Dzień dobry :-)
Od jakiegoś czasu - w sumie kilku miesięcy obserwuję, że na czacie - pokojach każdego rodzaju - powstają swojego rodzaju nowe, "epickie" wyrazy/zwroty i jestem ciekawa, skąd to się bierze - z tzw. znudzenia, chęci "zabłyśnięcia" na mainie - bycia zauważonym? ( co wcale mnie nie dziwi)
Z drugiej strony, niektóre z tych wyrazów są zabawne, wzbudzają kontrowersje, co do ich "stosowności użycia" - z uwagi na kulturę i sposób odbioru przez innego usera.
1. "...Osomka..." -
2. "...Wypapuziona jesteś..." - hahahahah.
3. "Skont ta cała chocicza się bierze?...".
A gdy ktoś napisze:
1. Koteria - grupa osób.
2. Cymelia - archiwa.
3. Ścibolisz - chaotycznie piszesz.
...jest wyśmiewany za słowotwórstwo, a przecież to polskie wyrazy?
Mała wzmianka - ciekawostka:
Kontrowersyjny na pewno jest wyraz "cioty" - wg staropolskiego zabobonu ludowego - złe duchy nasyłające myszy i wywołujące u ludzi kołtun (dla mniej obeznanych - bardzo splatane włosy, nie dające się rozczesać). Wyraz "ciota" w osobie pojedynczej, jeszcze w XIX i na początku XX wieku, w niektórych częściach Polski używany był na oznaczenie czarownicy.
Ogólnie, każdy zna znaczenie potoczne tego słowa.
lista tematów
[Czat] Skąd to słowostwórstwo na czacie? strona 1 z 6
praksia, też jesteś wypapuziona ;*
Skąd to się bierze.. raczej to spontaniczne tworzenie nowych słów.. i chwilowe :D nie spotykam sie często z takimi zwrotami i szczerze się z tego ciesze bo nie wiem czy bym się dogadała z jakiś osobnikiem w takim slangu :D
esquilo: A gdy ktoś napisze:
1. Koteria - grupa osób.
2. Cymelia - archiwa.
po co uzywac niezrozumiałych dla wszystkich słów na czacie, przeciez nie chodzi o to żeby komus pokazać
