Przymierzam się do kupna aparatu będzie to najpewniej jedenz wyżej wymienionych.
Moje pytanie: Jaki obiektyw stałoogniskowy w rozsądnej cenie będzie do niego pasował. Proszę o pomoc.
Nikon D40,D60... czy będzie pasował? strona 2 z 2
ja mam d40 + 50mm f/1.8 i oczywiscie pasuje, z tym ze nie działa AF, jesli nie chcesz sie 'meczyc' jego brakiem to nie kupuj ;)
a jakąś stałkę do portretów z wbudowanym af w rozsądnej cenie znajdę?
czy to raczej połączenie niemożliwe ;> ?
poszukaj w sieci w komisach , ze szkłem nie ma problemu tam fotoreportezy za rok wytrą pierscienie w w zoomach ale używany obiektyw portretowy powinnien cie zadowolić bo o zkła każdy raczej dba a jeżeli chcesz dobre szklo portretowe tyle że manualne to za bodaj 800pln kupisz samyanga 85 bodaj ze światłosiłą 1,4 ale to do nikona ma być?
Tylko to na aps-c (dx)-raczej bedzie dowąskiego portretu a tak to 50 1,8- powinna styknąć niektózy na aps-c robią portrety nawet 35mm
a jeszcze ad vocem do kwesti pasowania nikkorów do nikona pasował bedzie każdy na bagnecie F bo są strsze chyba nawet na gwincie m42 też mocowanie bagnetu F dodam tylko że można kupić i sigmy i tamrony i Carle Zeiss i Vogitlandery (tak sie chyba pisze) te dwa ostatnie są tylko na na nikona manualne. jest jeszce jedna opcja ze szkłami manualnymi można samemu przekręcić bagnet do niektórych obiektywów innych firm tylko to trochę zabawy ale chyba z R systemu odkręcając bagnecik nawet ten od nikona by pasowal i optyka jak ta lala .
Af-s 50 mm f/1.4G bedzie Ci pasowal... cena ok.1499 zl
50 1.8 nie bedzie Ci autofokusila, masz pomiar swiatla itp ale ustawiasz recznie i tutaj w przypadku d60 to masz drabinke w wizjerze ktora Ci ulatwia ustawianie ostrosci
Pewne rzeczy sie nie zmieniaja ;) Kobieta idealna ;)