lista tematów
wielkanocnie - Klops z jajkiem strona 3 z 3
prosto na stół świąteczny ale nie tylko
szalenie prosty i smaczny :D
przepis i zdjęcie mojego autorstwa, więcej na blogu :D
-250 g mielonego mięsa wieprzowego
-250 g mielonego mięsa wolowego
-1 duża bułka namoczona w mleku
i odciśnięta
-1 jajko do masy
-2 -3 jajka ugotowane na twardo
-1 cebula skrojona w kosteczkę i obsmażona
-sól, pieprz
-łyżeczka suszonego lubczyku, majeranku
-papryka czerwona
- bułka tarta do obsypania
1. Mięso mielone mieszamy z cebulą, odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawiamy na gęstą masę ( jak mielone ).
2. Na blacie formujemy mniej więcej prostokąt z mięsa, układamy na nim jajka w szeregu i delikatnie zwijamy formując roladę.
3. Posypujemy bułką tartą z każdej strony, wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, przykrywamy wierzch folią aluminiową.
4. Pieczemy godzinę w 220 stopniach, a potem jeszcze 15 minut bez przykrycia.
Zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej smakuje na zimno, krojony w plastrach, ale na ciepło też smaczny :D
Andreina: Się tak zastanawiam...
Napisałaś, że przepis Twój, prawda?
To samo robiłam w szkole na zajęciach jakiś miesiąc temu. Z przepisu, który znajdował się w książce...Wszystko to samo, tylko, że bez papryki. Potrawa fachowo nosi nazwę "jaskółcze gniazdo".
Ogólnie potrawa, jak potrawa, zwykłe jajko obtoczone mięsu, nic specjalnego. Ale w smaku dobre, nie powiem...
RedTea?
Czy to ta słynna RedTea z indeksem w zawodówko-studiach?