znalazłam w gazecie przepis i chyba spróbuję to zrobić... uwaga, przepisuję
Składniki na 4 porcje:
* 50 dag makaronu (np. świderki, ale mogą być rurki lub muszelki)
* 1 kg kiszonej kapusty
* 1 kg pieczarek
* 2 cebule
* kminek
* sól, pieprz
* olej do smażenia
* 30 dag twardego żółtego sera
* pikantne sosy: keczup, chili lub sos z czerwoną pastą curry
* natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj w dużej ilości wrzącej osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i przestudź. Ponieważ makaron będzie jeszcze zapiekany, powinien być al dente. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Kiszoną kapustę pokrój (jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją opłukać), dodaj odrobine kminku, ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki (nie musisz ich myć, wystarczy zdjąć z nich skórkę). Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki i smaż mieszając, aby odparował z nich sok. Pod koniec smażenia przypraw niewielką ilością soli i pieprzu, dodaj kapustę i duś chwilę razem pod przykryciem.
3. Na żaroodporne talerze przełóż ugotowany makaron, na nim równomiernie rozłóż kapustę z pieczarkami. Wierzch posyp tartym żółtym serem. Tak przygotowane porcje wstaw do kuchenki mikrofalowej lub piekarnika i zapiekaj, aż ser się roztopi (ok. 15 minut w temp. 180 st). Podawaj z ostrym sosem i zieleniną.
Może być dobre :)
lista tematów
ZAPIEKANKA MAKARONOWA [postne danie] strona 2 z 3
Undertaker: Łazanki to moja zmora stołówki w podstawówce, połączenie makaronu i kapusty nie dla mnie :D
Miałam to samo, całe życie kojarzyło mi się ze stołówką, ale jak kiedyś zrobiłam to mi zasmakowało. Niestety tylko Paweł podziela ten osąd, reszta rodziny ucieka przed łazankami gdzie pieprz rośnie