Witam, nie wiem czy taki pomysł już był, ale stawiam że tak. Nowością to żadną nie jest, mianowicie chodzi o weryfikowanie zdjęć na profilach poprzez wysyłanie próbnego zdjęcia przez osobę dodającą administracji. Pierwsze zdjęcie weryfikacyjne mogło by mieć formę normalnej fotki rzecz jasna z widoczną twarzą oraz osobą na zdjęciu trzymająca kartkę z nickiem z Fotka.pl.
W internetach są portale randkowe które taką formę weryfikacji przyjęły już jakiś czas temu, a na Fotce zmniejszyło by to ilość fejkowych profili.
Ja wiem że Ci oszuści, co mają nie swoje zdjęcia na profilach i w opisie link do jakiejś pseudo stronki z "nagimi" fotkami gdzie trzeba wysłać sms'a by je zobaczyć itd, kupują gwiazde, a raczej robią to boty. Portal Fotka.pl ma na tym kasę a użytkownicy nie potrzebnie dają się nabierać, a co za tym idzie, jak płacą to mogą robić co chcą.
Nie ZUBOŻEJECIE na tych kilku/nastu fejkowych profilach kupujących gwiazde by pokazać że są wiarygodni.
Chętnie poczytam opinie innych na temat tego pomysłu.
Pozdrawiam.
[Pomysłomat] Weryfikacja profili/zdjęć
Miałem zamiar kiedyś napisać o tym, czekałem jednak że sama góra o tym pomyśli i zrobi jak konkurencyjny portal randkowy.
Na fotce już od bardzo dawna jest weryfikowanie profili, wtedy kiedy ktoś jest podejrzany że pod kogoś się podszywa, tylko cała ta weryfikacja jest widoczna tylko dla pracowników i moderatorów serwisu. Moim zdaniem mogli by pomyśleć nad zmianą regulaminu i ujawnianie potwierdzonych osób, ale nie w formie zdjęcia widocznego z loginem na profilu, bo to jest niepotrzebne, na fotce nie jest tajemnicą zdjęcia przechodzą akceptacje, więc wystarczy jak moderator porówna zdjęcie z zapisaną weryfikacją lub o nią poprosi gdy padnie podejrzenie kradzieży zdjęć. Jednak nie byłbym za tym żeby wymagać od wszystkich weryfikowania, a tylko od wytypowanych profili i moderatorów.
Jestem za potwierdzeniem osoby widocznym dla wszystkich, w formie ikonki.
Co do botów, to fotka musi sama pomyśleć jak ograniczyć ten atak, ale o tym to tutaj http://fotka.com/forum/fotka/1187262,Dlugotrwaly_atak_bot