A wiec jestem załamany że nie potrafię w photoshopie 7CE wykonac obrazu techniką hdr..
Wiem tyle że musze mieć 3 zdjęcia :
*niedoświetlone
*naświetlone
*prześwietlone
To mniej więcej wiem jak ma być... ale teraz jak to połączyć w photoshopie.. bo tego już nie wiem są tutoriale do CS2, 3 4 ale nie do CE7
HDRujemy strona 1 z 2
play & win - slow motion
wprawdzie 3 zdjecia to troche malo lepiej byloby np 7 albo 5 , a na poczatek do szybkiego HDR polecam photomatixa , na ce7 nie robilem zbyt dlugo wiec nie pomoge ale zwykle to sprowadza sie do nalozenia na siebi poszczegolnych zdjeci i operowaniu opacity [ mowiac BARDZO skrotowo ]
łojoj, ja do hdr ściągnęłam jakiś filter - nie jest to to samo co normalne robienie, ale nie wychodziło mi nigdy :(
to jest chyba płatne bo zostawia badziewne logo
wydaje mi się że kryciem niezbyt wiele można zdziałać ... już prędzej maskowaniem poszczególnych tonów bo na tym tak naprawdę to polega... ale to zbyt pracochłonne jak by tak ręcznie miał zaznaczać to na masce
no cóż...
ale myśle to opracować
play & win - slow motion
dla przykładu tą fotę robiłem photomatixem z 3 zdjęć
co do photoshopa to znalazłem tylko tutorial po angielsku i na Macu... ale może coś on Ci zasugeruje http://www.youtube.com/watch?v=CVuDbcAfN_I
z tego co znalazłem na zagranicznym forum, to w PS 7 trzeba to robić ręcznie, bo program nie oferuje lączenia w HDR
ze zdjęć tworzysz warstwy i ustawiasz w nich przezroczystość, mieszania warstw czy co tam jest
tu masz oryginalny post... jak coś to przetłumacz sobie sam tekst na translate.google.pl http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20061016083559AAs0XQe
@Sylwan01:
zawsze podziwialem HDRy, ktore ludzie robia... na poczatku nic mi nie wychodzilo jednak w koncu zauwazylem, ze do HDR'a wystarczy jeden JPG nawet, a co do przepisu na dobry HDR - to po prostu takiego nie, gdyz kazde zdjecie trzeba potraktowac indywidualnie... w kazdym zmienimy co innego, ja glownie uzywam photoshopa cs3 i to bez jakiejs tam automatyki HDR, ewentualnie w photomatixie (oczywiscie tez z jednego JPG)
przyklad ponizej
bawilem sie bawilem :)
Photomatix Pro nawet można polecić fajny programik :)
Ale to tylko takie tam szopowanie:P