Ktoś doradzi, coś poradzi? strona 2 z 2
LostOf tak ogólnie to co chcesz fotografować i podaj jaki masz obecnie sprzęt. Łatwiej będzie coś doradzić
Przyrodę [makro- z tym sobie radzę i krajobrazy-14mm f3.5 i konwerter x0.45 HD pozwoli mi na osiągnięcie efektu ogniskowej ok 8mm, rozszerzenie szerokokątne] i o ile sprzęt pozwoli dzikie zwierzęta [głównie ptaki- ogniskowa min. 300mm stąd pomysł, mało trafiony z uwagi na wartość przysłony obiektywu z tele x2]. Ale już sobie z tym również poradziłem. Zakupiłem wczoraj Sigmę 135-400 APO DG a jutro nabywam x0.45 HD. Więc po moich zmartwieniach póki co. Nie mniej cieszy mnie bardzo, że znalazło się kilka osób które chciało pomóc, oczywiście jeśli będę mógł odwdzięczę się tym samym. Fotografuję Olkiem [Olympus] serii E z mocowaniem 4/3, a zdjęcia są dostępne z albumie "fotografie" na moim profilu. Oczywiście spostrzeżenia co do nich, również mile widziane. No i to raczej zamyka temat. Pozdrawiać
wydaje mi się, że jak z 14mm zrobisz 8 poprzez konwerter, to krawędzie będą tak rozmyte i zniekształcone, że nie dasz rady patrzeć na zdjęcia tym robione. i nawet jeśli ten konwerter kosztuje 130zł (na szybko w allegro), to będziesz żałował wydanych pieniędzy.
Olkiem z systemem 4/3 i ogniskową 400mm razy mnożnik x2 da 800mm no to możesz już sporo zdziałać no i masz AF który do ptaków jest bardzo przydatny. Konwerter x0,45 to wg mnie raczej chybiony pomysł, zrobi niezłe abberacje i dystorsje nie mówiąc o strat w ostrości. Ja bym poczekał i dozbierał na jakiś obiektyw szerokokątny z drugiej strony u Olka ciężko z tym.
9-18 ZD ok. 1100zł. [Sigma mnie tyle samo pociągnęła prawie więc odpada]
Pracuję nad tym:)
Znalazłem konwerter 0.45 HD NOWY [nietrafiony prezent] wartości 249zł+ przesyłka w poznaniu za 45zł. Z tego co się orientowałem po zdjęciach widzianych u producenta [ choć nie do końca im jakoś ufam] nie widziałem żadnych zmian [zniekształceń lub strat w ostrości] więc nie są one znaczące lub dobrze zakamuflowane [żeby się sprzedało]. A z uwagi na to że 45zł, to mogę chyba sobie poświęcić [a efekt z 14mm f3.5 przy dobrym świetle powinien być zadowalający]. Mam taką nadzieję bynajmniej... Właśnie dodaję nowy temat, mam nadzieję, że znajdą się zainteresowani przeczytaniem i przybyciem. Zapraszam
Witam! Wczoraj [biorąć pod uwagę ile już mam go,to najwyższy czas był. Ale że foto robię częściej niż wchodzę na portale to myślę że nie jest jeszcze źle:)] zrobiłem próbne foto konwerterem, efekt taki jak się spodziewałem: brak
i Dla ciekawych jutro mogę wrzucić te zdjęcia [ albo lepiej napisać jak znów tu zajrzę..]. Brak wpływu na AF przy kiepskiej niedzielnej pogodzie [tak samo szybki i dokładny]. Zdjęcie bez i z są identyczne jakościowo ale z konwerterem myślę, że zamierzony efekt ok 8-9 mm udało mi się osiągnąć, pozdrawiamto pokaż jak wyszło :)
w sumie braku problemów z AF się nie dziwie na F2.8-4 nawet dla 15mm hiperfokalna to 3-4metry na apsc.
Jeśli dasz radę, to pokaż jak wygląda 'przerysowanie' na kształt czegoś takiego https://flic.kr/p/78fWKZ
zwróć uwagę, że w rogach wcale nie ma szału, ale to jest normalne (mniej lub bardziej).
LostOf. raczej dobrze go założyłeś ale przy tego typu konwerterach takie winietowanie to normalna rzecz, dystorsja też spora się zrobiła, ostrość trudno stwierdzić bo to miniatury i nie stosuj filtrów jak nie musisz bo one tylko powiększą efekt winietowania.
Zauważ, że z prawej stony jest większa część zakryta czarną powieszchnią niż z lewej [musiałem go jakoś krzywo założyć]
Co do ostrości to nie zauważyłem zmian/różnic w pełnym rozmiarze zdjęcia
To fakt, tu zniekształcenia są widoczne,a co do przerysowań postaram się coś w tym temacie również przedstawić, wg w.w. przykładu [bardzo dobrego zdjęcia tak swoją drogą]
Niestety doba mi się ostatnio za krótka robi, również w weekendy [ale to przejściowe] a w każdym wolnym momencie i tak staram się po szkło sięgać. w tym przypadku tylko przykłądowo na byle czym, ale mam już trochę dobrych zdjęć, więc jak niedługo czas pozwoli to pokażę, licząc oczywiście na wasze cenne spostrzerzenia i krytykę, którą jeśli zasadna, chętnie przyjmę. Pozdrawiać i dziękować za zainteresowanie