Mam pytanie, odnośnie filtra Hoya
czy opłaca sie zainwestować w taki : KLIK
w ogóle używacie ?
co byście polecili dla średnicy 58mm - najlepiej podajcie pełną nazwe rekomendowanego przez Was filtra.
lista tematów
F I L T R - pytanie strona 1 z 3
Konto usunięte: a mozna gdzies zobaczyc jego efekty ?
tzn czy masz jakies przykladowe zdjecie z filtrem oraz bez ?
uv to działanie ochronne na pewno nic nie polepszy chyba ze pstrykasz w gorach
zasada jest taka ze dobry UV nie pogarsza obrazu a zły już tak(łapie flary etc)
ja na tanie obiektywy nie zakładam uv bo bez sensu IMO
joker4444: uv to działanie ochronne na pewno nic nie polepszy chyba ze pstrykasz w gorach
zasada jest taka ze dobry UV nie pogarsza obrazu a zły już tak(łapie flary etc)
ja na tanie obiektywy nie zakładam uv bo bez sensu IMO
czyli co zrobic by np uzyskac taki efekt jak na przykladzie nizej
jaki filtr kupic ? co bys osobiscie polecil ?
ogolnie jak robisz krajobraz z niebem i duza rozpietosc tonalna zeby nie przepalic to szara połówka
polaryzacyjny głownie eliminuje odbicia z szyb czy tafli wody
czyli cos tego typu
http://www.allegro.pl/item857466226_filtr_polowkowy_szary_nd4x_58mm_jakosc_marumi.html
?
dopytuje tak bo nie chce kupic cos co nie bedzie mnie zadowalac, tzn nie osiagne efektu o jakim myslalem
mniej więcej coś takiego, tylko że filtry najlepiej kupuj osobiście, bo nieznam wszystkich firm, ale nieraz jak się weźmie taki filtr pod światło, to widać odcień buraczkowy a nie typowo szary
Do tego pierwsze zdjęcie z tej strony wygląda na HDR czyli pewnego rodzaju przeróbkę, co może też być wykorzystane, żeby przyciągnąć klienta
żeby zachęcić klienta ;)
filtr polaryzacyjny filtruje wszystkie inne światła, które wpadają pod innym niż prostopadłym kątem do obiektywu co powoduje pewną "płaskość" czy "matowość" zdjęcia (nie wiem jak to nazwać, a nie mam przykładu pod ręką), za to filtr UV miał znaczenie ale przy kliszy, w cyfrakach robi jako ochronny
dla ładniejszego efektu może być jeszcze kombinacja dwóch filtrów: szarej połówki i polaryzacyjnego, ale wtedy trzeba wydłużyć trochę czas naświetlania