jaka lustrzankę na poczatek? strona 2 z 3
Dzisiaj wpadły mi w oko: Canon1100d , Canon EOS 100k , SONY DSLRA200w : co o nich myślicie?
jak masz w body to masz z kazdym szklem nie musisz placic z zalozenia wiecej za kazde szklo ze stabilizacja tak gdzieś do 200mm obie stabilizacje są podobnie sprawne dalej lepsza będzie ta w szkłach z dodatkowych plusów stabilizacji szkła jest to ze w wizjerze widzisz ustabilizowany juz obraz co ulatwia kadrowanie w przypadku stabilizacji w body tego nie widać chyba ze na LV
Zawsze lepiej jak body ma vr niż go nie ma ale tak jak pisałem Nikon i Canon stosują jedynie stabilizację w szkłach
O zgrozo, 70-200 nie nadaje się do portretów. :D I lepszy jest 18-105 do tego. :D Nieźle Cie wydymali w tym sklepie. Ja mam 70-200 tamrona, i powiem tak, zamieniam go tylko z 85/1.8 jeśli chodzi o portret. No chyba ze robię w klubie to 50/1.8 ale to już raczej nie portrety a popiersia mi wychodzą. Ciekawe a propos co to za 70-200 było, bo to szkło zaczyna się od ~2k i zdecydowanie wolałbym je od nikonowskiego 18-105.
glupot Ci na opowiadali 70-200 lepszy bedzie do portretu niz 18-105 tyle że 70-200 to cena koło 2 tysięcy (za tamrona, sigme) bo systemowe to jeszcze dużo więcej a 18-105 to spacer zoom czyli do wszystkiego i do niczego jednocześnie co nie wyklucza tego że portret nim zrobisz zreszta i 18-55 da sie zrobić ale nie sa to typowe szkła portretowe na pewno.
fajny zakres portretowy z zoomów to by była sigma 50-150 a inaczej to 85 1.8D która jest bez sensu do aparatu który posiadasz ewentualnie 50 1.8G lub 50 1.4G od biedy nikkor 105 2.8g i tyle ze szkieł które są w przystępnej cenie w zasadzie
Joker da się canona 70-200 4.0 za około 2100 kupić.
Niewczi i tak jak Ci pisałem ja albo joker, jasne ze zrobisz 18-105 portrety, ale przy ogniskowej 105 światło masz 5.6, a 70-200 ma stałe światło duża ogniskową więc i rozmycie będzie piękne, czego powiem CI szczerze raczej cięzko będzie Ci uzyskać tym szkłem które posiadasz. :)
weź, jakąś używaną cyfrówkę Canona, i do tego lustrzankę analogową z pentaxa. Tanie obiektywy do tej drugiej plus dużo lepsza rozpiętość tonalna i lepsze odwzorowanie. Cyfrówka do tego by cykać dużą ilość zdjęć. Analog by planować i robić dobre zdjęcia.