DomesticGoddess
DomesticGoddess
  13 kwietnia 2011 (pierwszy post)
:ninja:

prosto na stół świąteczny ale nie tylko :mrgreen:
szalenie prosty i smaczny :D
przepis i zdjęcie mojego autorstwa, więcej na blogu :D



-250 g mielonego mięsa wieprzowego
-250 g mielonego mięsa wolowego
-1 duża bułka namoczona w mleku
i odciśnięta
-1 jajko do masy
-2 -3 jajka ugotowane na twardo
-1 cebula skrojona w kosteczkę i obsmażona
-sól, pieprz
-łyżeczka suszonego lubczyku, majeranku
-papryka czerwona
- bułka tarta do obsypania

1. Mięso mielone mieszamy z cebulą, odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawiamy na gęstą masę ( jak mielone ).
2. Na blacie formujemy mniej więcej prostokąt z mięsa, układamy na nim jajka w szeregu i delikatnie zwijamy formując roladę.
3. Posypujemy bułką tartą z każdej strony, wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, przykrywamy wierzch folią aluminiową.
4. Pieczemy godzinę w 220 stopniach, a potem jeszcze 15 minut bez przykrycia.

Zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej smakuje na zimno, krojony w plastrach, ale na ciepło też smaczny :D
Undertaker
Undertaker
  13 kwietnia 2011

ojjaaaaa moja babcia to robiła, ale to był jej przepis na sylwester :ninja:
Zjadłbym nawet na następstwa zdrowotne :D

DomesticGoddess
DomesticGoddess
  13 kwietnia 2011
Undertaker
Undertaker: Zjadłbym nawet na następstwa zdrowotne :D

Czytałam że masz uczulenie na jajca :and:
Zrob z marchewką kiedyś jak pisalam wcześniej Sylwii tez jest pyszne :D
Undertaker
Undertaker
  13 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Zrob z marchewką kiedyś jak pisalam wcześniej Sylwii tez jest pyszne :D

Tu już można kombinować :ninja:
Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  13 kwietnia 2011

Fajnie to wygląda, strasznie czyste zdjęcie, jakiś dobry aparat? :ziober2:

DomesticGoddess
DomesticGoddess
  14 kwietnia 2011
Motylkowa
Motylkowa: Fajnie to wygląda, strasznie czyste zdjęcie, jakiś dobry aparat?

Zawsze robię zdjęcia jedzeniowe na bloga canonem eos 300d :D
Paulina
Posty: 2768 (po ~117 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 59
Paulina
  14 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Zawsze robię zdjęcia jedzeniowe na bloga canonem eos 300d :D

Zapodaj gdzieś link do bloga, poczytam sobie. :mrgreen:
Co do aparatu to z tego co wiem to canony najlepsze, chciałam też kupić, ale coś odłożyć nie mogę.. ;c
NuTiiiiii
Posty: 70111 (po ~86 znaków)
Reputacja: -1080 | BluzgometrTM: 51
NuTiiiiii
  15 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Klops z jajkiem

Dobry do wódy :)

Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało :ziober2:
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek :pilka:

Andreina
Andreina
  15 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: przepis i zdjęcie mojego autorstwa, więcej na blogu :D

Się tak zastanawiam...
Napisałaś, że przepis Twój, prawda?
To samo robiłam w szkole na zajęciach jakiś miesiąc temu. Z przepisu, który znajdował się w książce...Wszystko to samo, tylko, że bez papryki. Potrawa fachowo nosi nazwę "jaskółcze gniazdo".

Ogólnie potrawa, jak potrawa, zwykłe jajko obtoczone mięsu, nic specjalnego. Ale w smaku dobre, nie powiem...

:zonk:
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  15 kwietnia 2011
Andreina
Andreina: Napisałaś, że przepis Twój, prawda? To samo robiłam w szkole na zajęciach jakiś miesiąc temu. Z przepisu, który znajdował się w książce...Wszystko to samo, tylko, że bez papryki. Potrawa fachowo nosi nazwę "jaskółcze gniazdo".

LOL'D :rotfl:
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  15 kwietnia 2011
Andreina
Andreina: Potrawa fachowo nosi nazwę "jaskółcze gniazdo".

Ah i a ja za jaskółcze gniazda uważam kotelty mielone z jajkiem w środku a nie pieczony klops :D
:zonk:
Paweu
Paweu
  15 kwietnia 2011
Andreina
Andreina: Wszystko to samo, tylko, że bez papryki.

to rzeczywiscie to samo :crylol:
osmieszylas sie tak motzno :rotfl:
Andreina
Andreina
  15 kwietnia 2011

Wybacz, mój błąd, wygląda identycznie... I identycznie robione z tym, że to jest pieczone, a tamto smażone...

Andreina
Andreina
  15 kwietnia 2011
Paweu
Paweu: to rzeczywiscie to samo osmieszylas sie tak motzno

Zostawię to bez komentarza...
DomesticGoddess
DomesticGoddess
  15 kwietnia 2011
Andreina
Andreina: Wybacz, mój błąd, wygląda identycznie... I identycznie robione z tym, że to jest pieczone, a tamto smażone...

:rotfl::rotfl:
spoko :D
Paweu
Paweu
  15 kwietnia 2011
Andreina
Andreina: to jest pieczone, a tamto smażone...

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.