Konto usunięte: prawa jest taka, że ten kto ma Canona powie `bierz Canona, Canony są naj`, a ten, który ma Nikona powie `Nikony są lepsze i mają tańsze szkła - kup Nikona`.
najlepiej jest przyjsc do sklepu, `pomacać` oba aparaty i wybrać.
Popieram w całej rozciągłości. Prawda jest taka, że większość lustrzanek w tej samej cenie ma porównywalne parametry, więc lepiej wybierać coś, co dobrze będzie Ci leżało w rękach i przyjemnie się obsługiwało. Jak chcesz poczytać porządne recenzje sprzętu to zajrzyj tu:
http://www.dpreview.com/
Osobiście używałem Nikona D80 z obiektywem Tamrona 28-300 (i jakoś nie było z nim problemów wbrew temu, co napisał ktoś parę postów wyżej) oraz jakiegoś Canona, z tym, że o klasę niższego niż D80, ale Nikosia jednak więcej, więc siłą przyzwyczajenia menu w Nikonie, przyciski itp bardziej mi pasują..
Co do Twojej sytuacji to musisz określić się, kiedy będziesz w stanie wydać kolejną kasę na następny obiektyw, bo jak wszyscy wiemy kupno lustra to dopiero początek wydatków. Jeśli nie za szybko to wziąłbym Nikona pomimo, że D60 ma nie najlepszą opinię. Po prostu samym szkłem 18-55 jakie dają do Canona nie da się focić wszystkiego, np. do portretów nadaje się ono tak średnio..