Najlepsze programy do obróbki zdjęć
photofiltre ja tez uzywam tego i jestm bardzo zadowolona :P
i rowniezz photoscape : ) :)
oby dwa programy :D sa mega jak dla mne i:)
zaden normalny fotograf nie wypusci zdjecia prosto z puszki do neta.
po co obrabiac fotki? chociazby dla kasy z reklam. produkt ma sie sprzedac to i zdjecie zachecajace do kupna ma byc ladne, bo to dziala na odbiorce, nasycone ladne kolory, jasne zdjecie, ciepla atmosfera.
po co jeszcze? po to ze masz tego mozliwosc dzieki zaawansowanym programom.
druga sprawa wg ciebie zapewne obrobka to tylko powiekszanie biustu/tylka/usuwanie zmarszczek...
ale jest jeszcze cos tkaiego jak poprawa kontrastu, jasnosci, redukcja szumu itd.
pomysl - pojechales w jakies super miejsce,w ktore juz nie wrocisz za szybko i masz z niego pare lipnych fot bo i nie ostre i za ciemne - to chyba postarasz sie je poprawic w zaleznosci od swoich mozliwosci zeby byly jak najlepsze zeby jak najlepiej oddawaly to co widziales robiac to zdjecie.
jesli to Cie nie przekonalo to na szczescie jest peweien rodzaj fotografii gdzie robisz byle co, byle czym nie obrabisz i potem masz jakies badzewie- ten rodzaj fotografii nazywa sie " Lomografia"
"Na świecie nie ma ludzi normalnych i nienormalnych, tylko są ci pozamykani w zakładach i ci którzy nie zostali przebadani"
Ja osobiście zawsze i wszędzie polecę darmowy program GIMP, jest on dostępny na stronie gimpuj.info
Nie jest on tak "potężnym" narzędziem do obróbki grafiki jak "fotoszop", ale daje rade.
Na potrzeby domowe, tak naprawdę nic więcej nie trzeba. ;)
Witam szanowne grono,
w początkach mojej przygody z fotografią robiłem zdjęcia w JPG i na pełnym automacie. Nie pamiętam bym je obrabiał w jakimś programie. Jednak z czasem zacząłem dostrzegać niedoskonałości w uchwyconych kadrach, za ciemny kadr, nie te kolory, tu coś przeszkadza itp. W późniejszym okresie zacząłem obrabiać JPG-i w GIMP-ie. Na chwilę obecną jest to chyba jeden z najlepszych darmowych programów do grafiki rastrowej którego zresztą do dziś używam. W miarę poznawania możliwości aparatu/lustrzanki jaką dysponowałem, przeszedłem na RAW-y. By je wywołać, ściągałem wersje demo i testowałem. Pierwszy był chyba RAW Therapee ( to chyba była darmowa wołarka do RAW-ów ). Nie przypadł mi do gustu. Przypomniałem sobie że producent aparatu przecież dał program do wołania RAW. Ten też nie był zbyt ciekawy, ale lepsze to niż poprzedni program. Następnie kolej przyszła na demo Lightroom-a ( chyba wersja 3 ). Tu " szczęka opadła " w dosłownym słów znaczeniu. Jak na amatora w tamtych czasach, targnąłem się na licencję bo w mojej ocenie nie było nic lepszego. Z biegiem czasu, trafiłem na youtube, na filmik prezentujący możliwości programu DxO. Zainstalowałem demo i od tego czasu nie chciałem nic innego. Jakiś czas temu kupiłem nowe body, a wraz z nim dostałem licencję na Capture One. Przetestowałem i wróciłem do DxO. Dla mnie nie ma lepszego programu do obróbki/wołania zdjęć jak właśnie Dxo OptixPro aktualnie w wersji 11.
Moim zdaniem najlepszy jest Photoscape. Ma bardzo dużo funkcji do przerabiania zdjęć. A na drugim miejscu oczywiście Picassa.
najwazniejsze, zeby robic w raw. pozniej mozesz zrobic z tym wiele, duzo wiecej niz ze zwyklym jpge.