Witam .jestem poczatkujaca i chcialabym kupic lustrzanke . nikona 3100 z obiek .18- 105 a nie 55. czy to dobry wybor?
lustrzanka strona 1 z 3
ja polecałabym Canona 400d , 500d , 350d , 450d. a Nikona nie polecam, ponieważ wywołuje dużo szumów. moim zdaniem Canon najlepszy. ; ) pozdrawiam i życzę dobrego wyboru. ; )
raczej to zalezy do czego ona bedzie go uzywać... przeciez nie we wszystkich rodzajach fotografii potrzebne jest wysokie iso.
mozesz też kupić jakąś hybryde.
wiedz ze lustrzanka to prawdziwa skarbonka (jak mi mówili na początku to sam nie wierzyłem - potem sam sie przekonałem) wiec jeśli nie masz kasy to sobie daruj.
Zwłaszacza jak chciałabyć zacząć od systemu Nikona. Tam sprzęt jest dobry ale również b. drogi:)
Najlepiej poczytaj nt. lustrzanek, fotografii, technik itp i zobaczysz czy Cie to kręci czy nie.
a jesli chcesz robic zdjęcia na full auto typu klik i zrzucanie na kompa to sie nie opłaca wydawać tyle kasy na lustrzanke.
wybór dobry. Możesz też wybrać Canona...Sony...Pentaxa...wybór jak między Audi a BMW...zobacz, który ładniejszy ;)) i bierz. Obiektyw 18-105 pozwoli Ci robić zdjęcia pejzażowe, natomiast na maksymalnej ogniskowej, czyli 105 będzie to dobra portretówka.
http://zasina.art.pl/
oczywiscie ze tylko 18-105 bo ten 55 to dno ;d
a zdj . mi trzeba robic i w domu i krajobraz. wszystko po prostu. ;] . jestem poczatkujaca i narazie nie chce wywdawac za duzo kasy .
Obiektywy są porównywalne :) Ten 18-105 jest ciut lepszy, ale nie jest super ostry.
18-105 daje CI większy zakres ogniskowej, przez co będziesz mogła zrobić lepszy fragment np element wierzy, lub ptaka na drzewie. W obecnym stanie niezależnie co wybierzesz czy canona czy nikona bo to iso o którym tak wspomniała osoba która nie ma pojęcia nic o fotografowaniu będziesz używać (wyższego) tylko przy słabych warunkach atmosferycznych a róznica pomiędzy aparatami nikon i canon to jakieś max 5% jeśli chodzi o szumy. I to nie na przewagę czyjąś. (chodzi mi o zbliżone modele cenowo)
Chcesz tego Nikona, bierz nikona. Znasz kogoś kto ma canona i ma fajne szkła i Ci użyczy bierz canona. Jedynym plusem jeśli chodzi o canona wobec nikona to ze w body masz silnik do af'a czy jak to się nazywa. Więc i obiektywy są tańsze.
mi nie chodziło o sam fakt używani wysokiego ISO, bo to logiczne jest, że kiedy trzeba to się takiego używa, ale o założenie z góry, że nikon szumi...
Co do tematu... lepiej kupić lepszy obiektyw i tańszy korpus, niż odwrotnie.
Każda marka ma swoje zalety, których nie posiada konkurencja... canon ma silnik AF w korpusie, sony ma stabilizację w korpusie przez co obiektywy są tańsze itp itd
wejdź sobie na http://pl.pixel-peeper.com/
Masz tam przykładowe zdjęcia z różych korpusów i różnych obiektywów, które możesz sobie porównać i ocenić.