A wiec jestem załamany że nie potrafię w photoshopie 7CE wykonac obrazu techniką hdr..
Wiem tyle że musze mieć 3 zdjęcia :
*niedoświetlone
*naświetlone
*prześwietlone
To mniej więcej wiem jak ma być... ale teraz jak to połączyć w photoshopie.. bo tego już nie wiem są tutoriale do CS2, 3 4 ale nie do CE7
lista tematów
HDRujemy strona 2 z 2
darius & finlay - destination (michael mind remix)
play & win - slow motion
play & win - slow motion
Ja z kolei polecam program "dynamic-photo HDR". Pozwala tworzyć fajne hdry już z jednego zdjęcia jpeg! Moim zdaniem lepszy od photomatixa którego też używam...
3 ekspozycje
jedna na swiatla punktowo , jedna na cienie punktowo ,jedna usredniona wg pomiaru matrycowego.
Soft Adobe Photoshop CS3
zlozone na 3 warstwy i przenikanie na maskach
tylko że jak już wcześniej ktos stwierdził - to nie HDR :D na tej samej zasadzie działa w Photoshopie opcja "Cień, światło".
Jest jeszcze uproszczona wersja HDRa, mianowicie DRI. Róznica jest taka, że w HDR program bierze z każdego zdjęcia po 1 punkcie i oblicza z niego jeden uśredniony i robi tak z każdym punktem. W DRI program jest bardziej cwany i nie przekształca każdego punktu, ale bierze tylko te prześwietlone miejsca i je zastępuje tymi "dobrymi" z innego zdjęcia i niedoświetlone miejsca analogicznie.
Niestety HDR często powoduje znaczne pogorszenie jakości zdjęcia, wzrost szumu itp. dlatego zaleca się to zdjęcie potem odszumić albo... na HDRa nałozyć warstwe z jednego ze zdjęć, na którym ten obiekt wyszedł lepiej i w tym miejscu zastosować maskę ;) dużo lepszy efekt to daje i bardizej naturalnie wygląda... HDR czasem na siłę próbuje wyeliminować cienie, a to już mało naturalnie wygląda...
zwykły HDR... na większych wymiarach widać straszne zaniki szczegółów i wzrost pixelozy
jak widać jest to inne zdjęcie tego samego miejsca, ale oświetlenie podobne - tutaj nałozyłem maskę z "normalnego" zdjęcia na chmury i gdzieniegdzie na cieniach i jest ciut lepiej ;)
Zazwyczaj drażnią mnie przerysowane HDRy, sztuczny wygląd, efekt halo przy kontrastach. Mało takich widziałem dobrych. Osobiście preferuję delikatniejsze efekty - moja ulubiona kolekcja:
http://www.cambridgeincolour.com/cambridge-gallery.htm
"Czasem lepiej się nie odzywać i wydawać sie głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." - Mark Twain
Beholder: Zazwyczaj drażnią mnie przerysowane HDRy, sztuczny wygląd, efekt halo przy kontrastach. Mało takich widziałem dobrych. Osobiście preferuję delikatniejsze efekty - moja ulubiona kolekcja:
http://www.cambridgeincolour.com/cambridge-gallery.htm
takie foty sie wyciaga z jednego rawa
i to na etapie wywolywania