znalazłam w gazecie przepis i chyba spróbuję to zrobić... uwaga, przepisuję
Składniki na 4 porcje:
* 50 dag makaronu (np. świderki, ale mogą być rurki lub muszelki)
* 1 kg kiszonej kapusty
* 1 kg pieczarek
* 2 cebule
* kminek
* sól, pieprz
* olej do smażenia
* 30 dag twardego żółtego sera
* pikantne sosy: keczup, chili lub sos z czerwoną pastą curry
* natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj w dużej ilości wrzącej osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i przestudź. Ponieważ makaron będzie jeszcze zapiekany, powinien być al dente. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Kiszoną kapustę pokrój (jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją opłukać), dodaj odrobine kminku, ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki (nie musisz ich myć, wystarczy zdjąć z nich skórkę). Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki i smaż mieszając, aby odparował z nich sok. Pod koniec smażenia przypraw niewielką ilością soli i pieprzu, dodaj kapustę i duś chwilę razem pod przykryciem.
3. Na żaroodporne talerze przełóż ugotowany makaron, na nim równomiernie rozłóż kapustę z pieczarkami. Wierzch posyp tartym żółtym serem. Tak przygotowane porcje wstaw do kuchenki mikrofalowej lub piekarnika i zapiekaj, aż ser się roztopi (ok. 15 minut w temp. 180 st). Podawaj z ostrym sosem i zieleniną.
Może być dobre :)
lista tematów