Farida
Farida
  11 maja 2009 (pierwszy post)
W tym wątku możesz pochwalić się swoimi fotkami i wklejać do nich linki, a inni oceniają, komentują, udzielają rad itd;)
pijana
pijana
  12 września 2010
Dolny
Dolny: Dolny

Odpinaj swoim modelkom te ramiączka od staników :mrgreen:
Metaluga
Metaluga
  12 września 2010
Dolny
Dolny: dziękuje ;)

Co nie zmienia faktu, że postępy są. :)

Dolny
Dolny: a powiedź który pomysł nie jest rżnięty ? Każdy teraz pomysł się powtarza, nie zrobisz już oryginalnego zdjęcia.

Chodziło mi tylko o to, że takich jest już aż nadmiar.
Tak jak motor jadący z daleka "pod" kroczem modelki.
staszkins
staszkins
  12 września 2010

Do Dolnego:

---> Zdjęcie z Jackiem Danielsem bardzo kiepskie. Pomysł oklepany, wykonanie marne, kadr leci w lewo.

---> Zdjęcie z czerwonymi piórkami - ramiączka powinny być ściągnięte, nie widać włosów, retusz skóry mizerny.

---> Leżąca modelka - ramiączka powinny być ściągnięte, kadr nieciekawy, przerażają mnie wyłaniające się cycki z za głowy.

---> Zdjęcie ze szklanką - zwykły pstryk, światło na twarzy nieładne.

RedAries
RedAries
  12 września 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: ---> Zdjęcie z Jackiem Danielsem bardzo kiepskie. Pomysł oklepany, wykonanie marne, kadr leci w lewo. ---> Zdjęcie z czerwonymi piórkami - ramiączka powinny być ściągnięte, nie widać włosów, retusz skóry mizerny. ---> Leżąca modelka - ramiączka powinny być ściągnięte, kadr nieciekawy, przerażają mnie wyłaniające się cycki z za głowy. ---> Zdjęcie ze szklanką - zwykły pstryk, światło na twarzy nieładne.

A tak zamiast opisywać wszystko na własny gust odniesiesz do aspektu technicznego ?
Na podstawie jej twarzy powiesz jakie ustawienie światła będzie dobre? itp...
staszkins
staszkins
  12 września 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: A tak zamiast opisywać wszystko na własny gust odniesiesz do aspektu technicznego ?

Eeeee a czy ja jestem profesorem z ASP który będzie prowadził za rączkę i mówił jak ustawić lampy? Jeśli chodzi o aspekt techniczny, polecam poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem...

Konto usunięte
Konto usunięte: kadr leci w lewo

Konto usunięte
Konto usunięte: retusz skóry mizerny

Konto usunięte
Konto usunięte: kadr nieciekawy, przerażają mnie wyłaniające się cycki z za głowy

Konto usunięte
Konto usunięte: światło na twarzy nieładne

Oceniłem zdjęcia i moim zdaniem to krytyka konstruktywna. Jeśli chłopak będzie chciał to poprawić, to sam dojdzie do tego (kupi poradniki, pójdzie na warsztaty, poszpera w necie).
RedAries
RedAries
  13 września 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Eeeee a czy ja jestem profesorem z ASP który będzie prowadził za rączkę i mówił jak ustawić lampy?

Konto usunięte
Konto usunięte: Jeśli chłopak będzie chciał to poprawić, to sam dojdzie do tego

celem krytyki konstruktywnej jest wskazanie problemu i podanie przynajmniej 1 jego rozwiązania.
nad bzdurami nie ma się co zastanawiać tylko obrażasz chłopaka brakiem wiedzy i zainteresowania.
Tak "oceniać" to może mój chrześniak.

Konto usunięte
Konto usunięte: Jeśli chodzi o aspekt techniczny, polecam poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem...
RedAries
RedAries
  13 września 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Jeśli chodzi o aspekt techniczny, polecam poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem...

nad bzdurami nie ma się co zastanawiać.
Tylko obrażasz chłopaka brakiem wiedzy i zainteresowania.
Tak "oceniać" to może mój chrześniak.
staszkins
staszkins
  13 września 2010

Nie wiem czy poszukujesz sporu na siłę, czy o co ci chodzi. Uwierz mi, że guzik wiesz o tym jaką mam wiedzę w zakresie fotografii, bo nie znasz mnie i nie możesz tego wywnioskować na podstawie postów z fotki.peel. Jeśli chodzi o podanie rozwiązania, uważam że pisząc ,,kadr leci w lewo" bądź ,,ramiączka są zbędne" nie muszę wyjaśniać ,,obróć lekko zdjęcie i następnym razem ściągnij ramiączka", bo mam styczność z człowiekiem rozgarniętym umysłowo. Gdybym nie był zainteresowany, to nie umieściłbym tutaj ani jednego słowa. Aaaa i gratuluje mądrego chrześniaka, który zauważa takie aspekty :]

RedAries
RedAries
  13 września 2010
Konto usunięte
Konto usunięte:

Wiesz jak ktoś zaczyna wypowiedź od minimalnie lecącego kadru a nie od np. kompozycji ( i kończy na tym wypowiedź) bawiąc się potem w stylistę od ramiączek to uwierz mi nikt dużej wiedzy Ci nie przypisze.
Między Bogiem a prawdą przedstawiasz innym siebie tym co piszesz i jak piszesz.
A jeśli wiedzę masz to pięknie ale nie trać czasu chłopaka na czytanie tego co oczywiste.
dragonfly82
dragonfly82
  13 września 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: nie trać czasu chłopaka na czytanie tego co oczywiste.