że potrafie posługiwać sie wyszukanymi słowami, często to przynosi później odwrotny skutek.(nie powiem jaki)
chyba tak, albo ja ślepa
wariatka ;*
ḿ̧̜̙ảͯ̊̑ͣ̎҉̺̤̫̗̻̘̤̲s̸̢͖̗͚̙̾̅̕z̴̥͖̥̬͚͙̮̒ͩ̐̓̉ ̝̜̲̺̥̟͊ͅͅd̠̩̱̎ͥ̑̀ͮ̅ͨz̨͉̔͟͟ȋ̡͐ͪͦ̑͏̜̮̰͍̻̺ẃ̭̖̺͖͚̪̄ͮ͑ͭ̋͑̄̎͞ͅͅn̵̯͉̬̞͈̟͋̽̚͠e̸̢̫̖̣̤̣̜͍ͣ̄ͯ͗ ̶͎̯̊͑̓ṙ̲̱͙͚̩̲̙̙ͧ̄̃̀̕͠ò̫͚̳̯͙ͣ̑̽͐ͦ̕z̛ͩͣ̾̆̚͡͏̫͈̯͓k̵̸̢̰̱̝͉̯̰͓͙̠͐͗̆́͐ͫm̨̜̭͔͉̼̰̠͔̯̓͂̽̋ͩ͗ͪ̅i̳͔ͧͦñ̜̫̙̱̭͍͎̺̙̅́͢y̶̗̘͉̑̂̿͡ ̶̸͕̤̯͔̌͑̇ͣͣ̽̈ͬ̽͢
̷͇̻͙̰̝̝̬̮̌̋͊̑̈ͪ̋ͮ́l̸̨͈̇̆̋̎̀̓̌͂͆ṵ̷̡̣̞̯͉̳̞̠ͯ̀ͬͤ̃̈̈ͭͧd̮̪̥͓̟̳ͣ̏́̋͋́́ͅẓ̡̲̹̮̗̥̊̈́͘i̐̈͏̮̰͍̪̙e̯͈̥͓̱͕̿ͅͅ ̹̫̫̯̳̥͌ͤ̿̎͗̄͛̏͜͞ͅp̷̵͍ͫ̓̐̐͂o̶̞̹͚͎ͨͫ̎̋̈͒͋͑̏͠m̧̩͙ͧ̍͒̽i̵̝̰͖̠͇͍̠̾͆͒̔ͦę̡̬̺͍̥͔̻͛̒̊͊̂͊͘d̗̝̲̞͉̘̞ͦͭ̆̏̐̋͟z̳̣̘̦͋̌̈́͑y̴̗̤͔̹̙͕̱ͤͯͫ́ ̤͚̱ͣ̑͜s̤̺͋̔͜͠o̴͇̗̘̺̹̺̭ͥ̑b͙̮͔̩͎̠͗ͪ͒̍͋̑̊̄ą͊ͨ͢҉̷̮̯̳͕ ̽́̆ͭ͆ͫ҉̭͖̞̭̫͔͠ͅp̵̢̯̣̣͖͈̠̗̞͑̊͐̑ͮͥͅi͇̹͓̱̭̖̍ͣ͡ş̞̰̩̲ͩ̀̒ͥ͝z̋̌̍̓̈́̎̚͏̤̠̠̣̳͍ͅą̘̤̞̗̗͐̓ͧ,̴̞̩̙͗ͦ͛͑ͯ͐ͅ ̸̷̟̠̳̭̫̓̒̎ͩ͆̑ͮá͍̤͓͇͒ͪ̀̊͟ ͚̳̹͔̹ͬͥ̑̀̎͜͡Ť̸̨̟̭̫͖̮͍̠̾̒̇̔ͤ͐y̷̙̝͕̩̤̠̋̃̉̂ͨͦ͌̍ͅͅ ͈̣̤̤̘̹͍̺̓̒ͮ̇ż̛̗̩̝͙̄̿ͩ̅̆͡ẽ̸̩̲̱̯̓ͯͭ͐̾̾ ͇̰ͧ̔ͧ͛͋̅̐ͧ͝c̖̠̱͉̠ͣ̉̌ͧ̊͌̌̑̀h̷̟̦̋̎͊̓̀c̷̨̣̞̠̘̩̽̓́͌ͭ̚ą̹̼ͯͯ͡ ̭͇͎̬̜͔̘ͬ͛̍̆̕͞z̩̰̟̳͖͕ͬ̄̍ͥ̎͘͟a̮̲̪ͭ́̀̄ͮ̈̎ͥ͘b̦̖̩͉̼͉̹̘͙̉̀̚ł̸̡̨̪͈͉̙͐͒ͅy̘̩͎̫͕͎̾́͜s͔͙̍͊̋̌̆͛͂̔́͞͠n̢͙̖͇̭̩̟̩̠͛͛̀̌̐ą̷̶͙̹͓̮̺̲͕͇̔̋͠ć̵͍̲̩̬̑͊͂ͧ́̋ͅ ̸̼͎̊ͤ͛͌̋͑̑ͅǑ̠̮͓̼ͦ̍̾ͩ͑͐̋͢.͖ͫ̇ͅo̧̗͎̔͋
Mi się kojarzy z kociarzami nie wiem czemu
esquilo: 1. "...Osomka..." -
2. "...Wypapuziona jesteś..." - hahahahah.
3. "Skont ta cała chocicza się bierze?...".
A gdy ktoś napisze:
1. Koteria - grupa osób.
2. Cymelia - archiwa.
Muszę się nauczyć tych słów na pamieć
Ładafak.
Czatowicze chyba przechodzą jakąś ewolucję umysłową. Dziwny jest fakt, że najpierw robią błędy ortograficzne, a potem przechodzą na tworzenie nowych, pociesznych słów. :D (oczywiście nie piszę tu o wszystkich)
Grunt, że jeszcze nie piszą do siebie jakiś prehistorycznych stękań.
