lista tematów
Pomocy strona 4 z 6
nikon d40, stosunkowo nowy, bezwypadkowy
problem tkwi w tym, że na ustawieniach manualnych rejestruje tylko czarny ekran, zdjęć nie ma, niezaleznie od jakichkolwiek kombinacji parametrow eksopzycji czy zastosowanego obiektywu.
zaznaczam iż o technikach działania lustrzanki dopiero się uczę więc jeżeli rozwiązanie problemu jest banalnie proste to proszę się nie śmiać, z góry dziękuję ;)
p.s. dodawałam już ten temat rano, ale jakoś go nie ma o.O
O Bokehu nic nie powiem bo robilem glownie krajobrazowe wiec na otwartej przyslonie, mnie jego ostrosc nie przypadla do gustu, moze jakis egzemplarz mialem nie teges, uzywalem z d90tka...moze portrety w jego przypadku bardziej Ci sie sprawdza, sam jestem ciekaw...
http://images.google.pl/images?q=bokeh&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=pl&tab=wi
rozmycie (te kółeczka, bądź po modyfikacji sercucha etc;p)
do portretu to sie IMO nie nadaje zdecydowanie za krotkie przerysowania beda katastrofalne nawet 50 przy ciasniejszym niezle przerysowuje
dlaczego nie wzielas 50 ?? jak ogladam Twoje foty bardziej by Ci się przydała do tego co robisz
ja też się do niego przymierzam Nju za 750 zł a 50tka z motorkiem 1300 zł więc
Mogę kupić 35 mm za 750 zł a za jakieś 500 zł 50mm 1.8 D i ostrzyć jak do mnie wizjer mrugnie :) Jeszcze kaski zostanie :)
Co do ostrości 35 mm to parę sampelków
Powiem tak 35 mm jest ostra i jak za te pieniądze naprawdę przyzwoita ALE zgodzę się że 50mm 1.8D jest ostrzejsza ale w wersji z motorkiem dużo droższa więc co kto woli albo kompromis i zabawa otworkiem . Albo 50mm aka Żyleta
joker4444: do portretu to sie IMO nie nadaje zdecydowanie za krotkie przerysowania beda katastrofalne nawet 50 przy ciasniejszym niezle przerysowuje
dokladnie
dlatego kupilem go do lanskejpów ale i tak srednio sie nadawal wiec sprzedalem
Konto usunięte: Powiem tak 35 mm jest ostra i jak za te pieniądze naprawdę przyzwoita ALE zgodzę się że 50mm 1.8D jest ostrzejsza ale w wersji z motorkiem dużo droższa więc co kto woli albo kompromis i zabawa otworkiem . Albo 50mm aka Żyleta
nie moge dojsc ktore zdjecia robilem tym szklem, jak cos znajde to Wam wrzuce, ale to na pewno nie dzisiaj, 50mm ostrzy o wieeeele lepiej, to prawda...ja na szczescie nie mam problemu z srubokretem wiec cenowo wychodzi mi taniej 50-tka, ktora zreszta posiadam w wersji 1.8 i 1.4, 35 uzywalem z...hm, jakies 2-3 miesiace i sprzedalem.
http://a.img-dpreview.com/gallery/nikon_35_1p8_samples/dsc_0592_acr.jpg
sam widzisz jakie to ostre ;p
...kuva, brak edycji posta mnie dobija :))
sam widzisz jakie to ostre ;p
...kuva, brak edycji posta mnie dobija :))
Konto usunięte: Czyli co 1300 zł z kieszeni za 50taka z motorkiem to mi się nie uśmiecha...
Noo chyba że 35mm AF-S plus 50tka 1.8 D i klapać na potwierdzeniu ostrości...
Sam nie wiem ale na wiosnę chcę kupić na pewno ... Ale co to jeszcze nie wiem
nie myslales o zmianie puszki na raty chocby na cos z srubokretem?
...1300zl za 50mm f1.8 to duzo, za tyle bys kupil f1.4 normalnie pewnie jakbys poszukal dobrze, ja bym chyba bral 50tke, kiedys korpus zmienisz pewnie na lepszy np d90 a wtedy 50mm 1.8 jak znalazl, a ze bez srubokreta to do przezycia, przy landskejpach zupelnie spoko jak ostrzysz w nieskonczonosc, a przy portretach poprobujesz i sie wyrobisz spokojnie, tak mi sie wydaje no ale zdecydowac musisz sobie sam.