Gdyby było to takie oczywiste dla autora zdjęcia, to nie zrobiłby tego w ten sposób. Fotografii, kompozycji, kadrowania i pp nie da rady nauczyć się od razu, więc nawet najmniejsza podpowiedź, krytyka lub opinia są mniej lub bardziej, ale ważne.
Zarzucasz staszkinsowi, że krytykuje pod "siebie". Każdy tak robi. Ty natomoast, narzucasz jemu swój sposób krytyki, więc nie jesteś wcale lepszy pod tym względem mz.
Skupmy się raczej na przedstawianych pracach, a nie na opinii innych na ich temat, bo to należy do autorów przedstawianych prac.
Pozdrawiam, Ja.
oskar
oskar
  13 września 2010

Wam to chyba się w dupie poprzewracało.
Nie wydaje się wam ze tu chodzi po prostu o rady, a nie o wasze sprzeczki kto daje je bardziej profesionalnie a kto nie?
Przestańcie się zachowywać jak duże dzieci.

RedAries
RedAries
  13 września 2010
Konto usunięte
Konto usunięte:

lecący kadr nie razi a skoro staszkins ma wiedzę bo sugeruje, że ma to nich powie chłopakowi konkretnie co i jak.
A jak mu się "nie chce" to niech pitoli 3 po 3 ale bez określania tego jako konstruktywnej krytyki.

Konto usunięte
Konto usunięte: Skupmy się raczej na przedstawianych pracach

No i właśnie o to chodzi by on poświęcił czas skoro już pisze by wypowiedział się treściwie. Tym co pisał lekceważy Twórcę i jego prace.
razotka
razotka
  13 września 2010
Dolny
Dolny: z dzisiaj ;)

zerżnięte od fotografa :)
staszkins
staszkins
  13 września 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Wiesz jak ktoś zaczyna wypowiedź od minimalnie lecącego kadru a nie od np. kompozycji ( i kończy na tym wypowiedź) bawiąc się potem w stylistę od ramiączek to uwierz mi nikt dużej wiedzy Ci nie przypisze.

Powiem krótko: kończę tą dziecinadę, bo zachowujesz się jakbyś pozjadał wszystkie rozumy. Starasz się mnie przekonać na siłę, że twój sposób rozumowania jest JEDYNY POPRAWNY i z tego co zaobserwowałem to przez swój upór nie przyjmiesz do świadomości niczego innego. Może pan wspaniały otworzy swoje forum i prywatną poradnię, bo jest taki świetny i oczytany.

Dla wyjaśnienia: czepiasz się tego, że wypomniałem kadr i ramiączka, a do tego jeszcze wykrzykujesz, że nie powinienem tego robić. Czyli Twoim zdaniem to jest git i chłopak powinien tego nie poprawiać?

Trochę więcej dystansu do siebie, warto zauważyć coś innego, niż tylko czubek własnego nosa. A... i jeszcze jedno - nie zmuszaj mnie do tego, abym przyjął do świadomości TWOJĄ definicję konstruktywnej krytyki, bo doskonale wiem co to jest. Czy napisałem ,,nie podoba mi się, bo nie"? Odpowiedz sobie sam. Pozdrawiam
RedAries
RedAries
  13 września 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: twój sposób rozumowania jest JEDYNY POPRAWNY

nie jedyny ale poprawny.

Konto usunięte
Konto usunięte: jakbyś pozjadał wszystkie rozumy

doskonale wiem o czym mówię taki mam tok kształcenia i pasje
ale tu przydaje się podstawowa wiedza

Konto usunięte
Konto usunięte: Dla wyjaśnienia: czepiasz się tego, że wypomniałem kadr i ramiączka, a do tego jeszcze wykrzykujesz, że nie powinienem tego robić. Czyli Twoim zdaniem to jest git i chłopak powinien tego nie poprawiać?

czytaj ze zrozumieniem, jak na swoją sugerowaną wiedzę zauważasz mało istotne w tym przypadku rzeczy.
Kąt w większości przypadków poprawiwszy" wywołując" raw albo skadrujesz wszystko przy pracy z powiększalnikiem ( jak to jest analog).

Konto usunięte
Konto usunięte: TWOJĄ definicję konstruktywnej krytyki

taka też jest w Wikipedii i słownikach

Konto usunięte
Konto usunięte: Czy napisałem ,,nie podoba mi się, bo nie"?

ja pisałem, że idziesz po najmniejszej linii oporu