lista tematów
Pomocy strona 2 z 6
nikon d40, stosunkowo nowy, bezwypadkowy
problem tkwi w tym, że na ustawieniach manualnych rejestruje tylko czarny ekran, zdjęć nie ma, niezaleznie od jakichkolwiek kombinacji parametrow eksopzycji czy zastosowanego obiektywu.
zaznaczam iż o technikach działania lustrzanki dopiero się uczę więc jeżeli rozwiązanie problemu jest banalnie proste to proszę się nie śmiać, z góry dziękuję ;)
p.s. dodawałam już ten temat rano, ale jakoś go nie ma o.O
Konto usunięte: taki efekt jak dziecko sobie kupi lustrzanke bo to trendi i jazzy i w ogole kól i na czasie!
super, tylko że chodze do technikum fotochemicznego i raczej wiem co to przysłona i cz. naświetlania, a lampa nie chce się wyłączyć co też należy do problemu ale już nie o tym chcialam pisać i weż mi tu nie wkrecaj że jestem kół czy coś, bo nie o to chodzi. szukam pomocy na temat czarnych zdjęć na manualu a nie jakiejś krytyki. jakbyś czytał generalnie cały wpis to byś widział że zaczynam, ucze sie 4 miesiace niecałe i chyba mam prawo popełniać błędy.
joker4444: czyli tylko podgladu zdjęcia nie ma ?
po zgraniu na kompa juz je widac ??
w jpg czy raw robisz w ogóle?
No właśnie jak zrobisz zdjęcie i naciśniesz przejście do zdjęć to pokazuje Ci się numer zdjęcia w rogu i jest ono czarne ? A co jak wrzucisz na kompa masz czarne foto ?
Dziwaczne to wszystko ....
Wejdź sobie w ustawienia aparatu i zresetuj go albo ... chyba sie naciska razem klawisze oznaczone na zielono albo coś mi się przywidziało nie wiem istrukcji nie mam przed oczami
Konto usunięte: super, tylko że chodze do technikum fotochemicznego i raczej wiem co to przysłona i cz. naświetlania, a lampa nie chce się wyłączyć co też należy do problemu ale już nie o tym chcialam pisać i weż mi tu nie wkrecaj że jestem kół czy coś, bo nie o to chodzi. szukam pomocy na temat czarnych zdjęć na manualu a nie jakiejś krytyki. jakbyś czytał generalnie cały wpis to byś widział że zaczynam, ucze sie 4 miesiace niecałe i chyba mam prawo popełniać błędy.
pierdu pierdu, nie umiesz i koniec, co ma byc zepsute niby? co lampa zepsuta bo sie nie wylacza? jaaasne
ekran zepsuty bo pokazuje tylko zdjecia z trybu auto a z innego juz nie? jaaasne, moze jest wybredny, hę? :D
rozumiem ze sie uczysz, ale na Boga...pozytaj instrukcje obslugi albo cos, nie wiem, bo zakladam sie ze nic tam nie jest zepsute...
Konto usunięte: nie wiem który z was namawiał mnie na kupno używanej d80, ale to jest przykład, dlaczego bym nie kupiła używanego aparatu :PP
ja tez Cie namawialem, i slusznie robilem bo D80 to swietny aparat, wiadomo ze po pierwsze sprawdzasz przed zakupem, po drugie kupujesz od kogos kto umie sie tym poslugiwac a nie od szalonej nastolatki ktora dostala aparat od mamy i taty
Konto usunięte: nie wiem który z was namawiał mnie na kupno używanej d80, ale to jest przykład, dlaczego bym nie kupiła używanego aparatu :PP
napisze jedno wiekszosc uszkodzen to z winy uzytkownika(i ze masz gwarancje nic nie zmieni szczegolnie ze to nikon i ich serwis ) jak kupisz uzywke i jest wada wykonania ze mialo sie cos popsuc to juz pewnie sie popsulo ale Twoj wybor
Ja wole 3 letniego uzywanego mercedesa a Ty nowa dacie logan ;)
po zgraniu na kompa nadal są czarne.
robie w jpg ale zmieniając na raw nic nie daje
nie byuł używany ^^ stosunkowo nowy tzn mam go juz jakiś czas
ja również. po prostu jestem z tym zielona i na manualu jak czarne jest tak jest :(
nie pamietam juz bo d40-tki nie mam od poltora roku, ale...chyba tez mial swiatlomierz...to taka skala na dole wizjera jest plusik, minusik i kreseczki...jak ustawisz odpowiednio ekspozycje, czyli dobierzesz odpowiedni czas naswietlania do odpowiedniej przyslony to siwatlomierz powienien wskazywac srodek skali, wtedy zdjecie bedzie poprawnie naswietlone, zapraszam do instrukcji obslugi !
...poza tym polecam ksiazki Bryana Petersona, napisane latwym jezykiem, bogato ilustrowane, niedrogie 5 ksiazek o roznej tematyce: ekspozycja bez tajemnic, czas naswietlania bez tajemnic, kreatywna fotografia bez tajemnic, fotografia portretowa bez tajemnic i makro i fotografia zblizeniowa bez tajemnic. Zakup albo popros o nie na gwiazdke, polecam...
ja na początku jak zaczynałam tryb manualny to też mi wychodziło czarno, kwestia dobrania ustawień jak się zorienowałam później, przesłona na max ustawiona i się dziwiłam xd