty

ja widziałem krzywe ryże :D
asexualna
asexualna
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Wobec czego wszelkie pomysły na wykorzystanie ryżu mile widziane.

Ryż z kurczakiem curry wygrywa :ziober2:
OdmowaDostepu
OdmowaDostepu
  14 kwietnia 2011
RafoX
RafoX: kurczak w sosie słodko kwaśny z ryżem :D mniam :D

To jeszcze poproszę przepis dla opornych. :-D

Sebuch
Sebuch: kawalki kurczaka maczane w sezamie x3

I gdzie tu jest ryż? :wtf:

Konto usunięte
Konto usunięte: Aniu - czy ryż masz klasyczny czy torebkowy? :D

Yyyyyy. Mam taki w kartoniku, więc chyba torebkowy, ale skąd mam wiedzieć czym to się róźni? :-O

Konto usunięte
Konto usunięte: I czy ryż ma być podstawą dania ( typu zapiekany ryż z jabłkami ) czy dodatkiem ? :D

Obojętnie. Coś łatwego i smacznego. I żeby ładnie pachniało.
A, i zapomniałam, że nie mam piekarnika. :rotfl:

Konto usunięte
Konto usunięte: ryż jest spoko. a wódka z ryżu jeszcze lepsza

A wy o jednym :and:

Paweu
Paweu: możesz spróbować sprzedać go na sztuki :D

Mam tylko jedno opakowanie. :rotfl:

Prinz
Prinz: Zatrudnij Chińczyka do pracy, już masz pensję dla niego.

:rotfl:

Konto usunięte
Konto usunięte: Kupisz pierś z kurczaka, umyjesz ją, i pokroisz w małe kawałeczki. Potem podsmaż na oleju to mięso i jak się zrobi bielutkie, to dodaj ten sos śmietanowy, aż zgęstnieje i tak podduś na małym ogniu przez jakieś 5 min. Co prawda sos miałam taki z torebki

Dziękuję, wypróbuję.
A z tym podduszaniem, to o co dokładnie chodzi? :woot:

Konto usunięte
Konto usunięte: chilli con carne

:Woot:
OdmowaDostepu
OdmowaDostepu
  14 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: Ryż w torebkach jest prosty,

Chyba taki mam i jutro będę robić. Pewnie się nie uda. :rotfl:

Konto usunięte
Konto usunięte: Ryż z kurczakiem curry wygrywa

Czyli ryż z kurczakiem wygrywa. A coś na słodko? :-D
asexualna
asexualna
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Czyli ryż z kurczakiem wygrywa. A coś na słodko? :-D

W przedszkolu lubiłam ryż z duszonymi jabłkami i cynamonem :zabawa:
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Yyyyyy. Mam taki w kartoniku, więc chyba torebkowy, ale skąd mam wiedzieć czym to się róźni? :-O

No jak to czym?:rotfl:
Klasyczny jest sypki, zalewa się go wodą, odrobiną mleka i gotuje a potem wrzuca pod pierzynkę :D
A torebkowy zalewa wrzątkiem i czeka się 15 minut :rotfl:

Konto usunięte
Konto usunięte: A, i zapomniałam, że nie mam piekarnika.

TO ZNACZNE ZAWĘŻA pole wyboru :rotfl:
OdmowaDostepu
OdmowaDostepu
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: W przedszkolu lubiłam ryż z duszonymi jabłkami i cynamonem

Myślałam, że jabłka wystarczy zetrzeć i z bitą śmietaną podać. Jak się dusi jabłka? :-O
OdmowaDostepu
OdmowaDostepu
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Klasyczny jest sypki, zalewa się go wodą, odrobiną mleka i gotuje a potem wrzuca pod pierzynkę :D A torebkowy zalewa wrzątkiem i czeka się 15 minut

Aaaaaa. To ja mam na pewno torebkowy. :-D

Konto usunięte
Konto usunięte: TO ZNACZNE ZAWĘŻA pole wyboru

CO TY NIE POWIESZ. :rotfl:
bng
Posty: 1697 (po ~71 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
bng
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Wobec czego wszelkie pomysły na wykorzystanie ryżu mile widziane.

gotujesz ryż a do tego mięcho
smażysz pokrojoną pierś kurczaka na patelni z pokrojonym ananasem , papryką i pryzprawiasz do smaku dodajesz pomidory(konc. pomidorowy) trochę wody i masz własny sos słodko -kwaśny

Plus que hier , moins que demain.....

Modernizator- nowy rodzaj moda

asexualna
asexualna
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Myślałam, że jabłka wystarczy zetrzeć i z bitą śmietaną podać. Jak się dusi jabłka? :-O

W rondelku, nie? :O
OdmowaDostepu
OdmowaDostepu
  14 kwietnia 2011
bng
bng: gotujesz ryż a do tego mięcho smażysz pokrojoną pierś kurczaka na patelni z pokrojonym ananasem , papryką i pryzprawiasz do smaku dodajesz pomidory(konc. pomidorowy) trochę wody i masz własny sos słodko -kwaśny

Czyli to jest coś w rodzaju risotto?
OdmowaDostepu
OdmowaDostepu
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: W rondelku, nie? :O

No, ale co. Mam zetrzeć jabłko, wrzucić do rondla, przykryć pokrywką i to się nazywa duszenie? :-O
bng
Posty: 1697 (po ~71 znaków)
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 2
bng
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Czyli to jest coś w rodzaju risotto?

bardziej ryż z sosem niż risotto

Plus que hier , moins que demain.....

Modernizator- nowy rodzaj moda

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.