Konto usunięte: ḿ̧̜̙ảͯ̊̑ͣ̎҉̺̤̫̗̻̘̤̲s̸̢͖̗͚̙̾̅̕z̴̥͖̥̬͚͙̮̒ͩ̐̓̉ ̝̜̲̺̥̟͊ͅͅd̠̩̱̎ͥ̑̀ͮ̅ͨz̨͉̔͟͟ȋ̡͐ͪͦ̑͏̜̮̰͍̻̺ẃ̭̖̺͖͚̪̄ͮ͑ͭ̋͑̄̎͞ͅͅn̵̯͉̬̞͈̟͋̽̚͠e̸̢̫̖̣̤̣̜͍ͣ̄ͯ͗ ̶͎̯̊͑̓ṙ̲̱͙͚̩̲̙̙ͧ̄̃̀̕͠ò̫͚̳̯͙ͣ̑̽͐ͦ̕z̛ͩͣ̾̆̚͡͏̫͈̯͓k̵̸̢̰̱̝͉̯̰͓͙̠͐͗̆́͐ͫm̨̜̭͔͉̼̰̠͔̯̓͂̽̋ͩ͗ͪ̅i̳͔ͧͦñ̜̫̙̱̭͍͎̺̙̅́͢y̶̗̘͉̑̂̿͡ ̶̸͕̤̯͔̌͑̇ͣͣ̽̈ͬ̽͢
̷͇̻͙̰̝̝̬̮̌̋͊̑̈ͪ̋ͮ́l̸̨͈̇̆̋̎̀̓̌͂͆ṵ̷̡̣̞̯͉̳̞̠ͯ̀ͬͤ̃̈̈ͭͧd̮̪̥͓̟̳ͣ̏́̋͋́́ͅẓ̡̲̹̮̗̥̊̈́͘i̐̈͏̮̰͍̪̙e̯͈̥͓̱͕̿ͅͅ ̹̫̫̯̳̥͌ͤ̿̎͗̄͛̏͜͞ͅp̷̵͍ͫ̓̐̐͂o̶̞̹͚͎ͨͫ̎̋̈͒͋͑̏͠m̧̩͙ͧ̍͒̽i̵̝̰͖̠͇͍̠̾͆͒̔ͦę̡̬̺͍̥͔̻͛̒̊͊̂͊͘d̗̝̲̞͉̘̞ͦͭ̆̏̐̋͟z̳̣̘̦͋̌̈́͑y̴̗̤͔̹̙͕̱ͤͯͫ́ ̤͚̱ͣ̑͜s̤̺͋̔͜͠o̴͇̗̘̺̹̺̭ͥ̑b͙̮͔̩͎̠͗ͪ͒̍͋̑̊̄ą͊ͨ͢҉̷̮̯̳͕ ̽́̆ͭ͆ͫ҉̭͖̞̭̫͔͠ͅp̵̢̯̣̣͖͈̠̗̞͑̊͐̑ͮͥͅi͇̹͓̱̭̖̍ͣ͡ş̞̰̩̲ͩ̀̒ͥ͝z̋̌̍̓̈́̎̚͏̤̠̠̣̳͍ͅą̘̤̞̗̗͐̓ͧ,̴̞̩̙͗ͦ͛͑ͯ͐ͅ ̸̷̟̠̳̭̫̓̒̎ͩ͆̑ͮá͍̤͓͇͒ͪ̀̊͟ ͚̳̹͔̹ͬͥ̑̀̎͜͡Ť̸̨̟̭̫͖̮͍̠̾̒̇̔ͤ͐y̷̙̝͕̩̤̠̋̃̉̂ͨͦ͌̍ͅͅ ͈̣̤̤̘̹͍̺̓̒ͮ̇ż̛̗̩̝͙̄̿ͩ̅̆͡ẽ̸̩̲̱̯̓ͯͭ͐̾̾ ͇̰ͧ̔ͧ͛͋̅̐ͧ͝c̖̠̱͉̠ͣ̉̌ͧ̊͌̌̑̀h̷̟̦̋̎͊̓̀c̷̨̣̞̠̘̩̽̓́͌ͭ̚ą̹̼ͯͯ͡ ̭͇͎̬̜͔̘ͬ͛̍̆̕͞z̩̰̟̳͖͕ͬ̄̍ͥ̎͘͟a̮̲̪ͭ́̀̄ͮ̈̎ͥ͘b̦̖̩͉̼͉̹̘͙̉̀̚ł̸̡̨̪͈͉̙͐͒ͅy̘̩͎̫͕͎̾́͜s͔͙̍͊̋̌̆͛͂̔́͞͠n̢͙̖͇̭̩̟̩̠͛͛̀̌̐ą̷̶͙̹͓̮̺̲͕͇̔̋͠ć̵͍̲̩̬̑͊͂ͧ́̋ͅ ̸̼͎̊ͤ͛͌̋͑̑ͅǑ̠̮͓̼ͦ̍̾ͩ͑͐̋͢.͖ͫ̇ͅo̧̗͎̔͋